Bezár

Hírarchívum

IMG_2399
QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

2020. június 10.
2 perc

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 501-510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit QS június 10-én tette közzé legfrissebb toplistáját. A Quacquarelli Symonds (QS) 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Több mint 5500 intézmény adatait vizsgálták, amelyek közül több mint 1600-at vettek figyelembe a rangsor kialakításához, ezekből több mint 1000 intézményt rendeztek rangsorba. Másképp megfogalmazva: az idei évben a QS által nyilvántartott több mint 5500 felsőoktatási intézmény közül több mint 1600 felelt meg a globális listára kerülés feltételeinek (több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás).


A friss QS World University Rankings 2020/2021 listán a Szegedi Tudományegyetem az 501-510. helyezést érte el. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb. Az SZTE évek óta az első magyar egyetem a QS világrangsorán.


PD-2419-Badges-2021_Ranked


A rangsor összeállításakor a QS által nyilvántartott több mint 5500 felsőoktatási intézmény közül 1604 felelt meg a globális listára kerülés feltételeinek (több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás). Ezek közül 1002 intézmény kapott a világrangsorban helyezést, amelyet hat szempont alapján állítottak össze.QS
Forrás: QS World University Rankings 2021 Fact File

 

A szempontoknál figyelembe vették: 40 százalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, 10 százalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit. 20-20 százalékos súlyozás mellett értékelték az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a tudományos munkák idézettségét. További 5-5 százalékkal számított a végeredménybe a nemzetközi hallgatók és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya. A tavalyi eredményekhez viszonyítva a Szegedi Tudományegyetem változatlanul jó akadémiai megítélést kapott, javultak továbbá a munkáltatói elismertséget és a nemzetköziséget mérő mutatói.


QS2
A Szegedi Tudományegyetem pozíciója (top percentilis) a QS globális mezőnyben
Forrás: QS World University Rankings 2021 Fact File
 

A teljes lista itt elérhető: QS WUR 2020/2021


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek