Bezár

Hírarchívum

IMG_0640-001

Az SZTE újklinikai tömbjének alagsorában elkészültek a modern és biztonságos szakdolgozói öltözők

Az SZTE újklinikai tömbjének alagsorában elkészültek a modern és biztonságos szakdolgozói öltözők

2020. június 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 410 ágyas, „régi” újklinikai épülettömbjében elkészült a szakdolgozók számára kialakított 408 férőhelyes modern öltöző blokk. A közel kétszázhétmillió forintos beruházás során a vagyonbiztonság mellett az ápolók egészségének védelme volt a legfontosabb szempont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 410 ágyas „régi” újklinikai tömbjében az „ÁEEK NEAK EMMI-2017 fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására” létrejövő fejlesztési keretből közel kétszázhétmillió forintos beruházással elkészült az új öltöző blokk.


IMG_0662


Az SZTE-n zajló egészségügyi infrastrukturális fejlesztések sorába illeszkedő beruházás Szegeden a Semmelweis utca 6. szám alatti újklinika szakdolgozóinak közel 60 százalékát érinti.


IMG_0658


Balogh Dénes, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója elmondta, hogy az épülettömb egy kihasználatlan alagsori részében közel 442 négyzetméteren alakították ki az egymáshoz kapcsolódó, eltérő méretű öltözőhelyiségeket. A fejlesztésnek köszönhetően 408 ápoló részére biztosítanak a modern egészségügyi rendszer kihívásainak megfelelő, kulturált és biztonságos szekrényeket, valamint vizes blokkok, zuhanyzók kiépítésével megfelelő higiénés és tisztálkodási lehetőséget. A korábbi alternatívákhoz képest ezek az öltözőblokkok minőségileg jóval magasabb szintet képviselnek. A vagyonvédelmi szempontokat figyelembe véve például kártyás beléptetőrendszert alakítottak ki, így az öltözőhelyiségekbe illetéktelen személyek nem juthatnak be.


IMG_0648


A szakdolgozók egészségvédelmét szolgálják a – piros, sárga, kék és zöld színűre festett, variabilisan elhelyezett – Z-alakú szekrények, amelyekben elkülönített módon lehet a tiszta és a szennyes védőruhát tárolni. Ez a megoldás nemcsak koronavírus járványhelyzet idején nagyon fontos – hangsúlyozta a főápoló –, ugyanis a ruházaton megtelepedő különféle vírusok és baktériumok terjedése minden esetben magas kockázatot jelent.


IMG_0644


Az egészségbiztonsági célokat szolgálja továbbá a klasszikus kézfertőtlenítő adagolók mellett a falra szerelhető érintésmentes, szenzoros kézfertőtlenítő adagolók üzembe helyezése is. Mint korábban írtuk, a Szegedi Tudományegyetem pályázat útján az országban elsők között 65 darab modern, EU kompatibilis Steripower készüléket nyert el, ezekből a berendezésekből helyeztek el most párat az öltözőkben. Balogh Dénes kiemelte: a szakdolgozók nagyon örülnek az infrastrukturális fejlesztésnek, ezzel a megoldással régi vágyuk teljesült: a betegellátás területétől elkülönített helyen, magasabb komfortfokozatú körülmények között öltözködhetnek, ezzel is emelve a betegellátás biztonságát.

 

 

SZTEinfo – L. G.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek