Bezár

Hírarchívum

044A2064

Philadelphia tapsolva ünnepelte és kitüntette Karikó Katalint

Philadelphia tapsolva ünnepelte és kitüntette Karikó Katalint

2022. szeptember 29.
3 perc

Kiküldött tudósítóink jelenti:

Átvette a 2022-es Empowering Research and Discovery Award elismerést dr. Karikó Katalin biokémikus és amerikai kutatótársa, dr. Drew Weissman. A National Disease Research Interchange (NDRI) szervezet díja a Covid-vakcinák alapját képező mRNS-fejlesztőit ismerte el. A díjátadó ceremóniának Philadelphia legendás „The Union Legal” épülete adott otthont. Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát állva és tapsolva köszöntötték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünneplőbe öltözött Philadelphia elitje. Elegáns férfiak és csinos nők lépdeltek az iker körlépcsőn az 1865-ben fölhúzott, téglavörös épületbe. Az amerikai nagyváros kereskedelmi és kulturális központjában a Union Legal adott otthont 2022. szeptember 28-án az NDRI 2022 Service to Science Awards vacsorának. „A tudomány szolgálatának ünneplése” rendezvényen adták át az NDRI díjait.

Philadelphia_galeria
Please click on the picture to open gallery

Karikó Katalin a férjével, Francia Bélával együtt érkezett az ünnepségre. A házaspár kézen fogva haladt a folyosókon, amelyeket a Liga műtárgygyűjteménye gazdagít. A Szegedről indult család idén emlékezett arra, hogy 35 éve telepedett le Philadelphiában. Ezeket az esztendőket Karikó Katalin, a szegedi egyetemről indult, majd a Pennsylvaniai Egyetemen, később a BioNTech cégnél dolgozó biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora pályája szemszögéből értékelte az NDRI. A nonprofit szervezet is azon intézmények sorába lépett, amelyek kitüntetéssel tisztelegnek Karikó Katalin kutatói teljesítménye és emberi nagysága előtt.

044A1921

Több évtizedes múltra tekint vissza az mRNS-sel kapcsolatos kutatás, ugyanakkor egy évnél kevesebb idő kellett az oltóanyagok kifejlesztésére.

„A 2022. évi „Empowering Research and Discovery Award (Kutatás és Felfedezés Ösztönzése Díj) Karikó Katalin és Drew Weissman legújabb jutalma” – írtuk az SZTE Hírportálján 2022. április 2-án. Az NDRI akkori közleményének tényeit kibővítve és érzékletesen ismertette a laudáló Susan Hockfield. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) emerita elnöke és neurológus professzora a méltatásban, míg az NDRI igazgatótanácsának elnöke, Mary J. C. Hendrix kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta: Karikó Katalinnak nem csupán a tudása és kutatói munkássága tiszteletre méltó. Számos interjú készült a magyar biokémikussal, s a hosszabb-rövidebb életrajzok egyaránt kiemelik a hírvivő RNS-sel végzett kitartó munkáját. Arra is ráirányítják a figyelmet, hogy céltudatos, a nehézségeket leküzdő életútja sokak példaképévé, a tudomány ikonikus alakjává emelte Karikó Katalint.

044A2018

Felálltak és tapsolva ünnepelték a philadelphiaiak a városukban élő magyar biokémikust. Az alapítása 440. és a Tisza-parti városba költözésének centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetemnek, Karikó Katalin alma materének a neve többször is elhangzott a Lincoln teremben. Az ünnepelt köszönetet mondott az elismeréséért. Kitért a Drew Weissmannal együtt végzett munkára, majd elmesélte, milyen fordulatot hozott az életében az mRNS. Fölidézte: Philadelphiában még a Pennsylvaniai Egyetemen is úgy mutatták be őt, hogy „Kati, Susan Francia, a kétszeres olimpiai bajnok evezős anyukája…” A Covid-19 pandémiával közismertté lett a hírvivő RNS és módosításának a jelentősége. Ez meghozta abban is a fordulatot, hogy immár nem úgy mutatják be, mint a híres sportoló mamáját, hanem mint a világszerte ismert kutatót, akinek a lánya kétszer nyert olimpiai aranyérmet. A derültséget kiváltó történetet követően arról beszélt, hogyan tanulta meg a negatív stressz kezelését, pozitívvá fordítását. Elárulta ennek titkát: csak azzal a helyzettel kell foglalkoznunk, amin változtatni tudunk. Azzal zárta köszöntőjét, hogy a stresszkutató Selye János könyvéből megtanult bölcsességnek is köszönheti, hogy boldog ember.

044A2201

A Covid-19 betegség és az azt okozó koronavírus elleni küzdelembe bekapcsolódó személyek közül többen is kitüntetésben részesültek. A díjátadó vacsorán szó esett a szponzorok és a köralakú asztaloknál helyet foglaló támogatók szerepéről. Az NDRI nonprofit szervezet egyik küldetése a szervezet céljait támogatók toborzása a tudományos kutatás egyik országos központjában, Philadelphiában.

044A2232

A díjátadó vacsora végén személyes gratulációkat fogadtak az ünnepeltek. Röpke beszélgetések zárták a találkozót, közös fotók készültek a Union Legal patinás falai, értékes műalkotásai és történelmi ereklyék között. Alapítása 340. évében Philadelphia a hétköznapokban folytatja „A tudomány szolgálatának ünneplését”.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek