Bezár

Hírarchívum

Radnoti-estek_2022_osz_cover

A ’80-as évek szegedi bölcsészkara, ínségkonyha-tippek, kötetbemutató és a nők története – Ilyen lesz a Radnóti-estek őszi évada

A ’80-as évek szegedi bölcsészkara, ínségkonyha-tippek, kötetbemutató és a nők története – Ilyen lesz a Radnóti-estek őszi évada

2022. szeptember 27.
2 perc

A Radnóti-estek idén ősszel ismét négy alkalommal jelentkezik – az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar rendezvénysorozatán ezúttal a legkülönbözőbb témák kerülnek terítékre. Szerda kora esténként a Café Radnóti biztosítja majd a helyszínt a történelmi témája beszélgetéseknek és kötetbemutatóknak. A belépés minden rendezvényre díjtalan.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elsőként, A besúgó című sorozat ihlette beszélgetésen, az SZTE négy ikonikus alakja, Szajbély Mihály, Gyenge Zoltán, Balázs Mihály és Hévízi Ottó mesél majd az 1980-as évek szegedi bölcsészkaráról, Kokas Károly moderálásával, szeptember 28-án, 18 órától. Utána, október 26-án, fél 6-tól, a helyszínhez illően a kávéházak történetéről beszélget majd Szilágyi Zsófia Saly Noémi irodalom- és Budapest-történésszel, rádió- és tévéműsorok kedvelt személyiségével, aki az ínségkonyha-receptjeinek történetét és remélhetőleg -tippeket is megoszt majd a jelenlévőkkel. Az idei évad utolsó két beszélgetése novemberre esik majd: 9-én Györffy Miklós irodalom- és filmtörténész, műfordító kettős kötetbemutatójára kerül sor az Annäherung an eine geistige Heimat és az Egy emigráns vallomásai című művei kapcsán, de a Bombitz Attila által vezetett beszélgetés középpontjában minden bizonnyal az MTA rendes tagjának rendkívül gazdag életműve áll majd. November 23-án végül Gyáni Gábor történész érkezik a bölcsészkarra, aki a nagy sikerű A nő élete - történelmi perspektívában című kötete kapcsán járja majd körül a családtól lassacskán függetlenedő, tanuló és dolgozó nőt. A novemberi alkalmak ismét 6 órától kezdődnek majd.

Az SZTE BTK Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata 2022 tavaszán indult: az akkori évad középpontjában – az egyetem centenáriumához is kapcsolódva – Szeged és az irodalom állt. Akkor Zalán Tiborral, Tverdota Györggyel, Solymosi Bálinttal és Szajbély Mihállyal találkozhattak az érdeklődők. Az őszi alkalmakon a témák már lazábban kapcsolódnak egymáshoz: a szervezők célja a rendezvénnyel, hogy minden érdeklődő megtalálhassa a neki tetsző beszélgetést, és hogy a kötetlen, kávéházi hangulatot idéző környezetben közelebb hozza a tudományos témákat a közönséghez.

A teljes program itt olvasható.

SZTEinfo - Lengyel Nikoltett - SZTE BTK

Fotó: SZTE BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek