Bezár

Hírarchívum

szokefalvi-nagynyito_2_of_2

Franciszek Hugon Szafraniec a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem díjas

Franciszek Hugon Szafraniec a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem díjas

2021. november 12.

2020-ban Franciszek Hugon Szafraniec, a krakkói Jagelló Egyetem emeritus professzora nyerte el a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet. A járványügyi helyzetre való tekintettel az ünnepélyes éremátadásra és a díjazott előadására 2021. november 12-én került sor, az SZTE Bolyai Intézetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

21. alkalommal döntött a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem díjazottjáról. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet rangos elismerését a szegedi universitas nemzetközi hírű matematikai iskoláját elindító Haar Alfréd és Riesz Frigyes által 1922-ben alapított Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat aktuális szerkesztőbizottsága javasolja.

szokefalvi-nagy_18_of_19

A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki a Szegedi Tudományegyetem Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytatott. Franciszek Hugon Szafraniec a funkcionálanalízis és operátorelmélet területén ért el kiemelkedő eredményeket, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban négy nagy hatású cikket publikált.

-Dupla büszkeség számomra a díj. Egyrészt megtisztelő, hogy ilyen módon is elismerik a kutatásaimat, másrészt a korábbi díjazottak között voltak és vannak barátaim. Sokat jelent számomra, hogy velük kerülhettem egy csoportba, főleg úgy, hogy az utolsó pillanatban dőlt el, hogy a matematikával fogok foglalkozni, még 17 évesen. Kiváló mestereim voltak és szerencsém. Ezek mind kellettek ahhoz, hogy eredményes kutatásaim legyenek – mondta el a díj átvétele után Franciszek Hugon Szafraniec.

szokefalvi-nagy_14_of_19

Szafraniec professzor matematikai munkássága témáit tekintve széles körű. PhD fokozatát 1968-ban szerezte a Jagelló Egyetemen a nemlineáris analízis területén. Érdeklődése ezután az operátorelmélet irányába fordult, az akkoriban egyik legaktuálisabb terület, a dilatációelmélet felé. Szőkefalvi-Nagy Béla híres Appendix-e (1955) alapvető hatást gyakorolt kutatásaira, és azokat máig inspirálja. Szafraniec professzor tudományos tevékenységére jellemző, hogy látszólag egymástól távol álló témák között talál összefüggéseket.

Szőkefalvi-Nagy Béla általános dilatációs tétele Szafraniec professzor számos olyan eredményének a kiindulópontja, mely túlmutat az operátorelméleten. Azon észrevétele, hogy a dilatációs tétel bizonyításában a reprodukáló magú Hilbert-terek (RKHS), mint eszköz már benne rejlettek, érdeklődését ezen elmélet iránt tovább fokozta, és annak kiemelkedő jelentőségű alkalmazásaihoz vezette komplex függvénytani, harmonikus analízisbeli és kvantumelmélethez kapcsolódó témákban.

szokefalvi-nagy_19_of_19

Franciszek Hugon Szafraniec négy cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum-ban. Közülük kettő a dilatációelmélethez kapcsolódik. Egyik nagy hatású dolgozatára több mint 60 idézet született.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek