SZTE Info

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 11 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb 12 hallgatójának ítélte oda az ösztöndíjakat a szervezet kuratóriuma.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A beérkezett 106 pályázat értékelése után a kuratóriumok két körben döntöttek 1.450.000 forint ösztöndíjról: az összegyetemi és a biológus kategóriákban.

Öt hallgató részesült fejenként 200 ezer forintos fődíjban. Baranyai Tamás orvostanhallgató különböző infarktus-modelleken az infarktus területének lecsökkentését célzó kutatásokat végez, valamint a magas vérzsírok okozta heveny hasnyálmirigy-gyulladás speciális terápiáját keresi. Másodjára nyer fődíjat a szintén medikushallgató Kálmán János, aki az Alzheimer-kórt kutatja, valamint patkányokon vizsgálja a különféle stresszt okozó helyzeteknek az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott agyi fehérjék mennyiségére gyakorolt hatását. Emellett a genetika is foglalkoztatja. Czeglédi Eszter vegyész: a gimnázium utolsó éve óta kutat, és a tehetséggondozásban is részt vállal. Korábban dolgozott a Kutató Diákok Országos Szövetségében, részt vett tavaly a kémia népszerűsítésében a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából, a Könyvtári Éjszakán és a Hídi Vásáron társaival kísérleteket mutatott be az érdeklődőknek. Náfrádi Lilla pszichológushallgató a kutatói pálya és a gyakorlati munka, a gyermekpszichológia és a neuropszichológia is érdekli, és többek között a kötődést és a féltékenységet vizsgálja. Az ötödik idei befutó Szakács Nóra matematika szakos hallgató, aki a számok mellett a fotókhoz is ért, 2010 augusztusában egy cambridge-i kiállításon két másik Sófi-tehetséggel együtt szerepelt képeivel, amelyet Cambridge város polgármestere nyitott meg, s amiről a BBC is tudósított.

Folytatva a korábbi évek hagyományait, öt különdíjat is osztott az alapítvány, a nyertesek fejenként 50 ezer forint támogatásban részesülnek. Érdekesség, hogy az alapítvány 11 éves történetében először nyertek testvérek. Ráadásul egypetéjű ikertestvérekről van szó, Berki Péterről és Berki Viktorról, akik viszont két, teljes mértékben különböző tudományterületen munkálkodnak, Péter vegyész, Viktor marketing szakos hallgató. Az különdíjasok között találjuk még Heilmann Angéla jogász-, Kohut Attila és Pápa Zsuzsanna fizikushallgatót.

Március végén megrendezte a szokásos évi biológuskonferenciát a Sófi-alapítvány, ahol a gombák penészedését vizsgáló, II. éves MSc-hallgató, Czifra Dorina, valamint a metabolikus szindrómánál fellépő idegrendszeri leépülés elleni terápiát kutató Tóth Andrea doktorandusz kapta meg a 100-100 ezer forintos ösztöndíjakat.

A fődíjakat július 6-án adják át.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.