Bezár

Hírarchívum

Tang_PRize_6_eloado

Előadást tart dr. Karikó Katalin a Tang-díjasok Mester Fórumán

Előadást tart dr. Karikó Katalin a Tang-díjasok Mester Fórumán

2022. szeptember 19.
4 perc

Élőben követhető lesz – 2022. szeptember 20-án hajnalban – dr. Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának a Tang-díjasok Mester Fórumán tartandó elődása. Az SZTE alumnája az mRNS-ről mint az orvostudomány új korszakát megnyitó technológiáról a 2022-es Tang-díjat elnyert kutatótársával, dr. Drew Weissmannal együtt beszél. Megírtuk már: Karikó Katalin e kitüntetése pénzjutalmával is alma materét támogatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kétévente, nemzetközi szakértőkből (köztük Nobel-díjasokból) álló független bizottság választja ki azokat a Tang-díjasokat, akik munkásságukkal jelentős mértékben hatottak a világra. A Tang-díjasok idei Mester Fórumát 2022. szeptember 19. és 28. között tartják. Az idei rendezvény öt előadását élőben közvetítik – jelentette be a Tang-díj Alapítvány.

Tang_Prize_Alapitvany_bejelentes_Kariko__2_kutatotarsa_focustaiwan

KITÜNTETETTEK BESZÉLNEK

A Tang-díjakkal négy kategóriában jutalmazzák az innovációt. A fenntartható fejlődés, a biotechnológia és orvostudomány, a sinológia és a jogállamiság kitüntetettjei idei fórumának a National Taiwan University, a Taipei Medical University, a National Cheng Kung University és a National Tsing Hua University ad otthont.

Tang_PRize_6_eloado_j

A rendezvény-sorozatot 2022. szeptember 19-én Cheryl Saunders professzornak „A nyilvánosság részvétele az alkotmányos változásokban…” című előadása nyitja. A program csúcspontját dr. Karikó Katalin és dr. Drew Weissman élőben közvetített előadása, majd azt azt követő panelbeszélgetés jelenti.

Szeptember 21-én a kínai kultúráról az ereklyék szemszögéből beszél majd Jessica Rawson professzor. Jeffrey Sachs professzor szeptember 26-án azt ecseteli, hogy a nemzetközi közösség hogyan tudja előmozdítani a fenntartható fejlődést a COVID-19 világjárvány és a geopolitikai konfliktusok kihívásai közepette.

A Tang-díjasok Mester Fórumát a kanadai dr. Pieter Cullis szeptember 28-i előadása zárja.

 Rajz_7_mRNA-based_COVID-19_vaccine

KÖZÉPPONTBAN AZ MRNS

„Az mRNS mint az orvostudomány új korszaka” című, szeptember 19-i előadás és panelbeszélgetés két főszereplője dr. Karikó Katalin és dr. Drew Weissman.

kariko_tang_prize

A Szegedi Tudományegyetem biológus szakjáról indult, itt biokémikusi doktori oklevelet szerzett dr. Karikó Katalin a Szegedi Biológiai Központban elkezdett egyik témájával, az úgynevezett hírvivő RNS-sel kapcsolatos munkáját az amerikai University of Pennsylvania (UPenn) laboratóriumaiban is folytatta. Ott ismerkedett meg dr. Drew Weissmannal, akivel több mint húsz éve dolgozik együtt.

D_Weissman_Tang_Prize

 A két tudós felfedezéseivel megalapozta az mRNS-technológiát alkalmazó fejlesztéseket. Ezt az innovatív teljesítményt számos közösen elnyert kitüntetés, köztük a 2022-es Tang-díj biotechnológiai és orvosi kategóriája is jutalmazza. A Tang-díjasok Mester Fórumán dr. Karikó Katalin és dr. Drew Weissman megismerteti a hallgatóságot az mRNS-alapú terápiával és annak az orvostudományban lehetséges jövőbeli felhasználási lehetőségeivel.

2022_Tang_Prize_Masters_Forums-Biopharmaceutical_Science_1_kozvetites

Magyar idő szerint 2022. szeptember 20-án (kedden) hajnali 3 óra 30 perctől a legnagyobb videomegosztó portálon élőben közvetítik dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora előadását. Dr. Drew Weissman ismertetőjét követően a két tudós panelbeszélgetésen vesz részt. A vitatát Hsing-Jien Kung professzor (Taipei Medical University) és Andrew H.-J. Wang akadémikus (Academic Sinica) vezeti. A kutatók – többek között – a mRNS-vakcinák sikerességének okaival, a hatékonyságukkal és mellékhatásaikkal kapcsolatos kérdésekre válaszolnak.

Collins_Tang_Prize

Az mRNS-vakcina lipid nanorészecske-technológiáján (LNP) dolgozott dr. Pieter Cullis is, akit ugyancsak a 2022-es Tang-díj biotechnológiai és orvosi kategóriájával is jutalmaztak. A kanadai British Columbia Egyetem fizikus és biokémikus professzora a génterápiával kapcsolatos tapasztalatait osztja meg hallgatóságával szeptember 28-án. Az LNP COVID-19 mRNS-vakcinában való felhasználásáról beszél majd a National Taiwan University programján, amely zárja a Tang-díjasok Mester Fórumát.

 Rajz_4_Their_contributions

A KUTATÓI HÁRMAS EREDMÉNYEI

Karikó Katalin a tajvani Tang kitüntetéssel közelít a Nobel-díjhoz? – írtuk 2022. június 20-án.

Az „új mRNS-technikák a sejteket gyárakká változtatják”. Ezt a technológiai forradalmat ismeri el a 2022-es Tang Prize, amely dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a BioNTech korábbi alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem nyugalmazott adjunct-professora és két kutatótársa – az amerikai dr. Drew Weissman és a kanadai dr. Pieter Cullis – legújabb közös díja.

Rajz_Kariko_Weissman_Cullis

A három kitüntetettnek járó 1,7 millió dollár pénzdíj összesen 350 ezer dolláros támogatást tartalmaz további úttörő kutatások folytatására. Ennek a kutatási ösztöndíjnak a reá jutó részét, körülbelül 110.000 dollárt (több mint 44 millió forintot) Karikó Katalin – többek között – a Szegedi Tudományegyetemen kezdődött kutatásaira költi. Legújabb kitüntetésével is alma materét támogatja az SZTE kutatóprofesszora.

Emlékezetes: a Karikó – Weissman – Cullis kutatói hármas együtt nyerte el korábban a kanadai Canada Gairdner Díjat, átvette a thaiföldi Mahidol Herceg Díjat és a vietnámi VinFuture Grand Prize kitüntetést.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Tang-díj Alapítvány

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek