SZTE Info

Brazil nap a nagykövettel

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke Brazil napot rendez az Olasz Kulturális Intézetben. Az április 27-i programra Brazília magyarországi nagykövete, Sérgio Eduardo Moreira Lima is ellátogat.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Brazília magyarországi nagykövete, Sérgio Eduardo Moreira Lima részvételével tart Brazil napot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke. Az április 27-i rendezvény programjában szerepel zenei és capuera bemutató, de beszélgetést is tartanak Daniela Nevesszel, az ELTE brazil nyelvi lektorával, illetve az SZTE portugál nyelv és irodalom szakos hallgatóival a Dugonics téri Olasz Kulturális Intézetben.

A résztvevők a Brazil napon találkozhatnak Sérgio Eduardo Moreira Limával is.

A Brazil nap részletes programja innen letölthető.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.