Bezár

Hírarchívum

cover

A második leginkább támogatott intézmény az SZTE a kiválóságok ösztönzésében

A második leginkább támogatott intézmény az SZTE a kiválóságok ösztönzésében

2022. szeptember 14.
2 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által szeptember elején megjelentetett információk alapján, a Szegedi Tudományegyetem a második legtöbbet támogatott intézmény az Új Nemzeti Kiválóság Program 2022/2023. tanévi pályázatait nézve. A program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Technológiai és Ipari Minisztérium a 2022/2023. tanévre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal útján az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram. Támogatja a kiváló teljesítményt nyújtó kutatást és alkotó tevékenységet az – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, illetve fiatal oktatók, kutatók támogatásával. A program minden tudomány- és művészeti területet figyelembe véve kívánja elősegíteni a tudományos kutatást és az innovációt.

A pályázati időszak végéig összesen 3.926 db pályázat érkezett a programban részt vevő, 25 fogadó felsőoktatási intézményhez. A benyújtott pályázatok intézményi értékelésének eredményeképpen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium jóváhagyásával, 319 pályázó részesülhet ösztöndíjban az SZTE-n, ami az összes pályázó több mint 14%-a. A Szegedi Tudományegyetemnek megítélt támogatás összege összesen 471.100.000 Ft, amely az ösztöndíjakat és a fogadó felsőoktatási intézmények saját nyertes pályázóinak ösztöndíjösszege 40%-a mértékében biztosított kutatási-működési támogatást foglalja magában.

UNKP_2022_2023

2016 óta a Szegedi Tudományegyetemen több, mint 1800 nyertes ösztöndíjas volt. 2 ösztöndíjas már hét, 4 ösztöndíjas már hat, 18 ösztöndíjas már öt, és 40 ösztöndíjas pedig már négy éven keresztül nyerte el ezt a kutatási ösztöndíjat. A program közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói, alkotói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási, alkotói eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos, művészi közösség számára.

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziója, a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is törekszik a legmagasabb szint elérésére, amire hagyományai, és elődei is kötelezik. Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin egyeteme nem tűzhet ki kisebb célt, mint hogy az ország és a régió fejlődésének kulcsszereplője legyen.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hivatalos tájékoztatása itt olvasható.

SZTEinfo

Fotó: NKFIH

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek