Bezár

Hírarchívum

gomba

Az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatása

Az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatása

2021. november 24.
2 perc

Az SZTE és az Új Champignos Kft. a 4 éves projektben a csiperketermesztésben keletkező nagy mennyiségű letermett gombakomposzt hasznosítására kíván technológiát kidolgozni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 2021. januárjában elindította a KFI-2020-1.1.2 kutatási pályázatát. A 4 éves projektben a csiperketermesztésben keletkező nagy mennyiségű letermett gombakomposzt hasznosítására kívánnak technológiát kidolgozni. A magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái évek óta foglalkoztatják a kutatókat jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas alternatív lehetőségek kidolgozására. A mindezidáig könnyen hozzáférhető, olcsó tőzeg takaróanyag rendelkezésre állása miatt a kutatások lassan haladtak, azonban a fenti okokból jelentős igény mutatkozik a gombatermesztéssel foglalkozó vállalkozások részéről új, stabilabb termőképességet biztosító takaróanyagok kifejlesztésére.

A projektben részt vevő kutatók célul tűzték ki egy olyan, kiváló vízmegtartó képességű takaróföld előállítására szolgáló innovatív technológia kifejlesztését a csiperketermesztés céljára, mely a letermett gombakomposzt mikrobiális irányított rekomposztálása révén valósul meg. A projekt során elsőként felmérik a letermett komposzt természetes újrakomposztálódási folyamata során lezajló fizikai, kémiai és mikrobiológiai változásokat, melynek során kidolgoznak egy alapanyagok és kész takaróanyagok kémiai analitikai és mikrobiológiai változásainak nyomonkövetésére szolgáló monitoring módszert. A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat (baktérium- és gombatörzseket) izolálnak, melyeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyeznek el. Az izolált mikroorganizmusok gombakomposzt-kolonizációs képesség szempontjából kiemelten jelentős tulajdonságainak vizsgálata révén megteremtik a gombakomposzt rekomposztálását és takarófölddé alakulását elősegítő mikroorganizmus-törzsek szelektálásának lehetőségét. A szelektált baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hoznak létre, melyeket kezelésekben alkalmaznak a letermett gombakomposzt rekomposztálása során. Az eredményként kapott takaróföldet gombatermesztési kísérletekben tesztelik a hagyományos takarófölddel összehasonlításban.

A projekt célja a gazdasági megfontolások mellett, környezetvédelmi és nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható. Az „economical circuit” biztosítása a gazdasági folyamatokban az Európai Unió kifejezett célja, a gombatermesztésben a legújabb direktíva alapján 2030-ig kellene elérni az alapanyagok és végtermékek, melléktermékek visszaforgatását, illetve egyéb irányú hasznosítását. A projekt e cél érdekében kíván a letermett gombakomposzt hasznosítására rekomposztálási technológiát, mikrobiológiai oltóanyag prototípust létrehozni: a Magyarországon hetente keletkező 2000 tonna letermett komposzt, termelésbe való visszaforgatására dolgoz ki technológiát. Ezzel nemcsak gazdaságosabbá válik a termelés, hanem környezetvédelmi szempontból is vitathatatlan előnyökkel jár.

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00111 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázati program finanszírozásában valósul meg tervezetten 2021.01.01-2024.12.31-ig.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek