Bezár

Hírarchívum

2012. Április

1 2 
2012. április 29.
1 perc

Lelki eredetű megbetegedések kutatásáról és gyógyításáról tanácskoznak az SZTE Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának május 3-i miniszimpóziumán.

 

kiemelt

2012. április 29.
5 perc

Több mint kilencmillió forint ösztöndíjat nyertek el a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 27-én, mikor az SZTE Tehetségpont először hirdette ki új tehetségösztönző rendszerét, a Kiválósági listát.

 

2012. április 29.
5 perc

GMO – azaz genetikailag módosított szervezetek, illetve élőlények (Genetically Modified Organisms). A kérdés legalább annyira top téma, mint az atomenergia használata, és legalább annyira meg is osztja a szakmai és közvéleményt. Mi a helyzet az Európai Unióban és hazánkban – erről hallhattak az érdeklődők az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ által működtetett Europe Direct Szeged április 24-i Integrációs Klubjában.

 

kiemelt
2012. április 28.
2 perc

Brazil napot tartottak 2012. április 27-én a Szegedi Tudományegyetemen. Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete az egyetem több vezetőjével és portugál szakos hallgatókkal találkozott.

 

2012. április 27.
3 perc

A „jó állam” mindig kardinális kérdés volt, a kormányzás jóságát különféle indexekkel mérik, és hazánkat jelenleg inkább „repedező demokráciaként” írják le a felmérések – többek között erről is szó volt az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Jogi Szakbizottságának Gazdasági Jogi Munkabizottsága és az ÁJTK ETK keretében működő Europe Direct Szeged közös rendezvényén, mely „Az önkormányzatok változó gazdasági, jogi környezete és a ’jó állam’ aspektusai, perspektívái” címet viselte.

 

2012. április 27.
1 perc

A Tudományért és Művészetért Osztrák Érdemkereszt I. osztálya elnevezésű kitüntetésben részesült Csúri Károly egyetemi tanár, az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének korábbi vezetője tudományos és kultúraközvetítői munkásságának elismeréséül. A kitüntetést április 20-án, ünnepélyes keretek között, az Osztrák Nagykövetségi Rezidencián adták át.

 

2012. április 26.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke Brazil napot rendez az Olasz Kulturális Intézetben. Az április 27-i programra Brazília magyarországi nagykövete, Sérgio Eduardo Moreira Lima is ellátogat.

 

kiemlet

2012. április 26.
2 perc

A színes tollak és gyöngyök forgatagában telt a VII. Könyvtári Éjszaka a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A rendezvényen az immár hagyományosnak számító túrákon ismerkedhettek meg a látogatók a bibliotéka titkaival, ám tizennégy karátos autókban vagy charlestonban sem volt hiány.

 

2012. április 26.
2 perc

Az agykutató Freund Tamás akadémikus 2012. április 26-án 16 órakor tart előadást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.) nagyelőadójában.

 

2012. április 25.
2 perc

Hermann Hesse Nobel-díjas svájci-német író, költő, a Grimm-testvérek után a világon legolvasottabb német szerző halálának ötvenedik évfordulójára nagyszabású konferenciával készül május 2. és 6. között az SZTE Germán Filológiai Intézet, a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) és a Magyar Hermann Hesse Alapítvány. A tanácskozás első napján kiemelt kulturális programként az érdeklődők Temesi Mária Liszt-díjas operaénekesnő előadásában Richard Strauss által megzenésített Hesse-verseket hallhatnak.

 

2012. április 25.
3 perc

Az oktatás a kulcsa a gazdasági felemelkedésnek – igazolja Szingapúr vagy Észtország helyzetének változása. Az európai oktatás elé tart tükröt április 24-28. között a szegedi egyetem neveléstudományi intézetéhez kötődő két tanácskozás. A műhelymunkában és az értékelési konferencián a pedagógia nemzetközi rangú kutatói jelennek meg Szegeden.

 

2012. április 25.
1 perc

Mit tanítsanak az egyetemen a hallgatóknak? A kérdésre a leendő munkáltatók válaszát is várja a Szegedi Tudományegyetem, ahol három kart érintő új képzésfejlesztési projekt indul.

 

2012. április 24.
2 perc

Külföldi forgatócsoport járt április 23-án a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékén, hogy tudományos dokumentumfilmet forgasson egy magyar-olasz kutatási együttműködésről, melynek központjában egy bácsalmási leletanyag, és az európai hírű szegedi antropológiai biobank áll.

 

2012. április 24.
2 perc

A Magyar Tudományos Akadémia SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság azzal a céllal indította útra új kezdeményezését, hogy a hozzá tartozó egyetemi tanszékeken dolgozó kollégák megismerjék egymást, illetve tájékozódjanak egymás kutatásairól, munkájáról.

 

kiemelt

2012. április 24.
3 perc

Az ünnepi megemlékezések fénypontja a Szegedi Szimfonikus Zenekar november 10-i koncertje lesz a nemzeti színházban. Az esten olyan darabok is hallhatóak lesznek, melyekkel 1937-ben köszöntötték Szegeden a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet.

 

2012. április 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán (SZTE ETSZK) Dr. Szél Évára emlékeztek április 19-én. A – többek között Magyar Köztársaság érdemrenddel kitüntetett – egykori főigazgatónak szentelt délutánon több előadást is tartottak a szociális munkáról és az egészségfejlesztésről.

 

2012. április 24.
2 perc

Az SZTE Egyetemi Tavasz nevű kulturális fesztiválja tovább folytatódik Szeged több helyszínén. Április utolsó hetében több, az universitashoz kapcsolódó szerző könyvét mutatják be, muzsikaszó csendül fel a Zeneművészeti Kar (ZMK) mellett számos helyen, színházi főpróbára invitálják és sportolásra biztatják az egyetem polgárait.

 

TIK-tavasz

2012. április 23.
2 perc

Idén háromnapos programsorozattal ünnepli a Föld Napját az SZTE Tanulmányi és Információs Központja. A hagyományosnak számító, népszerű programok mellett több új érdekességgel várja a TIK a látogatókat.

 

bringazz
2012. április 23.
2 perc

A Magyar Kerékpárosklub idén tavasszal is meghirdette a „Bringázz a munkába!” kampányt. Vállalatok és iskolák is csatlakozhatnak az évek óta működő biciklis-mozgalomhoz. Május közepén derül ki, melyik cég vagy iskola bizonyul a leginkább környezettudatosnak, ami a közlekedést illeti.

 

2012. április 22.
1 perc

A mobilkommunikációval kapcsolatos témák iránti tudományos érdeklődés serkentését, a magas színvonalú hallgatói munka elismerését tűzi ki célul a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén tanuló hallgatók számára alapított Magyar Telekom Nívódíj.

 

2012. április 22.
2 perc

A zöldpenész ellen küzdenek a szegedi egyetem kutatói. A Trichoderma nemzetségbe tartozó, agresszív fonalasgombák komoly károkat okozhatnak a mezőgazdasági gombatermesztésben.

 

2012. április 22.
2 perc

Látóhatár címmel hirdetett fotó- és videopályázatot egyetemistáknak a fővárosi Művészetek Palotája (Müpa). A program célja, hogy a jelentkezők megmutassák, milyen perspektívát látnak maguk előtt a kultúrában és a társadalomban. A május 21-ig beküldendő műveket szakmai zsűri értékeli Korniss Péter, Kossuth- és Pulitzer-díjas fotográfus, fotóriporter elnöklésével.

 

2012. április 21.
2 perc

Tartalmában és formájában is újjáalakult a Szegedi Tudományegyetem lapja, a 60. évfolyamát élő Szegedi Egyetem. Az újság 2012-től – igazodva a kor kihívásaihoz – Szegedi Egyetem Magazinként folytatja pályafutását, s igyekszik szolgálni az egyetemi polgárokat. A márciusi mutatványszám immár az SZTE honlapján olvasható, az áprilisi friss újság pedig a hagyományos terjesztési pontokon.

 

kiemelt

2012. április 21.
2 perc

A „Modern idők” köré szerveződik az idei Könyvtári Éjszaka a Szegedi Tudományegyetemen. Így a megszokott túrák, kvízek, játékok színházi produkciók, valamint tudományos előadások mellett korhű jelmezek, díszletek kavalkádjában, a „modern idők” zenéjével kísérve ismerkedhetnek meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár látogatói április 25-én.

 

2012. április 21.
1 perc

Idén is meghirdeti a GE Healthcare évente kiírt ösztöndíj-programját, melynek célja, hogy orientálja a hallgatókat a vállalat számára különösen fontosnak ítélt szakterületek tanulmányozására.

 

2012. április 21.
1 perc

Húsz fenyőfa elültetésével köszöntötte a tavaszt az SZTE Alma Mater az egyetem Károlyi Mihály Kollégiumánál április 20-án. Az alumni szervezet megalakulása óta szervez karácsonyfa-bérlési akciót, a visszahozott fenyők pedig egy-egy egyetemi intézménynél találnak otthonra.

 

2012. április 21.
2 perc

Szegedi egyetemisták alkotásai vitték el a pálmát a III. Bölcsész Filmfesztiválon. A seregszemle mindhárom díját olyan filmek nyerték el, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszéke jelenlegi és volt hallgatói készítettek.

 

2012. április 20.
2 perc

Szakkollégiumi hallgatók mutathatták be kutatási témáikat a Tehetségek a Balassi Intézet Szegedi Márton Áron Szakkollégiumában című rendezvényen április 16-án. A programot az SZTE Tehetségpont támogatásával idén immár második alkalommal rendeztek meg. A határon túlról a szegedi egyetemre érkezett diákoknak szállást adó szakkollégium nyílt napján zentai tehetséges diákok is részt vettek.

 

2012. április 20.
3 perc

Idén márciusban zárult a GE Healthcare üzletágának (GEHC) 2009 áprilisában elindított, összesen 221 millió forint összköltségű szegedi kutatás-fejlesztési projektje, melyben a Szegedi Tudományegyetem kutatóival dolgozott együtt az orvosi képfeldolgozás területén.

 

2012. április 19.
1 perc

Az Analitikai és Környezetvédelmi Munkabizottság szervezett előadás-sorozat utolsó alkalmán, 2012. április 25-én, két előadót hallgathatnak az érdeklődők, akik ellátogatnak a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházába: egyikük a legelső előadáson már megismert, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Természettudományi Intézet Technika Tanszékének főiskolai tanára, Dr. Benkő Zsolt, a másik előadó szintén a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Természettudományi Intézet Technika Tanszékének főiskolai docense, Hegedűs Antal.

2012. április 19.
3 perc

Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója beszélt a szabadalmaztatás és az üzleti partner megtalálásának nehézségeiről április 17-én. A második félévében járó Vállalkozói Klub programsorozat célja, hogy a hallgatók már tapasztalt vállalati vezetőkkel beszélgetve ismerjék meg az üzleti élet lehetőségeit és buktatóit.

 

kiemelt

2012. április 18.
2 perc

Az idei Juhász Gyula Napok háromnapos rendezvénysorozatán minden a Csillagok háborújáról szól.

 

2012. április 18.
1 perc

Technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A szerződés értelmében a német vállalat megvásárolja az Egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.

 

kiemelt

2012. április 18.
2 perc

Kihirdették a SZTE kreatív pályázatainak győzteseit a Tavaszi Fesztivál megnyitóján. Az SZTE Kulturális Iroda kezdeményezése idén is több száz hallgató érdeklődését keltette fel, a legtöbb jelentkezőt a fotópályázat vonzotta. A beérkezett művekből válogatott kiállítást május 4-ig az SZTE Rektori Hivatal átriumában lehet megtekinteni.

2012. április 18.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem a képzési kínálatát, a különböző szakokat kampánykörúton mutatja be a középiskolásoknak. Nemcsak az SZTE lehetőségeiről értesülhetnek a 10. és 11. évfolyamosok, a tájékoztatókból megismerhetik a felsőoktatási törvény változásait is.

 

2012. április 18.
3 perc

Virtuális diplomák mellett számos nyeremény birtokosai lehetnek az Uniface játékosai. Az online játék a jelentkezési határidők leteltével zárult, a résztvevők többek között robogót, fényképezőgépet, élményhétvégét és fesztiválbérletet is kaphattak. Ám az érdeklődőknek még van esélye egy új iPad megszerzésére.

 

2012. április 16.
1 perc

Egyetemi hallgatók készítenek tévés műsor sorozatot az egyetemről fiataloknak és egykor volt fiataloknak. Ez a SzemeSZTEr, melynek legújabb adását április 17-én 20 órától tűzi műsorra a VTV Szeged.

2012. április 16.
2 perc

A 18-dik alkalommal megrendezett Országos Irányítástechnikai Programozó Versenynek április 11. és 13. között a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara adott otthont. Az első és a különdíjat is a pécsi egyetem Műszaki és Informatikai Kara nyerte el.

 

2012. április 16.
2 perc

Első helyen 8236 továbbtanuló diák jelölte meg a Szegedi Tudományegyetemet. Változatlanul a második-harmadik legnépszerűbb képzőhely a Tisza-parti universitas. Itt az országos trendnél (22 százalék) kisebb arányban, 16 százalékkal csökkent a múlt évhez képest a felvételi jelentkezők száma.

 

2012. április 16.
1 perc

Mini-kertek szépségversenyét hirdeti meg a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. A jelentkezőket április 18-ig várják.

 

2012. április 13.
2 perc

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 11 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb 12 hallgatójának ítélte oda az ösztöndíjakat a szervezet kuratóriuma.

 

kiemelt

2012. április 13.
8 perc

Az SZTE-n kilencedik éve rendezik meg az Egyetemi Tavaszt. Április és május között megnyílnak az SZTE kapui: konferenciák, koncertek, filmvetítések, színházi előadások, hangversenyek és kari napok várják az érdeklődőket. Az Egyetemi Tavasz híreit, tudósításait itt kötjük csokorba.

 

2012. április 13.
2 perc

Két programmal jelentkezik áprilisban az SZTE Európa-tanulmányok Központ által működtetett Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda: Integrációs Klubjában a genetikailag módosított élőlényekről szervez szimpóziumot, illetve – az MTA SZAB Jogi Szakbizottságának Gazdasági Jogi Munkabizottságával – az önkormányzatok gazdasági és jogi környezetéről, valamint a „jó állam” perspektíváiról tartanak előadásokat.

 

2012. április 13.
1 perc

Utolsó előadásához érkezett el a Szegedi Tudományegyetem nagysikerű előadássorozata a Vállalkozói Klub. Az utolsó előadást a korábbiaknak megfelelően a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában rendezik meg, 2012. április 17-én, 17 órai kezdettel.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek