Bezár

Hírarchívum

Szte_qs_ranked_5

Az SZTE kiválóságának háttere: az oktatás, a kutatás, a gyógyítás hármasságának egysége

Az SZTE kiválóságának háttere: az oktatás, a kutatás, a gyógyítás hármasságának egysége

2020. június 16.
5 perc

Mintegy 20 világranglistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi felsőoktatási intézményként. E siker hátterében – többek között – az áll, hogy az SZTE küldetése az oktatás, a kutatás, a gyógyítás hármasságának egysége, amit az utóbbi években elismer az intézménynek megítélt jelentős kormányzati és uniós támogatás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

QS, THE, ARWU, THE Impact Ranking, GreenMetric, Leiden, Webometrics – néhány, azok közül a felsőoktatási tevékenységeket listázó rangsorok közül, amelyekre a világ leginkább figyel, és amelyeknek a Szegedi Tudományegyetem évek óta adatot szolgáltat. A felsőoktatási toplisták a 2000-es évek elejétől működnek, az ARWU – elsőként – például 2003 óta. A nemzetközi felsőoktatási rangsorokra indulásuk óta egyre nagyobb figyelem irányul mind az intézmények, mind a leendő hallgatók, mind az egyetemek környezete, mind pedig a média részéről. Módszertanaik az évek során egyre finomodtak és specializálódtak, illetve egyre nagyobb számú intézmény kapcsolódik be és vesz részt ebben a nemzetközi összehasonlításban.


szte_nyito1-001

 

Az SZTE a rangsorok élén

A legjelentősebb, illetve legnagyobb figyelmet kivívó nemzetközi rangsorok: a Quacquarelli Symonds (QS), a Times Higher Education (THE) és az Academic Ranking of World Universities (ARWU, más néven „Sanghaj rangsor”) listái, ideértve ezek globális, regionális, tudományterületi rangsorait is. Jelentős toplista továbbá a THE fenntarthatósági rangsora (University Impact Rankings), valamint az UI GreenMetric „zöld egyetemi” rangsor is, de meg kell említeni az U-Multiranket is.


Milyen eredménnyel szerepel ezeken a nemzetközi toplistákon az SZTE? Kiválóan. Évtizedek óta tartó kiemelkedő színvonalú oktatási, kutatási és művészeti tevékenységét tükrözve.


A QS World University Rankings 2020-ban publikált listáján az SZTE az 501-510. helyen szerepel. Ezzel magyarországi viszonylatban 2012 óta az 1. intézmény.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU, „Sanghaj”) rangsort az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján készítik. A Szegedi Tudományegyetem a 601-700. helyet foglalja el, s így Magyarországon a 2. legjobb felsőoktatási intézmény.

A világ mintegy 1400 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja a Times Higher Education világranglistája, amelyen a 2019-es évben az SZTE a 801-1000. kategóriában szerepelt.

Az SZTE évek óta első hazai viszonylatban a Leideni Egyetem rangsorában (CWTS Leiden Rankings, 688. helyezés, 1. Magyarországon). Ez a lista a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja sorba az egyetemeket.

 

A kiválóság receptje

Kiváló helyezések jellemzik az SZTE-t a Times Higher Education Impact Rankings listáján és remek pozícióval szerepel az intézmény az Indonéziai Egyetem által indított, a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán is (UI GreenMetric): a rangsor indulása (2010) óta változatlanul a legzöldebb (1.) magyar felsőoktatási intézmény, a 2019-es világrangsorban a 74., Európában a 32. helyen szerepel.


Mi áll a kiválóság hátterében? Az az eszmeiség, amelyet a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem rektoraként tartott beszédében is kiemelt: „Az egyetem feladata hármas. Legősibb hivatása gyűjteni, terjeszteni és gyarapítani az emberi tudást. Második feladata kis számban nevelni a jövőnek tudósokat, akik majd ezt a hivatást tőlünk átveszik. Újabb eredetű, de nem kevésbé magasztos az egyetemnek harmadik hivatása: a haza számára polgárokat nevelni, akik el vannak látva a szellem fegyverével… A mi egyetemünknek van még egy negyedik különleges hivatása is: hogy a nagy magyar Alföld szellemi központja legyen…”


IMG_3359

 

Jelentős kormányzati támogatás

A Szegedi Tudományegyetemet jellemzi az oktatás, kutatás, gyógyítás hármas egysége, amit elismer a jelentős uniós és kormányzati támogatás. Az SZTE folyamatosan törekszik a fejlesztésre, az alapinfrastruktúra bővítésére. Hogy csak a legutóbbi beruházásokat említsük: 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósult meg az a radiológiai fejlesztés, amelynek következtében a XXI. századi legprofesszionálisabb orvostechnológiai és betegbiztonsági elvárásoknak is megfelelő, új képalkotó diagnosztikai eszközparkot, a régió legkorszerűbb MR centrumát és új betegirányítási rendszert alakítottak ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikán. A fejlesztés eredményeként 16 év után újra saját kezébe vette az SZTE a radiológiai és nukleáris képalkotó szolgáltatásokat.


IMG_0507


Rekordidő, azaz mindössze öt hónap alatt készült el az SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinikán kialakított világszínvonalú hibrid műtőkomplexum, amelyet 2019. október 5-én adtak át. Magyarország első robotkarral működő, Siemens Healthineers ARTIS pheno berendezése került a műtőbe. A dedikált gerincműtő és egy fej-nyaksebészeti hibridműtő, valamint a szintén átadott orvosi-, beteg és nővérszobák, vizsgáló és kiszolgáló helyiségek sajtóeseményén dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja úgy fogalmazott, hogy az idegsebészeti hibrid műtő beruházása egyszerre jelent orvosi-egészségügyi, kutatási, valamint oktatási, pénzügyi, finanszírozási és gazdasági innovációt is.

 

Innováció és oktatás

S a legújabb kutatási eredmény: 4 milliárd forintból valósul meg a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetemen. A központ az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, konzorciumban valósul meg, amelynek a vezetője az SZTE, a tagja pedig a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. lesz. A projekt célja egy olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket egységbe foglalva. A fókuszterület a tenzidek (felületi anyagok) fejlesztése, a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálata, valamint alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztése lesz.


Az innovációhoz kapcsolódik az oktatási vonal is: a duális képzés fejlesztése. Az SZTE és a szakmai partnerei az oktatás egy komplex, egymásra épülő kompetencia rendszerét hozzák létre a tréningjellegű rövid távú képzésektől a PhD képzésekig. Mindehhez a projektben foglalt infrastrukturális tervek biztosítják a labor és egyéb oktatási tereket, melyek a gyakorlatorientált képzés megvalósulásának elengedhetetlen feltételei.


E duális képzés is bővíti az SZTE oktatási portfólióját. Prof. Dr. Rovó László már a 2019/2020-i tanévnyitón a jövőbeli célokról szólva kifejtette: a beruházások, fejlesztések megvalósulásával, közös akarattal, a karok összefogásával, a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, sikerül a szegedi egyetemet a legjobb hazai intézményként megtartani, és a tudományegyetemi releváns nemzetközi ranglistákon a legjobb 300 egyetem közé röpíteni.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek