Bezár

Hírarchívum

nyito_diszoklevel1

Díszoklevélben részesült a Szegedi Tudományegyetem

Díszoklevélben részesült a Szegedi Tudományegyetem

2021. november 10.
3 perc

„A megújuló felsőoktatás ünnepe” című rendezvényen a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői díszoklevelet vehettek át Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, 2021. november 8-án, Veszprémben. Az ünnepélyes eseményen a Szegedi Tudományegyetemet többek között Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke képviselte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos.

 

Palkovics László kiemelte: a felsőoktatási intézmények modellváltása - amely 2014-ben indult - kezdetben nem volt zökkenőmentes, támadások kísérték. Ma már viszont 21 egyetemen valósult meg sikeresen a folyamat. Ez az érintett oktatási intézmények esetében egyúttal a finanszírozás átalakítását is jelenti, támogatásuk jövőre eléri az ezermilliárd forintot.

 

A miniszter hangsúlyozta: folyamatosan dolgoznak azon, hogy az egyetemek 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét kielégítsék, sőt ennek a nagy része már rendelkezésre is áll, mindez egyedülálló a magyar oktatás történetében. A százéves struktúra átalakítása hosszú folyamat volt, az egyik legfontosabb eleme pedig kétségkívül a pénzügyi háttér és a kiszámítható finanszírozás megteremtése volt. Az állam ugyan továbbra is szerepet vállal ebben a finanszírozásban, úgy, hogy fenntartóból partnerré vált. Avagy: a kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre céljaik megvalósításában – összegezte a miniszter. Palkovics László emellett elmondta azt is, hogy az új modell elfogadottságát jelzi többek között az is, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly és hogy 180 ezer hallgató tanul modellváltó intézményben.


Prof._Dr._Szabo_Gabor_Veszpremben


Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos közölte: az átalakítás révén minőségi fordulatra, karakteres intézményi profil kialakulására számítanak. Az állam fontos feladata a folyamatos párbeszéd fenntartása az intézményekkel, a minőségbiztosítás erősítése - húzta alá. Véleménye szerint nagy eredmény, hogy az átalakítás révén javult az életpálya feltételrendszere.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az ünnepség után megerősítette Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter szavait: az új modell kiszámítható és növekvő működési finanszírozást és ezzel együtt béremelést eredményezhet, melynek alapja és meghatározója az indikátorok révén mért oktatási és kutatási teljesítmény.

 

„Miniszter úr is utalt arra beszédében, hogy az utóbbi száz év legjelentősebb felsőoktatás fejlesztési programjának vagyunk részesei. Alig hiszem, hogy van az országban olyan intézmény, ahol a szimbólumok ilyen szerencsésen találkoznának, mint az SZTE-n, amely majdnem napra pontosan száz éve kezdte meg szegedi működését. A jelek egybeesése számomra egy roppant fontos üzenetet hordoz. A sors különös kegyelméből annak lehetőségét kaptuk meg, hogy az Egyetem második sikeres évszázadát elindítsuk. Remélem, hogy nem fogunk szégyent vallani utódaink előtt” - összegezte Prof. Dr. Szabó Gábor.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István/ Gór-Nagy Gábor/MTI

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek