SZTE Info

Tanácskozás a pszichoszomatikus medicináról

Lelki eredetű megbetegedések kutatásáról és gyógyításáról tanácskoznak az SZTE Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának május 3-i miniszimpóziumán.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A pszichoszomatikus medicina oktatása, gyakorlata és kutatása” című tudományos ülést május 3-án 14 óra 30-től, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi utca 7.) tartják. Az ülésen - többek között - a pozitív szuggeszcióknak a mindennapi orvosi gyakorlatban betöltött szerepéáről és az onkológiai pszichológiáról tartanak prezentációt. Császár Noémi a Budai Egészségközpont Országos Gerincgyógyászati Központja Pszichoterápiás Osztálya és Pszichoszomatikus Ambulanciájának osztályvezető pszichológusa „A fájdalom pszichoszomatikája” címmel tart előadást.

A szimpózium elnöke Kálmán János, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinikájának egyetemi tanára.

További információ, részletes program:

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.