SZTE Info

Emberi szagdetektor és nanotechnológiai alapú szagmaradvány rögzítő eszközöket fejlesztettek az SZTE részvételével

Sikeresen lezárult a Vital Management Kft., THIS IS IT Kft. és Szegedi Tudományegyetem közös projektje, melyben forenzikus célú emberi szagdetektor és nanotechnológiai alapú szagmaradvány rögzítő eszközöket fejlesztettek 566 millió forint állami és európai uniós támogatás segítségével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GINOP-2.2.1-15-2017-00053 azonosítószámú, Forenzikus célú hordozható emberi szagdetektor és nanotechnológiai alapú szagmaradvány rögzítő eszközök fejlesztése – ForNanoDet-5D+ című kutatás-fejlesztési projekt célja az volt, hogy a jelenlegi hagyományosnak tekinthető kriminalisztikai eljárást egy új terepi szagdetektáló technológiával és módszerrel egészítse ki, mely elsősorban bűnügyi helyszíneken támogatja az emberi szagmaradványok felkutatását, a helyszínről leképzett virtuális térben valós időben megjeleníti, továbbá hitelesen és hatékonyan rögzíti azokat.

 

A projekt keretében kifejlesztésre került kétféle, emberi szagra érzékeny szenzormátrix, nanotechnológiai alapú szagrögzítő anyag, egy-egy különálló és egy integrált szagdetektáló és szagrögzítő prototípus, egy felügyeletei szoftver, valamint egy 5D virtuális helyszíni szemle modellező és dokumentáló program.

Ez a komplex rendszer képes a szagmolekulák helyszíni detektálására, több mérés, gyors összehasonlító elemzésére, térben és valós időben történő megjelenítésére, az adatok biztonságos tárolására és utófeldolgozással további elemzések elvégzésére. A rendszerbe integrált szagrögzítő eszköz képes a detektált szagok zárt rendszerben történő, hiteles begyűjtésére, biztonságos és további kontaminációtól mentes tárolására. Az integrált kriminalisztikai eszközrendszer moduláris felépítése miatt, az egyes elemek külön is működtethetők, illetve egyes speciális alkalmazások céljaira módosíthatók.

 

A beruházás Kecskeméten, Mórahalmon és Szegeden valósult meg.

 

A projektről bővebb információt a www.v-m.hu oldalon olvashatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.