Bezár

Hírarchívum

konyvtar

Könyvtárhasználat otthonról

Könyvtárhasználat otthonról

2020. május 12.
3 perc

A könyvtárak bezárásáról szóló kormányrendelet értelmében március 12-e óta zárva van az SZTE Klebelsberg Könyvtár, de az olvasóknak mégsem kell nélkülözniük a könyvtár szolgáltatásait. Az egyetemi hallgatók és az oktatók is számíthatnak a könyvtárra a távoktatáshoz vagy akár szakdolgozatíráshoz szükséges szakirodalmak beszerzésében. Azaz az elmúlt két hónapban a bibliotéka munkatársai tényleg „nem engedték el az olvasók kezét.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mintegy 95 ezer e-folyóirattal, több százezer e-könyvvel és több, mint 200 adatbázis-előfizetéssel rendelkezett a járványhelyzet kialakulása idején. Az olvasók által távolról is elérhető tartalmak így az SZTE-n folyó egyetemi oktatás minden területére kiterjedően ki tudták elégíteni az oktatók és a hallgatók igényeit.

A könyvtári tartalmak otthonról való eléréséhez egy virtuális kapun kell belépniük a könyvtári olvasóknak. Ezen a kapun (proxy) csak áprilisban mintegy 12.000 belépést regisztráltak. Az alábbi grafikon azt is jól illusztrálja, hogyan nőtt meg, szinte ugrásszerűen a távoli könyvtárhasználat a vészhelyzet kihirdetését követően.

SZTEKK_proxy

A meglevőkön túl az elmúlt két hónapban azonban rengeteg új e-tartalommal is bővült a könyvtár elektronikus állománya: némelyik adatbázis ideiglenesen, némelyek hosszabb távú előfizetések keretében. Ezeket az információkat a könyvtárosok folyamatosan közvetítették a hallgatók és az oktatók felé.

A virtuális forgalom erőteljes növekedése érzékelhető a repozitóriumok használatában is:

SZTEKK_repozitoriumok

A bezárás ideje alatt természetesen nem álltak le a saját digitalizálási munkálatok sem, és a digitális oktatásra való átállás jelentősen megnövelte az SZTE Elektronikus Tananyagarchívumba feltöltött dokumentumok mennyiségét is: már 2000 fölött van az elérhető tananyagok száma. Ez az oldal láthatóan be is tölti a funkcióját, hiszen áprilisban megközelítőleg 50.000 letöltést regisztráltak rajta, ami például a február havinak a duplája.


A könyvtár által működtetett, SZTE-oktatóknak szóló Szerzői eszköztár című oldalon a nyílt hozzáférésű publikációk pályázatainak és az angol nyelvű cikkek lektorálásra való befogadása is zavartalanul működött, s ezalatt az oldal forgalma mintegy egyharmadával nőtt, a korábbiakhoz képest. Az olvasók tájékozódását megkönnyítendő új menüpont alatt voltak elérhetők az aktuális információk a könyvtár honlapján, amit egyébként közel 30 ezren kerestek fel csak áprilisban. A könyvtár nyilvános elérhetőségein is nagyon sokan kértek segítséget: voltak, olyan egyetemi polgárok, akik márciusban még könyvtári beiratkozással sem rendelkeztek, de a távoli hozzáférések miatt szükségessé vált számukra. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár erre is talált megoldást: a hallgatók, oktatók egyaránt be tudtak iratkozni online is, ezzel a lehetőséggel több mint ezer egyetemi polgár élt.


A különféle témákban felmerült olvasói kérdések száma is jóval meghaladja már az ezret: a könyvtárosoktól telefonon, emailben és élő cset-üzenetben is lehetett kérdezni. A beérkezett kérdésekből az látszik, hogy a hallgatók, oktatók folyamatosan számítanak a segítségükre, hiszen az általános kérdésektől a szakdolgozatírás közben felmerült problémákon át, egészen a szakirodalmak felkutatásáig mindenféle ügyben érkeztek olvasói kérdések az info@ek.szte.hu címre. Talán a legközvetlenebb kapcsolattartás a közösségi médiában zajlott: a könyvtári Facebook és az Instagram oldal is remek lehetőséget kínált arra, hogy a szoros kapcsolat megmaradhasson az SZTE Klebelsberg Könyvtár és olvasói között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek