SZTE Info
bringazz

Bringázz az egyetemre!

A Magyar Kerékpárosklub idén tavasszal is meghirdette a „Bringázz a munkába!” kampányt. Vállalatok és iskolák is csatlakozhatnak az évek óta működő biciklis-mozgalomhoz. Május közepén derül ki, melyik cég vagy iskola bizonyul a leginkább környezettudatosnak, ami a közlekedést illeti.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Bringázz a munkába!” A környezet védelmét, az egészségtudatos magatartást is népszerűsítő kampány, azaz a BAM idei akciója április 11-én biciklis-felvonulással a Parlament elől indult. A Magyar Kerékpárosklub és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös programja évről-évre tízezreket aktivizál. A jelszó: a mozgáshiány orvosolható!

Kevesebb parkoló autó, pontosabb közlekedés, jobb egészség… az előnyök sora hosszú. A környezetvédelem mellett a „Bringázz munkába!” akció szervezői kiemelik: kutatások igazolják, hogy 30%-kal csökken a bicikliző dolgozók betegállományban eltöltött ideje. A csatlakozó vállalatok és szervezetek online regisztrálnak, a BAM! oldalán (http://kerekparosklub.hu/bam) nyilvánosan vezetik fel eredményeiket. A kampányban nem csak a kerékpárral közlekedő dolgozók száma mérvadó, többek között az is, hány biciklitárolója van egy munkahelynek, hogyan könnyítik meg a kerékpáros kollégák mindennapjait. A program öt héten át, május 15-ig tart. A nyerteseket a legaktívabb szervezetek közül sorsolja ki a Kerékpárosklub.2

A Szegedi Tudományegyetem is teker a környezetvédelem jegyében. Harmincnál is több egyetemi egység regisztrált már a programba. „Az egyetem közössége és értékrend-kifejezése szempontjából tartom fontosnak, hogy a dolgozók és hallgatók aktívak legyen a BAM! kampányban” – hangsúlyozza Révész Balázs, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: az egyetem újabb beruházásaihoz hozzátartozik a kerékpártárolók kiépítése, mint az látható például a József Attila Tanulmányi és Információs Központnál vagy az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületénél is.

Nagy az érdeklődés az oktatók és hallgatók körében is, jelentős százalékuk közlekedik biciklivel. Ezért is alakítottunk ki zárt kerékpártárolókat” – mondja Szakál Péter, a Gazdaságtudományi Kar dékáni hivatalának vezetője. A GTK a kezdetek óta részt vesz a programban. Parkolóhelyekről mondott le a kar, amikor egy pályázat révén kerékpártárolókat szerezhettek be, azóta alapvető szerszámokat is biztosítanak a bicikliseknek a karbantartáshoz.

Egyre több hallgató választja a tömegközlekedés helyett a kerékpárt. „Főleg azért szeretek biciklizni, mert ha sietek valahova és lekésem a buszt, nem kell aggódnom, hogy elkések. Emellett mindennapi sportot, testmozgást is jelent a kerékpározás” –sorolja az előnyöket Boros Erika. Az ötödéves biológushallgató rendszeresen kerékpárral közlekedik.

Az SZTE nem csak elvben támogatja a közlekedés természetbarát alternatíváját és a csatlakozást a BAM! Kampányhoz: az egyetem nyereménysorsolást hirdet a program résztvevőinek. A nyereménysorsolás részletei itt olvashatóak.

 

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.