Bezár

Hírarchívum

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

2012. április 13.
2 perc

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 11 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb 12 hallgatójának ítélte oda az ösztöndíjakat a szervezet kuratóriuma.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A beérkezett 106 pályázat értékelése után a kuratóriumok két körben döntöttek 1.450.000 forint ösztöndíjról: az összegyetemi és a biológus kategóriákban.

Öt hallgató részesült fejenként 200 ezer forintos fődíjban. Baranyai Tamás orvostanhallgató különböző infarktus-modelleken az infarktus területének lecsökkentését célzó kutatásokat végez, valamint a magas vérzsírok okozta heveny hasnyálmirigy-gyulladás speciális terápiáját keresi. Másodjára nyer fődíjat a szintén medikushallgató Kálmán János, aki az Alzheimer-kórt kutatja, valamint patkányokon vizsgálja a különféle stresszt okozó helyzeteknek az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott agyi fehérjék mennyiségére gyakorolt hatását. Emellett a genetika is foglalkoztatja. Czeglédi Eszter vegyész: a gimnázium utolsó éve óta kutat, és a tehetséggondozásban is részt vállal. Korábban dolgozott a Kutató Diákok Országos Szövetségében, részt vett tavaly a kémia népszerűsítésében a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából, a Könyvtári Éjszakán és a Hídi Vásáron társaival kísérleteket mutatott be az érdeklődőknek. Náfrádi Lilla pszichológushallgató a kutatói pálya és a gyakorlati munka, a gyermekpszichológia és a neuropszichológia is érdekli, és többek között a kötődést és a féltékenységet vizsgálja. Az ötödik idei befutó Szakács Nóra matematika szakos hallgató, aki a számok mellett a fotókhoz is ért, 2010 augusztusában egy cambridge-i kiállításon két másik Sófi-tehetséggel együtt szerepelt képeivel, amelyet Cambridge város polgármestere nyitott meg, s amiről a BBC is tudósított.

Folytatva a korábbi évek hagyományait, öt különdíjat is osztott az alapítvány, a nyertesek fejenként 50 ezer forint támogatásban részesülnek. Érdekesség, hogy az alapítvány 11 éves történetében először nyertek testvérek. Ráadásul egypetéjű ikertestvérekről van szó, Berki Péterről és Berki Viktorról, akik viszont két, teljes mértékben különböző tudományterületen munkálkodnak, Péter vegyész, Viktor marketing szakos hallgató. Az különdíjasok között találjuk még Heilmann Angéla jogász-, Kohut Attila és Pápa Zsuzsanna fizikushallgatót.

Március végén megrendezte a szokásos évi biológuskonferenciát a Sófi-alapítvány, ahol a gombák penészedését vizsgáló, II. éves MSc-hallgató, Czifra Dorina, valamint a metabolikus szindrómánál fellépő idegrendszeri leépülés elleni terápiát kutató Tóth Andrea doktorandusz kapta meg a 100-100 ezer forintos ösztöndíjakat.

A fődíjakat július 6-án adják át.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek