Bezár

Hírarchívum

IMG_8852

Díjazták a pandémia csúcsán is helytálló szegedi orvosokat

Díjazták a pandémia csúcsán is helytálló szegedi orvosokat

2022. szeptember 22.
4 perc

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2022. szeptember 19-én, hétfőn rendezte meg a Szegedi Dómban a 2022. évi Magyar Családokért Díjátadót, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ három betegellátó egységét díjazták. Húsz klinikai dolgozó emléklapban részesült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A Szegedi Tudományegyetem maximálisan kivette részét a Covid-járvány elleni védekezésből, csaknem félmillió PCR tesztet végeztek az intézmény munkatársai és önkéntes hallgatói. A klinika az éppen aktuális járványhelyzet szerint változtatta a működési rendjét, több mint 1000 Covid-beteget kezeltek az Intenzív Részlegeken. Az SZTE csúcsidőben 90 feletti oltópontot nyitott, biztosította a szakembereket és az infrastruktúrát és ellátta a megye intézményeit is, a Kormányhivatallal szoros együttműködésben. Több mint negyedmillió oltást adtak be az SZTE orvosai. Mindez az Egyetem dolgozóinak összefogása és áldozatos munkája nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres. Az összehangolt és fegyelmezett együttműködéssel lettünk úrrá a világjárványon – fogalmazott beszédében Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, a 2022. évi Magyar Családokért Díj védnöke.


Csaladokert_dijatado_20220919
Képgaléria a díjátadóról


- A mai díjazottak mindegyike ebben a rendkívüli időszakban mutatott példát a betegek iránti hűségből, szakmai elkötelezettségből és maximálisan kivette részét a vírus ellen folytatott küzdelemből. Ők mind a mi hétköznapi hőseink, akik szakmai tevékenységükkel, személyes példamutatásukkal a magyar családokért dolgoztak a sokszor igen nehéz napokon is. Ennek a heroikus munkának az egyik legörömtelibb pillanata volt számomra is, amikor az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Részleg, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Belgyógyászati Klinika Szívsebészeti részlegén dolgozó orvosok eddig példátlan orvosszakmai megoldással mentették meg három műtüdőre kapcsolat édesanya életét, akik közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, harmadik gyermeküknek adtak életet – hallottuk Dr. Fendler Judittól.


IMG_8581

Az ünnepségen Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke elmondta: 2016-ban alapították a Magyar Családokért Díjat, amelyet minden évben olyan személynek vagy közösségnek adományoznak, amely tudományos, közéleti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, valamint személyes példamutatásával a magyar családok érdekében fejti ki tevékenységét. 2022-ben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ három betegellátó egysége: az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Részleg, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Belgyógyászati Klinika Szívsebészeti részére adományozták a díjat.

 IMG_8701

A kitűntetéseket Répássy Róbert az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át 2022-ben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ három betegellátó egysége: az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Részleg, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Belgyógyászati Klinika Szívsebészeti részére adományozták a díjat.

A kitűntetéseket Répássy Róbert az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át a szervezeti egységek képviseletében az intézetek vezetőinek:

Prof. Dr. Babik Barnának,

Prof. Dr. Németh Gábornak,

Dr. Hegedűs Zoltánnak.

az intézetek vezetőinek:

Prof. Dr. Babik Barnának,

Prof. Dr. Németh Gábornak,

Dr. Hegedűs Zoltánnak.

A szervezeti egységek képviseletében oklevelet vett át:

Prof. Dr. Lengyel Csaba, Dr. Letoha Annamária, Prof. Dr. Kemény Lajos, Dr. Bereczki Csaba, Prof. Dr. Klivényi Péter, Prof. Dr. Oláh Judit, Dr. Sisák Krisztián, Dr. Török László, Prof. Dr. Bajory Zoltán, Prof. Dr. Barzó Pál, Prof. Dr. Piffkó József, Prof. Dr. Rovó László, Dr. Pető Zoltán, Dr. Kincses Zsigmond Tamás, Prof. Dr. Lázár György, Dr. Burián Katalin, Dr. Földesi Imre, Dr. Szabó Anikó, Fráterné Dr. Nagy Kamilla.

Az SZTE SZAKK-nak járó oklevelet Prof. Dr. Lengyel Csaba, Dr. Drexler Donát, Dr. Sümegi Viktória és Balogh Dénes vette át.

További elismerésre terjesztették fel a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát, a Békés Megyei Központi Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetet, és az Országos Vérellátó Szolgálat, Szegedi Regionális Vérellátó Központot.

 IMG_8832

A díjátadón részt vettek családjaikkal azok az édesanyák, akiknek életét a szegedi orvosok eddig példátlan orvosszakmai megoldással mentették meg.

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek