Bezár

Hírarchívum

Nyito_GFE_7_Kereszteny_roma_szakkollegium_konferencia_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ

Tudományos konferencia az országos Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat jubileumán

Tudományos konferencia az országos Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat jubileumán

2021. november 29.
3 perc

Az SZTE vezetői és kutatói is részt vettek a „HITTEL, TEHETSÉGGEL, Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című konferencián. Az előadásra vállalkozó kilenc roma fiatal közül ketten a Szegedi Tudományegyetemen szereztek diplomát, majd bekapcsolódtak a doktori képzésbe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Magyarország a romaügyben mindig élen járt, és ez igaz a roma szakkollégiumok ügyére is” – fogalmazott Sztojka Attila. A roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos nyitotta meg a „HITTEL, TEHETSÉGGEL, Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című konferenciát.

GFE_2_Sztojka_Attila_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ_j

Tudományos szekcióban

A Gál Ferenc Egyetem Klebelsberg-termében tartott, 2021. november 25-i rendezvény fővédnöke Kiss-Rigó László püspök és a felsőoktatási intézmény rektora, Kozma Gábor vendéglátóként köszöntötte az egybegyűlteket.

„A hazán, a jelenen és a jövőn is osztozni kell a romákkal a nem romáknak, ezért is kell dolgozni a roma fiatalok felemelkedéséért” – jelentette ki Hegyi László miniszteri biztos.

GFE_4_Szabo_Gabor_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ_j

A tudományos szekciót Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Az előadásokon nyolc roma szakkollégium jelenlegi és alumni hallgatója mutatta be munkáját. Ízelítőt adtak a romológiai, szociológiai, nyelvészeti, pedagógiai kutatásokból.

GFE_5_Mezei_Timea_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ_j

A konferencia kilenc előadója között szerepelt a Szegedi Tudományegyetem két alumnája is. Mezei Tímea az SZTE NDI doktorandusza. Mint egyetemünk egykori közösségi és civil tanulmányok MA szakos hallgatója, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium képviseletében „Tanári nézetek feltárása a TARGETS-dimenziók kapcsán” címmel számolt be kutatási eredményeiről. A diplomás romák értelmiségi szerepeiről szóló kutatási eredményeit mutatta be Gulyás Klára, aki az SZTE kisebbségpolitika MA szakán szerzett diplomát, és jelenleg doktorjelölt az EKE NDI kötelékében.

A konferencián a Szegedi Tudományegyetem vezetői közül Dr. Fendler Judit kancellár, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes, Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes vett részt. Dr. habil. Jancsák Csaba tanszékvezető és Dr. Kiss Mária Rita az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke képviseletében követte az előadásokat.

Az „ötödik” szerepe

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) 2011-ben indult, 4 szakkollégiummal, a kormányzat és az egyházak összefogásával. A hálózatba ötödikként belépett Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiummal 2012-es megalakulása óta egyre szorosabban működik együtt a SZTE, többek között az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar roma integrációs tanulmányok kurzusain keresztül.

GFE_6_Csoportkep_a_konferenciarol_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ_j

A jubileumi záróeseményen részt vett számos állami tisztségviselő, illetve az ország mind a tizenegy roma szakkollégiumának vezetője, munkatársak és hallgatók.

A KRSZH-hoz a 10 éves évfordulón csatlakozott az Egri Főegyházmegye, ennek alkalmából Dr. Ternyák Csaba érsek szólt a résztvevőkhöz az egyházi fenntartók nevében.

Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a reggeli Áhítatában arról szólt, hogy a jézusi tálentumok példázata jól kapcsolható általában a tehetséghez, ám a „hittel, tehetséggel” mottónak még inkább megfelel a Pál apostoli karizma gondolata.

10 éves sikertörténet

A jubileumi konferenciát a szegedi Dómban hálaadó szentmise zárta a szakkollégiumot fenntartó egyházak és vezetőik jelenlétében, amelyet Kiss-Rigó László püspök mutatott be, és amelyen Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke mondott beszédet.

A Szokeresz-es egyetemisták zenei betétekkel gazdagították az istentiszteletet, közreműködött Sztojka Máté hegedűn, Kállai Erzsébet énekelt.

Egy jubileum alkalom a visszatekintésre, új erő gyűjtésére és a köszönetre is alkalmat ad.

GFE_3_Langerne_Victor_Katalin_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ_j

„A roma fiataloknak 10 éve ad lehetőséget a diplomaszerzésre és szakmai álmaik megvalósítására a Roma Szakkollégium. Folytassuk együtt az út építését!” – köszönte a 11 szakkollégiumnak a több, mint 1000 roma fiatal életének és egyetemi tanulmányainak segítését Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita sikertörténetnek nevezte a 10 éves Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat eredményeit. „Azt is mondhatjuk, hungarikum – tette hozzá. – Magyarországon kívül sehol nem létezik az egyetemista cigány fiataloknak ilyen szervezett, államilag is, egyházak által is támogatott, jól működő rendszere.”

GFE_7_Roma_szakkollegium_Foto_WeiszHanna_SZKRSZ_j

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot ünneplők kifejezték reményüket, hogy a nemzetközi színtéren is lesznek követőik.

SZTEinfo

Fotó: Weisz Hanna, SZKRSZ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek