Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_fizika

Izgalmas kísérletek, érdekes kérdések az SZTE fizika versenyén

Izgalmas kísérletek, érdekes kérdések az SZTE fizika versenyén

2021. május 14.

Szép eredményeket értek el az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói a legutóbbi "Játsszunk fizikát!" versenyen. A centenárium alkalmából, a Szegedi Tudományegyetem korábbi kiemelkedő oktatóinak munkássága szolgáltatta a témaköröket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az általános és középiskolás diákok számára szervezett megmérettetést 22. alkalommal rendezte meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete. Három fordulóban, elméleti és gyakorlati kérdésekkel, otthon is könnyen elvégezhető, látványos kísérletekkel hívták a fizika iránt érdeklődőket a szervezők a „Játsszunk fizikát!” vetélkedőre. Az ezredforduló óta hagyományos megmérettetésen az egész országból rendszeresen vesznek részt iskolák.


EtelfestekesCukorkristaly


- A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetente egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot küldtünk a résztvevőknek. A feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kellett visszaküldeniük – tudtuk meg Dr. Kopasz Katalintól, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének adjunktusától, a verseny egyik főszervezőjétől.


Magnesek


Az SZTE centenáriuma alkalmából, a jubileummal kapcsolatosak voltak az idei tudománytörténeti kérdések. A három fordulóban, egy-egy legendás fizikus oktató, kutató életpályáját, munkásságát idézték fel. A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesültek és meghívást kaptak a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak záró rendezvényére.


A legügyesebb versenyzők lehetőséget kaptak arra, hogy kísérleteiket filmek segítségével bemutassák.

A kisfilmek ezen a linken megtekinthetők.


A versenyen való részvétel már önmagában komoly presztízzsel bír, ezért különösen értékesek azok az elismerések, amelyeket az erős mezőnyben az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói kaptak. A középiskolások kategóriájában a II. helyen végzett Sántha Eszter és Víg Zsófia, akiket Csiszár Imre készített fel a megmérettetésre. Ebben a kategóriában kiemelt dícséretben részesült Jenei Klaudia és Kicska Imola, valamint dícséretet kapott Tóth Dóra, akik mindhárman Szélpál Szilveszter tanítványai.

 

A 22. Játsszunk fizikát! verseny győztesei:


Általános iskolai kategória (megosztott első hely):


I. díj: Csanda Martin András, Görög Máté, Magony Roland, Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium, Kiskunfélegyháza. Felkészítő tanár: Dr. Hidegné Torma Erzsébet Rita.

I. díj: Miklós Farkas Bence, Selényi Dávid Krisztián, Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium. Felkészítő tanár: Éva Angéla


Középiskolai kategória (megosztott első hely):


I. díj: Varga Szabolcs, Ódé Bence Levente, Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum. Felkészítő tanár: Kovács Olivér.

I. díj: Schmercz Blanka, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Felkészítő tanár: Schmerczné Kormos Nóra


Az Együtt a jövő mérnökeiért szövetség különdíját Pásztor Attila, a Kiszombori Dózsa György Általános Iskola tanára kapta.A díjazottak teljes listája az alábbi linken érhető el.

 

SZTEinfo – Lévai Ferenc

Fotó: Szilák Zsófia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek