Bezár

Hírarchívum

20220922-111409325-csortos-szabolcs-alairas-magyar-egyetemek-fenntarthatosagi-platformja-09325

Az SZTE részvételével megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja

Az SZTE részvételével megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja

2022. szeptember 23.
3 perc

Tizennégy hazai egyetem, köztük az SZTE keretmegállapodása alapján csütörtök délelőtt Pécsett megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja. A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusi Tanácstermében tartott eseményen Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára és Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egyaránt üdvözölte a kezdeményezést, és maximális támogatásukról biztosították az újonnan megalakult platformot. Az eseményen elhangzott, hogy a szövetség tagjai évente szerveznek közös akciókat, eseményeket, konferenciákat és egyetemek közötti kihívásokat, melyek szintén a fenntarthatóság jegyében zajlanak majd. Ezen felül a nemzetközi kapcsolatrendszerükön keresztül is támogatják egymást a résztvevő felsőoktatási intézmények, és lehetőséget teremtenek egymás számára, hogy nemzetközi szakmai fórumokon és eseményeken is részt vegyenek.


20220922-110109225-csortos-szabolcs-alairas-magyar-egyetemek-fenntarthatosagi-platformja-09225

 

A csütörtöki rendezvényen tizennégy egyetem képviselői írták alá a megállapodást. A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP) tagjai: Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Soproni Egyetem.

 

A megállapodást a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató (egyben kancellárhelyettes) írta alá.


20220922_105852-001

 

„A fenntarthatósági képzések a felsőoktatásban – új utak lehetősége” című kerekasztal beszélgetésen Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató vett részt az SZTE részéről.

 

A szegedi egyetem célja, hogy az egyik „legzöldebb” magyarországi egyetemként jó példával járjon elő itthon és az országhatáron túl egyaránt. Az SZTE a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a 2010-ben indult UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistán, a világrangsorban jelenleg a 85. legzöldebb felsőoktatási intézmény.

 

Az egyetemek gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén vizsgáló THE Impact Rankings toplistáján szintén szép eredményeket ér el az SZTE. A Times Higher Education összesített listáján hazai viszonylatban az első helyen szerepel, holtversenyben két másik magyar egyetemmel, a nemzetközi mezőnyben pedig a 401-600. helyezést tudhatja magáénak. Emellett dobogós pozíciói vannak mind a 17 kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezés az övé a magyar intézmények között.

 

Az intézmény különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődési céloknak, a megújuló energiaforrások intenzív használatának. A hallgatói szemléletformálás jegyében szervezett évközi programoknak és a megújuló energiaforrások hasznosítása által lehetővé váló, további energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek, műszaki beruházásoknak is fontos szerepe van az SZTE életében.

 

Ezen „zöld” filozófiát és törekvéseket képviseli az intézmény mind a mindennapi működésében, mind az oktatás, kutatás, gyógyítás, valamint a harmadik missziós tevékenységek területén, akárcsak hazai és nemzetközi szervezetekben való tagságai és aktivitása révén; így többek között az UI GreenMetric nemzetközi zöld egyetem hálózat egyik magyar koordinátoraként is.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek