Bezár

Hírarchívum

First_pic_James_Webb_Foto_NASA_Adriana_Manrique_Gutierrez

Szegedi javaslatra került az égboltra a JATE egykori rektora és a Nemzet Színésze

Szegedi javaslatra került az égboltra a JATE egykori rektora és a Nemzet Színésze

2022. szeptember 22.
4 perc

A 2022-ben elhunyt Prof. Dr. Csákány Béla matematikusról és Haumann Péter színművészről neveztek el kisbolygókat Dr. Szalai Tamás, az SZTE csillagászának kezdeményezésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

25 évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetemen Sárneczky Krisztián akkori budapesti egyetemi hallgató vezetésével és szegedi csillagászok közreműködésével rendszeres kisbolygó-megfigyelések kezdődtek, amelynek folytatása mára hazánk egyik legsikeresebb csillagászati programjává vált. Az azóta eltelt időszakban felfedezett közel kétezer aszteroida jó részét a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 cm-es Schmidt-távcsövével találták az intézet kutatói, valamint az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.

A csillagászati felvételeken gyorsan mozgó fénypontokként megörökíthető égi szikladarabokat jellemzően még hosszú évekig követni kell a pontos pályaszámítás, ezáltal a biztos azonosítás érdekében. Ezt követően a kisbolygó sorszámot kap, a felfedezők pedig névjavaslatot nyújthatnak be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megfelelő szakbizottságához. A névjavaslatok az élet különböző területeiről származhatnak; jellemzően személyek, földrajzi helyek szerepelnek a listán.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszékének adjunktusa, Dr. Szalai Tamás 2004 nyarán szegedi egyetemistaként első távcsöves megfigyelési gyakorlatát végezte a piszkéstetői obszervatóriumban Sárneczky Krisztián irányításával, akinek aktuális kisbolygó-megfigyeléseiben is segédkezett. Az akkor megfigyelt aszteroidák közül az évek folyamán több is a sorszámozott státuszba került, az SZTE csillagásza pedig lehetőséget kapott a programvezetőtől, hogy társfelfedezőként javaslatot tegyen az égitestek elnevezésére – a korábbi időszakban így került az égboltra Szalai Tamás szülővárosa, Sopron (157141), valamint egykori soproni gimnáziumi fizikatanára, a korábban évtizedekig a szegedi egyetemen, illetve a szegedi Tömörkény Gimnáziumban oktató Lang Jánosné Steiner Zsuzsanna (250526) neve is.

Nemrégiben újabb, Sárneczky Krisztián által talált aszteroidák kaptak sorszámot, az SZTE kutatója pedig ismét társfelfedezői névjavaslatokkal élhetett, amelyek elfogadásáról a napokban adott hírt az IAU. A döntés értelmében mostantól kezdve a (450297) számú kisbolygó az SZTE Bolyai Intézetének idén márciusban elhunyt professzora, Dr. Csákány Béla (1932-2022) nevét viseli. A kiváló matematikus és népszerű egyetemi oktató 1985-1990 között az SZTE jogelődjének számító József Attila Tudományegyetem (JATE) rektora volt, s utolsó vezetői évében fontos szerepet játszott a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány létrejöttében, amelynek első kuratóriumi elnöke lett. Rektori munkája befejeztével is szívügyének tekintette a szegedi csillagászat ügyét: sokat tett azért, hogy az alapítvány összegyűjtse a Csillagvizsgáló felépítéséhez szükséges összeget, s hogy így végül 1992-ben Szegedre kerülhessen az 1985-ben az odesszai testvéregyetemtől kapott teleszkóp, amely megfelelő épület híján addig Baján működött.

csakanybela

A hazai kisbolygó-felfedező program egyik fontos célkitűzése, hogy a tudományos élet szereplői mellett az oktatás, az irodalom, az alkotó- és képzőművészetek, a sport és egyéb területek jeles képviselői is részesülhessenek hasonló elismerésben. Ezen gondolat mentén az SZTE csillagászának javaslata alapján a (612787) számú kisbolygó Haumann Péter (1941-2022) nevét kapta. A tömören megadható indoklás szerint “Haumann Péter népszerű, sokrétű tehetséggel megáldott, a Nemzet Színésze elismerésben részesített színművész volt, csaknem száz filmben és többezer színpadi előadásban szerepelt. Drámai, komikus és zenés műfajokban egyaránt kiemelkedő alakításokat nyújtott, emellett szinkronhangként is felejthetetlen marad.”

A (450297) Csákánybéla és a (612787) Haumannpéter kisbolygók mellett Szalai Tamás további három, személyes kötődésű javaslatát is befogadta a nemzetközi testület, így égi megörökítést kapott volt középiskolája, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum (574506), egykori első mentora, Kiss Gyula soproni amatőrcsillagász (554879), valamint felesége elhunyt édesapja, az évtizedekig általános iskolai matematika-fizika szakos tanárként és iskolaigazgatóként dolgozó Kopasz Imre (565780) is; utóbbi két égitestet 2011-ben fedezték fel.

Az IAU kis égitestek elnevezésével foglakozó munkacsoportja további, a hazai kisbolygó-programban felfedezett objektumok névjavaslatait is jóváhagyta, ezekről hamarosan további információk jelennek majd meg. Sárneczky Krisztián és munkatársai legutóbb tavaly decemberben adtak hírt általuk felfedezett és elnevezett kisbolygókról (köztük az SZTE neves alumnusa, Karikó Katalin nevét viselő égitestről).

A csillagászat iránt érdeklődők további érdekességeket hallhatnak 2022. szeptember 24-én, szombaton a Csillagászat Napján és 2022. szeptember 30-án, pénteken a Kutatók Éjszakáján. A részletes program ide kattintva elérhető.

SZTEinfo

Fotó: SZTE TTIK Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszék, NASA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek