SZTE Info

nyito_SZTE_U-multirank

Ismét eredményesen szerepelt a U-Multirank nemzetközi rangsorban az SZTE

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsorban ismét jó helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi rangsor 92 ország, 1759 felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén teljesített a legjobban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nemzetközi U-Multirank rangsor 2014-ben kezdte mérni a világ felsőoktatási intézményeit. Az Európai Unió célja egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, amely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában. Éppen ezért a rangsort nemcsak néhány szempont alapján állítják össze, hanem öt fókuszterületen több mint 30 indikátort vizsgálnak. Figyelembe veszik – többek között – a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint a tudástranszfer területén elért eredményeket.


A 2020-as rangsorban 92 ország 1759 felsőoktatási intézményét értékelték többek között Svédországból, Japánból, Oroszországból, Portugáliából, de például Namíbia is helyet kapott a listán. A rangsorban 15 Magyarországon működő felsőoktatás intézmény szerepel, köztük a Szegedi Tudományegyetem is.

 

U-Multirank-SZTE


Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén végzett a legeredményesebben. Az intézmény legerősebb mutatói között szerepelnek a külső forrásból származó kutatási bevételek és a betöltött poszt-doktori pozíciók. A felmérésből az is kiderül, hogy kiemelkedően teljesített az SZTE az ipari partnerekkel közös publikációk és a szabadalmak kapcsán idézett publikációk tekintetében is.

 

Multirank_explanations_keyguard


A nemzetközi U-Multirank rangsor több szakterületen is értékelte a Szegedi Tudományegyetemet – többek között – földrajz, szociológia, történelem, jog- és gazdaságtudomány diszciplínákban. A részletes eredmények itt elérhetőek.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.