Bezár

Hírarchívum

Nevtelen_terv1

A feltalálók legpatinásabb amerikai kitüntetését is megkapta Karikó Katalin. A férje vette át a John Scott-díjat

A feltalálók legpatinásabb amerikai kitüntetését is megkapta Karikó Katalin. A férje vette át a John Scott-díjat

2021. november 19.
4 perc

A 205 éves amerikai kitüntetés, a John Scott Award Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman legújabb elismerése. A feltalálók különleges díját – az Európában dolgozó és egy nappal korábban a „Német Jövő Díjat” elnyert – Karikó Katalin helyett a férje vette át 2021. november 18-án a pennsylvániai Philadelphiában. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet a John Scott-díjról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az mRNS-technológia orvosi alkalmazását felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikus doktori oklevelet szerző kutató legújabb kitüntetése az a philadelphiai John Scott Award, amelyet 205 éve azért alapítottak, hogy a feltalálókat elismerjék.

 John_Scott_Award_rezerem_j

KÖSZÖNET AZ mRNS-TECHNOLÓGIÁÉRT

A 2021-es John Scott-díjat Karikó Katalinnak adományozták, mert létrehozta „a stabil és biztonságos mRNS konstrukciót”, ami „lehetővé teszi a gén által kiváltott immunválaszt az emberi szervezetben”.

A philadelphiai kitüntetést az ottani Pennsylvániai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissmannal együtt nyerte el. A laudáció szerint az amerikai orvos „munkásságával jelentősen hozzájárult az mRNS kifejlesztéséhez”. Így vált lehetővé „az emberi szervezetben a gén által kiváltott immunválasz”. A két tudós kutatási eredményei tették lehetővé az mRNS-alapú COVID-19 elleni vakcinák rekordgyorsaságú kifejlesztését.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman

A John Scott-díj átadó ceremóniájára Karikó Katalinnak szóló meghívó itt elolvasható.

A Karikó – Weissman kutatópáros philadelphiai egyetemi berkekben elért teljesítényét emeli ki a philadelphiai kitüntetés indoklása. A 1816-ban alapított John Scott-díjat 1919 óta a Franklin Intézet és Philadelphia városi tanácsa adományozza a feltalálóknak. A jelöltekre egy philadelphiai személyekből álló bizottság tesz javaslatot.

 

„EGY ÖKÖR ÁRA”

A John Scott-díj egyéb okok miatt is különleges darabja Karikó Katalin egyre gyarapodó „éremgyűjteményének”.

A kitüntetést John Scott, a 19. században Edinburgh városában élt vegyész hozta létre. A skóciai alapító az általa tisztelt amerikai Benjamin Franklin hagyatékának a kezelésével megbízott philadelphiai társaságot arra szólította föl, hogy támogatásával adományozzon „hasznos találmányokat létrehozó leleményes férfiaknak és nőknek” húsz dollárt meg nem haladó díjat és egy megfelelően feliratozott rézérmet.

Value_of_1906_Philadelphia_John_Scott_Medal_Medal_Buyers

2021. szeptember 30-án adták hírül, hogy Karikó Katalin elnyerte a John Scott-díjat. Az erről tudósító „Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban” című összefoglaló cikkünkben már megírtuk: alapításakor „egy ökör árát” kapta a díjazott. A John Scott díjjal 2021-ben is rézérem, oklevél és 10000 dollár, azaz több mint 3 millió 200 ezer forint pénzjutalom jár.

 Kariko_Katalin_John_Scott-dija_20211118_j

AZ AJTÓZÁRTÓL AZ „IDŐRÖGZÍTŐN” ÁT A NOBEL-DÍJIG

Az alapító John Scottról elnevezett díjat először 1822-ben osztották ki. Így ismertek el hasznos eszközök, például ajtózár, vetőgép, borotvapenge feltalálóit.

Az azóta eltelt években az ipar, a mezőgazdaság, a tudomány területén dolgozó sok-sok innovátor megkapta a különös kitüntetést.

John_Scott_Award_dijatado_resztvevoi_20211118_jj

A hosszú névsorból kitűnik a világ legtermékenyebb feltalálója, az amerikai Thomas Edison neve; vagy „a többfázisú villamos energia előállításának, átvitelének, elosztásának és hasznosításának rendszeréért” elismert Nikola Tesla, aki osztrák-magyar állampolgárént született.

MarieCurie_1

A magyarok közül Réz Dániel 1898-ban, az „időrögzítő”, míg Koch Péter 1973-ban a „forgácsoló gépen a fejtartó” feltalálásáért kapta meg a kitüntetést.

A John Scott-díjas Nobel-díjasok közül kiemelhető például a penicillint felfedező Sir Alexander Fleming (1944) és kutatótársa, Howard Florey (1965); vagy a tranzisztor feltaláló John Bardeen (1954), az egyetlen ember, aki arról is nevezetes, hogy kétszer kapott fizikai Nobel-díjat. De a lézer egyik feltalálója, a Nobel-díjas H. Charles Townes (1963) is megkapta a skót-amerikai gyökerű kitüntetést.

Az értékes rézérmet elnyert nők között felfigyelhetünk a radioaktivitást kutató lengyel fizikus és kémikus, a kétszeres Nobel-díjas Marie Curie, vagy az amerikai vegyész, Jennifer Doudna nevére, a 2020-as Nobel-díjasra, aki a legbefolyásosabb személyek 2021. évi „Time 100” listájára laudációt írt Karikó Katalinról.

 

A KUTATÓ TÁRSAI

A John Scott-díj 2021. november 18-i, philadelphiai díjátadó ceremóniáján Karikó Katalint a férje, Francia Béla képviselte. A világhírű felfedező ugyanis több hete Európában tartózkodik. A philadelphiai ünnepség előtti napon vette át Berlinben – a BioNTech csapat tagjaként – a „Német Jövő Díjat”.

John_Scott_Award_dijatadon_balrol_2._Francia_Bela_Kariko_Katalin_ferje_20211118_j

A John Scott-díj ceremóniáján megjelentek a 2020. év kitüntetettjei is. Köztük Jean Bennett, aki „a retina degeneráció és a szemészeti betegségek gyógyítására szolgáló génterápiák kifejlesztéséért” kapta az elismerést.

Jean Bennett és Karikó Katalin együtt dolgozott a Pennsylvániai Egyetem laboratóriumában. A közös munka eredményére a magyar kutató több beszédében is utalt.

Jean_Bennett_es_Francia_Bela_John_Scott-dij_atadon_2021118

A Karikó – Weissman kutatópáros az RNS „hírvivő” típusával kapcsolatos közös eredménye első, 2005-ös publikálása óta először 2021-ben kapott kitüntetést.

Karikó Katalin és Drew Weissman együtt nyerte el – többek között – a rangos Rosenstiel-díjat, nekik ítélték az amerikai Nobel-díjnak is nevezett Lasker-díjat, a tudományos Oscar-díjként emlegetett Breakthrough-díjat, s legutóbb a Mahidol Herceg Díjat.

A közel egy tucat közösen elnyert kitüntetés azt is jutalmazza, hogy az mRNS-technológiával kapcsolatos felfedezéseiknek köszönhetően két olyan vakcinát is kifejlesztettek, amely a COVID-19 járvány megfékezésére hivatott.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Az SZTE Hírportálján Karikó Katalinnal kapcsolatban megjelent cikkek gyűjteménye itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek