Bezár

Hírarchívum

Cafe_Radnoti_Megnyito

Megnyitott a Cafe Radnóti

Megnyitott a Cafe Radnóti

2021. november 11.
3 perc

Országosan is jelentős kulturális térré szeretnék fejleszteni rövid idő alatt a ma hivatalosan is megnyitott Cafe Radnótit. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának új közösségi tere, a szegedi bölcsészkar volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról kapta a nevét és számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem vezetése is részt vett az SZTE legújabb, kulturális és közösségi terének hivatalos megnyitóján. A Cafe Radnótiban foglalt helyet és tekintette meg a rövid műsort Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Rovó László rektor.


Cafe_Radnoti_Galeria

Stílszerűen egy Radnóti verssel, az „Eső esik, fölszárad” című költeménnyel indult az ünnepség, majd következtek a köszöntők.

- Amikor utoljára jártam itt, akkor egy használhatatlan tornaterem volt ez a helyiség. Ez az új és igényes hely, rengeteg régi emléket idéz fel bennem. Elsősorban az orvostanhallgató éveim jutnak eszembe, mikor különböző egyetemi klubokban hatalmas beszélgetéseket folytattak egymással az orvosi és a bölcsészkar hallgatói. Legendás viták voltak ezek az élet nagy dolgairól, a mai napig jó szívvel gondolok vissza rájuk. A SZOTE és a JATE Klub is több volt, mint egyszerű vendéglátóhely. Barátságok, szerelmek szövődtek. A sport mellett a kultúra lehet az az erő, ami az SZTE 12 Karját még jobban összeköti, egységesebbé kovácsolja – mondta el Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora a megnyitón.

Cafe_Radnoti_Rovo_Laszlo

Az új közösségi tér a volt József Attila Tudományegyetem sportpályájához tartozó, sokak által jól ismert régi tornaterem helyén jött létre, októberben a helyszín elnyerte mai formáját és a Klebelsberg Könyvtár melletti Göncz Árpád sétány felől közelíthető meg.

- 2016 őszén, amikor ide kerültem, az elsők között kerestem fel a Bölcsészettudományi Kart és elég lehangoló volt ez a helyszín. Fontos időszak volt az elmúlt öt év, nagyon sok fejlesztést végre tudtunk hajtani. Örülök, hogy egy olyan beruházás is megvalósulhatott most, amelyre bár nehezebb megteremteni a forrást, hiszen a haszna nem olyan egyértelműen meghatározható, mint mondjuk egy vadonatúj orvosi berendezésnek, oktatási teremnek, de az ilyen közösségi terek nélkül nem elképzelhető a produktív egyetemi élet – mondta el Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja a megnyitón.

Cafe_Radnoti_16_of_35

Agatha Christie, Brontë és Kafka könyveinek borítói díszítik Szeged új kávézójának a falait, ami a városban egyedülálló hangulatával igyekszik  olyan közeget teremteni, ahol a mindennapok nyüzsgésében nyújt kikapcsolódást, ahol a diákok nyugodt körülmények között tudnak tanulni vagy dolgozni, és ahol a „művészlelkek” inspiráló környezetben tölthetik el szabadidejüket.

- Nemcsak Szeged, de az ország kulturális térképére is szeretnénk rövid idő alatt feltenni a Cafe Radnótit. Világhírű előadókat, művészeket szeretnénk meghívni a színpadunkra, ami az SZTE kapcsolatrendszerének és potenciáljának köszönhetően valószínűleg sikerülni is fog és egy pezsgő kulturális térré alakulhat hamarosan a korábban kihasználatlan terület – vázolta a terveket Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja.

Cafe_Radnoti_21_of_35

A Café Radnóti ezen kívül még számos lehetőséget rejt magában, hiszen a méretei és a kialakítása alkalmassá teszik más közösségi funkciók betöltésére is. A BTK a kávézó megnyitásával egyben a Szegedi Tudományegyetem centenáriumát is ünnepli.


A programokról, nyitva tartásról a kávézó Facebook profilján olvashatóak részletek.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin- Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek