Bezár

Hírarchívum

IMG_8493

Koszorúzással tisztelgett az SZTE Szent-Györgyi Albert előtt, 129. születésnapja alkalmából

Koszorúzással tisztelgett az SZTE Szent-Györgyi Albert előtt, 129. születésnapja alkalmából

2022. szeptember 15.
3 perc

2022. szeptember 15-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői paprikakoszorút helyeztek el a 129. évvel ezelőtt született Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas kutató, az intézmény egykori rektora Dugonics téren található szobránál. Az SZTE polgárai így tisztelegtek mindenkori példaképük előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megemlékezésen Dr. Kosztolányi József, az SZTE egyetemi docense Szent-Györgyi Albert: Psalmus Humanus és hat ima című versének egy részét szavalta el. Köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.


IMG_8445

 

– Negyedik alkalommal vehetek részt ezen az ünnepségen, ami a Szegedi Tudományegyetem egyik legmeghatározóbb és legszebb, évente megrendezett eseménye, hiszen Szent-Györgyi Albert volt az egyedüli – de remélem már nem sokáig az egyetlen – tudós, aki magyar polgárként részesült Nobel-díjban. Éppen ezért mindig felemelő érzés számomra, ha a 129 évvel ezelőtt született Szent-Györgyi Albertet méltathatom, akár egyetemi vezetőként, akár magánemberként nyílik erre alkalom. Ugyanakkor ez soha nem könnyű dolog, hiszen intézményünk legkiemelkedőbb, leginkább közismert alakjáról van szó. Az egyetlen magyar Nobel-díjasról, aki a rangos elismerést hazai egyetem dolgozójaként tudta kivívni 1937-ben. Szent-Györgyi Albert sokkal többet jelent nekünk, és nem csak azért, mert ez a bizonyos hazai egyetem éppen a miénk volt. Számunkra Szent-Györgyi Albert kiváló intézetvezető, rektor és oktató egyaránt. Nem mellesleg az első világháború bátor hőse – sokan nem tudják róla, hogy katonaorvosként életek százait mentette meg a fronton. De mesélhetnénk párját ritkító diplomáciai érzékéről is, például az isztambuli tárgyalásairól, mikor kis híján sikerült elérnie Magyarország kilépését a második világháborúból. Vagy a sport iránti szeretetéről és elkötelezettségéről, aminek szintén sokat köszönhet az egyetem és a város. De ugyanígy beszélhetnénk a lelkes motorkerékpárosról, aki két keréken bejárta Európát. Vagy a művészről, aki természettudományos kutatásai mellett kiváló verseket is írt. Szent-Györgyi Albert tehát olyan gazdag és változatos életúttal rendelkezik, hogy néhány percben lehetetlen átfogó képet adni a tevékenységéről – méltatta köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora Szent-Györgyi Albertet.


IMG_8464

 

Az egyetem vezetője beszédében párhuzamot vont a múlt és a jelen között. Összevetette az egykori és a jelenlegi globális problémákat. Kiemelte az egyetem alapítóinak kitartását, illetve a tudós Szent-Györgyi Albert bátorságát. Prof. Dr. Rovó László idézett Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom című művéből. Ez a békeszózat a hatvanas években íródott, akkor, amikor a világ legnagyobb konfliktusa, a vietnami háború dúlt.

 

Az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László és Dr. Fendler Judit kancellár együtt helyezte el a paprikakoszorút Szent-Györgyi Albert szobra mellett.



Szent-Gyorgyi_szobor_koszoruzas
Az eseményen készült képek a galériára kattintva tekinthetők meg.

 


A HELY SZELLEMÉNEK A RÉSZE

 

A Szegedi Tudományegyetem aulájában elhelyezett kiállítás röviden ismerteti a tudós szakmai életútját és magánéletét. Az érdeklődők megtekinthetik a Nobel-díjat és Szent-Györgyi Albert „dolgozószobáját”. A kiállítás egyes elemeit a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár biztosította az SZTE számára. Ilyen például a „dolgozószoba” asztala, fogasa. Szent-Györgyi Alberthez köthető a fotelja, a tudós írógépe, táskája. Megtekinthető az egykori rektor talárja és az az öltönye is, amelyben átvette a Nobel-díjat. A látogatók találkozhatnak a kutató kitüntetéseivel, elismeréseivel, díjaival is. A kiállított fotók, és a hozzájuk tartozó leírások pedig nagyon sok minden elárulnak Szent-Györgyi Albert életviteléről.

 


Szent-Gyorgyi_Kiallitas_35_of_66

 

Az emlékiállítást, amely 2022. szeptember 16-ig látogatható, az elmúlt egy évben több mint ezren tekintették meg.


Szent-Gyorgyi_Kiallitas_43_of_66


Az SZTE Dugonics tér 13. szám alatti épülete átriumában berendezett kiállítás ugyanezen a napon, tehát csütörtökön 10:00 órától és 12:00 órától tárlatvezetéssel egybekötve járható körbe azok számára, akiknek eddig nem volt alkalmuk megtekinteni az SZTE példaképe előtt tisztelgő emlékkiállítást.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna/Sahin-Tóth István


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek