Bezár

Hírarchívum

Fokep_boritokep

Dobogós helyen végzett az SZTE ÁJTK csapata az Ab§zim országos döntőjén

Dobogós helyen végzett az SZTE ÁJTK csapata az Ab§zim országos döntőjén

2021. november 16.
2 perc

Második lett az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen az SZTE ÁJTK csapata. Az eseményt 2021. november 10-én rendezték az Alkotmánybíróság, a Mathias Corvinus Collegium és az Igazságügyi Minisztérium társszervezésében, Budapesten.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát Barát Konrád, Magony Gellért, Medvegy Dalma és Pap Norbert képviselte, akik a magas színvonalú és szoros versenyen dobogós helyezést értek el.

Az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny döntőjén egy teljes ülés szimulációja zajlott le. Az ülést Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke vezette, ezzel is emelve a megmérettetés színvonalát és kiemelve a taláros testület elköteleződését a jövő alkotmányjogászainak tehetséggondozása iránt.

Az országos döntőig azonban hosszú út vezetett, a felkészülés már 2021 márciusában elkezdődött, amelyen a Kar három csapata vett részt. A felkészítést a Közjogi Intézet két oktatója vezette, Márki Dávid tanársegéd és Pongó Tamás adjunktus. A két írásbeli fordulót követően mindhárom csapat bejutott az országos döntőbe, azonban a verseny szabályzata szerint minden egyetemet csupán egy csapat képviselhetett, így a nyáron, egy házi versenyen dőlt el, hogy a három csapat közül, melyik képviseli a Szegedi Tudományegyetemet.

kep_15

A házi versenyen a csapatoknak egy alkotmánybírósági határozattervezet elkészítése volt a feladata, amelynek mind tartalmában, mind formaiságában minél inkább egy valós tervezetre kellett hasonlítania. A megadott jogeset egy komplex, és rendkívül aktuális kérdéskört tárgyalt: a közösségi médiaplatformok szabályozásának szükségességét, különös tekintettel a véleménynyilvánítás szabadságára és az egyenlő bánásmód követelményére. A határozattervezetek benyújtását követően azonban újabb feladat várt a csapatokra, hiszen a nyilvánossá vált tervezetekre észrevételeket kellett tenniük írásban, ezzel is előrevetítve a teljes ülésen várható vita gócpontjait.

kep_21

A győztes csapatot 2021. november 10-én az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny döntőjén Magony Gellért képviselte előadó alkotmánybíróként. Gellért remekül helyezkedett az alkotmánybírói szerepbe, a csapattagok segítségével élénk és tartalmas felszólalásokkal képviselte a tervezetükben foglalt irányvonalat. Hosszas tanácskozást követően, a zsűri döntése alapján az SZTE ÁJTK csapata II. helyezést ért el az Ab§zim országos döntőjén.

Felkészítő oktatók: Márki Dávid tanársegéd és Pongó Tamás adjunktus, SZTE ÁJTK Közjogi Intézet.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás/Fotó: SZTE ÁJTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek