Bezár

Hírarchívum

boritonak_3

Akikre büszkék vagyunk a Magyar Sport napján – Olimpiai- és világbajnokok SZTE-s diplomával

Akikre büszkék vagyunk a Magyar Sport napján – Olimpiai- és világbajnokok SZTE-s diplomával

2021. május 06.
3 perc

„A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.” – vallotta Szent-Györgyi Albert. A Szegedi Tudományegyetemen a mozgás, a természet- és társadalomtudományok mellett, évek óta kiemelkedő szereppel bír és komoly sporttudományi oktatás is zajlik. Az intézmény falai közül évről-évre egyre több olyan kiváló sportoló és szakember kerül ki, akikre elért eredményeik miatt nemcsak az egyetem és a Tisza-parti város, hanem az ország is büszke lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Május 6-a a Magyar Sport Napja. A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club, amely Magyarország egyik legrégebbi egyesülete. Ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta - immár 21 éve - ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját, és ezzel együtt azokat a magyar sportolókat is, akik miatt időről-időre felcsendül a himnusz és minden magyar szív egyszerre dobban.


Ezek azok a pillanatok, amelyekre sok millióan vagyunk egyszerre büszkék, ahol sok millióan vagyunk egyszerre bátrak, hangosak és boldogok. Ezek azok a pillanatok, amelyek megismételhetetlenek, amelyeket soha sem felejtünk.


Ahogyan a Szegedi Tudományegyetem sem feledkezik meg a Magyar Sport Napján azokról, akiknek sikereik elérésében az intézmény is támogatta őket.


Ilyen többek között az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok vízilabdázó, Fodor Rajmund, vagy a szintén olimpiai, világ-, Európa- és magyar-bajnok Janics Natasa kajakozó, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus Vajda Attila, illetve Márton Anita, olimpiai bronzérmes és világbajnok súlylökő is. A sort erősíti Avar György, Magyar-bajnok kézilabdázó, Debreczeni Dezső, Magyar-bajnok kick-boksz versenyző, és a Magyar kupagyőztes Torma Péter röplabdázó is.


Az említett sportolók többek között az ÁJTK-n, az egykori SZÉFK/MK-n, a JGYTFK-n, azaz a JGYPK-n, illetve az ETSZK-n folytatták tanulmányaikat és szerezték meg diplomájukat. Ez azt jelenti, hogy Magyarország legismertebb sportolói között akad jogász, gyógypedagógus és élelmiszeripari szakember is.

 

Sikeres sportolóink teljes listája ide kattintva tekinthető meg.


A versenysport területén egyetemi szinten komoly támogatás és ösztöndíj-rendszer segíti a profi sportban is érintett hallgatókat. Hosszú távú és minden érintett fél számára évek óta tartó kiváló kapcsolata van az Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabda csapattal, valamint az OB1-es férfi és női vízilabda csapattal is. Ezen felül pedig számos sportágban nyújt segítséget és támogatást a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontja az ide érkező, komoly sportmúlttal rendelkező hallgatók számára is, mind sportági versenyeztetés, mind MEFOB és Egyetemi Európa- és Világjátékok szinten.


Összességében tehát elmondható, hogy az egyetem széleskörű kínálatában mindenki számára lehetőséget biztosít ahhoz, hogy folytathassa, vagy elkezdhesse a rendszeres testmozgást.

 

Ezt jól bizonyítja az is, hogy a 2002/2003-as tanév kezdete óta a Szegedi Tudományegyetem sportéletének elsődleges helyszíne a Hattyas sori komplexum. Az ott található sportlétesítmény biztosítja a nappali tagozatos hallgatók kötelező testnevelésének feltételeit, valamint támogatja, megszervezi, és lebonyolítja az egyetemi polgárok szabadidős-, és versenysportjának, rekreációs programjait. Több mint 50 sportág, majd 160 kurzusnak biztosít lehetőséget a testnevelés teljesítésére. A kritérium testnevelés azonban csak egy része a Sportközpont által kínált lehetőségeknek.

 

A Széchenyi 2020 EFOP 3.4.3 PÁLYÁZAT Sportszolgáltatás alpontján belül a mindennapos sportszolgáltatásban számos ingyenes sportfoglalkozáson való részvételt tesz lehetővé a hallgatók számára. Ilyen például a TRX, a jóga, a zumba, a rekreációs kosárlabda vagy épp a röplabda. Ezen felül a Sportközpont házibajnokságokat és sportrendezvényeket is szervez az érdeklődők számára.

 

A Hattyas soron található Sportközpontban azonban nemcsak a sportolni vágyó egyetemistáknak, hanem a helyieknek is lehetőségük van mozogni. A kosárlabdán, a röplabdán és a tollaslabdán kívül különböző küzdősportok gyakorlására is van lehetőség. Ilyen a judo, karate, aikido, valamint a falmászás, illetve zenés órák is. Nem beszélve az Újszegedi Erzsébet Liget Teniszközpontjáról, ahol hat kiváló minőségű salakos pályával, adogatófallal, öltözőkkel várják a mozogni vágyókat, és persze a tenisz kurzust választó hallgatókat.

 

SZTEinfo - Pósa Tamara

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek