Bezár

Hírarchívum

Kariko_Katalin_nyito

Vendégségben is dolgozott szegedi látogatása első napján Karikó Katalin

Vendégségben is dolgozott szegedi látogatása első napján Karikó Katalin

2021. május 19.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem volt hallgatóját, az mRNS technológia klinikai alkalmazását kutatásaival megalapozó tudóst 2021. május 19-én fogadta alma matere városának polgármestere. A világhíres tudós munkanapját doktori képzésének helyszínén, első munkahelyén, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban töltötte. Karikó Katalin egy nap alatt két kitüntetést is kapott. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Virágcsokorral fogadták a szegedi Városháza előtt Karikó Katalint, az mRNS alapú vakcinát kutatásaival megalapozó kutatót.

 

„Iskolatársak” között a Városházán is


A városházi sétán kiderült: Karikó Katalin számára az épület házasságkötő terme a legnevezetesebb. Ugyanis ott fogadtak örök hűséget egymásnak a szegedi egyetemi időszakban megismert férjével, Francia Bélával. Később lányuk, a Szegeden született Francia Zsuzsanna névadó ünnepségét is a Városházán tartották. A díszterembe lépve Karikó Katalin megjegyezte: itt még nem járt...



Katalin-4_1


– Rendszeresen részt veszek a szegedi egyetem, a volt JATE biológus szakosaival a csoporttalálkozóinkon – mondta Karikó Katalin. – Olyankor Újszegedre is ellátogatunk, hiszen egyetemistaként a Herman Kollégiumban laktam. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontba meglátogatom a korábbi tanáraimat és munkatársaimat.


szerda_galeria
Képgaléria: Karikó Katalin az SZBK-ban

 

Online előadás és díjátadó


Újszegedre vitt Karikó Katalin szerdai útja. Az SZBK főigazgatója, korábbi egyetemi iskolatársa és későbbi kollégája, Nagy Ferenc főigazgató fogadta a világhíres tudóst. A személyes beszélgetésbe bekapcsolódott Nagy Ferenc egykori PhD-hallgatója, az SZBK munkatársaként pályáját kezdő, jelenleg az SZTE professzora és stratégiai rektorhelyettese, Széll Márta is.


Nagy_F__Szell_M__Kariko_K_IMG_7057_UI


Online konferencia szólította Karikó Katalint az SZBK azon tanácstermébe, ahol 1973-ban az intézmény első főigazgatója, Straub F. Brunó fogadta egykori mesterét, a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatóját, Szent-Györgyi Albertet. Az SZBK akkori átadási ceremóniájára a terem falán épületfotó, valamint egy Szent-Györgyiről készült karikatúra, illetve Karikó Katalin első „főnöke”, Straub F. Brunó portréja is emlékeztetett.


Kariko_K_MHT_online_konferencian_IMG_7066_UI


– Országos hírnevet szerzett Magyarországnak Karikó Katalin. Szerénységgel, választott feladata iránti elkötelezettséggel, szívósan dolgozott. Beérett a szorgalmas munkája, tevékenységét siker koronázta – fogalmazott laudációjában Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos a Magyar Higiénikusok Társasága jubileuma alkalmából köszöntötte az online konferencia programjába bekapcsolódó Karikó Katalint. A szegedi egyetem alumnája a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a számítógépe előtt ülve hallgatta meg a 90 éve alakult Magyar Higiénikusok Társasága históriáját.


„1978-ban végzett a Szegedi Tudományegyetemen…” – kezdődött a Karikó Katalin életútja főbb állomásaira épített méltatás. Elhangzott: 180-nál több publikációjára több mint 13 ezer hivatkozás érkezett. Eddigi díjai közül kiemelkedik a Széchenyi-díj, ugyanakkor a Csongrád Megye Díszpolgára és a Szeged díszpolgára címet is elnyerte. Karikó Katalin a SARS-CoV-2 koronavírus elleni küzdelem sikeréhez jelentős mértékben hozzájárult. Ezért őt illeti 2021-ben a Fodor József Emlékérem. A 120 évvel ezelőtt elhunyt orvosról és higiénikusról, Fodor Józsefről elnevezett díjat a Magyar Higiénikusok Társasága adományozta Karikó Katalinnak.



A hírvivő RNS 60 évvel ezelőtti felfedezésétől kezdve a koronavírus okozta pandémia kiváltotta fordulaton át az mRNS terápiában rejlő lehetőségek fölvillantásáig tartott Karikó Katalin előadásának íve. A Fodor József Emlékérmet elnyerő kutató bemutatójában most is kitért a kollegái, így például a szintén a szegedi egyetemen végzett Pardi Norbert munkájának a jelentőségére, a koronavírus okozta pandémia megállításához hozzájáruló vakcina fejlesztésének az állomásáira.

 Katalin-11


Az SZBK Starub-emlékérme

 

Mosoly. Ölelés. Elfogódott hang. Köszöntők…

Kollegiális szeretettel és büszkeséggel fogadta a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársi közössége az intézménybe ellátogató Karikó Katalint. A világhírű tudóst több egykori tanára, illetve több korábbi és a jelenlegi főigazgató, az intézetvezetők és egykori egyetemi iskolatársak és munkatársak fogadták.


Katalin-13


A beszélgetés-foszlányokból kiderült: szó esett itt a közös élményekről, az innen induló útról, az eltelt 36 év fejlesztéseiről, az elnyert díjakról.


A baráti találkozó ünnepélyes részén Karikó Katalin átvette az SZBK Straub-emlékérmet, egy hatalmas virágcsokor kíséretében.


Katalin-15



FRISSÍTÉS 2021.05.19.

*

 

A Straub emlékérem történetében fordulópontot hoz, hogy olyan neves és az utóbbi időben több, világszerte ismert kitüntetéssel elismert tudós is átvette, mint Karikó Katalin – fogalmazott laudációjában az SZBK főigazgatója.

 

– A véletlenek sorozata és a pandémia az oka annak, hogy most én kerültem a kitüntetettek táborába – hangsúlyozta szerényen Karikó Katalin. Meggyőződése ugyanis, hogy kutatótársai hozzá hasonló kíváncsisággal, lelkesedéssel és kitartással végzik feladataikat.

 

 

Szakmai konzultációk a kutatóintézetben

 

Az SZBK korábbi főigazgatói közül hárman vettek részt a Karikó Katalin tiszteletére rendezett ünnepségen.

 

A 1978 és 1989 közötti igazgató, Alföldi Lajos akadémikussal, a mikrobiális genetika neves kutatójával a pályáját az intézményben kezdő Széll Márta, az SZTE professzora és stratégiai rektorhelyettese is beszélgetett.

 

Szerzőtársként és barátként köszöntötte Kondorosi Éva akadémikus és Duda Ernő virológus, az SZTE nyugalmazott professzora Karikó Katalint. A múltidézés utáni szakmai megbeszélésbe a molekuláris biológus Venetianer Pál akadémikus, az SZBK 1994 és 1996 közötti igazgatója is bekapcsolódott.

 

Az SZBK 2010-2017 közötti főigazgatója, a Széchenyi-díjas biofizikus és biotechnológus Ormos Pál akadémikus mellett például Vass Imre Gyula, az SZBK Növénybiológiai Intézet igazgatója, illetve több vezető kutató is megjelent a fogadáson.


Kariko_Kovacs_SZBK_lab_IMG_7132_UI

 

Bejárta a Szegedi Biológiai Kutatóintézet emeleteit, a laboratóriumok közül legalább tucatnyi munkaszobába is bekukkantott Karikó Katalin. Az SZBK Biofizikai Intézet igazgatóját, Zimányi Lászlót is meglepte, hogy a vendég minden korábbi munkatárs nevére emlékezett és mindenkit felismert, még maszkban is.

 

Új készülékekeiket is megmutatta laborjában Ferenc Györgyi. Kollégái közül többen – például a biológus PhD-hallgató Varga Bence, a vegyészként diplomázó Német Anett – is a Szegedi Tudományegyemhez kapcsolja a kutatóhelyet. A neves vendégnek a csapat – többek között – nosztalgia Boci csokit is ajándékozott.


Kariko_Vigh_SZBK_lab_IMG_7158_UI

 

Vidám hangulatban anekdotázott Karikó Katalin a Széchelyi-díjas biokémikussal, a növényélettan kutatójával, az akadémikus Vigh Lászlóval és csapatával.

 

Kézjegyével tette még értékesebbé a Pfizer-BioNTech vakcinát tartalmazó fiolát Karikó Katalin. A Kintses Bálint Laboratórium ifjú kutatóival a bakteriális vírusokról, azaz fágokról beszélgetett. A Coviddal kapcsolatos kutatásaik keresztmetszetét tárta a vendég elé az SZBK Biokémia Intézetet vezető Horváth Péter és csapata.

A Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium terveibe beavató beszélgetést Erdélyi Miklós, az SZBK Genetikai Intézet igazgatója irányította.


Kariko_Horvath_SZBK_lab_IMG_7170_UI

 

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tett látogatása végén Karikó Katalint a Doktoranduszok Országos Szövetsége Orvostudományi és Egészségtudományi Osztály képviselői várták. Az SZTE Általános Orvostudományi Karon diplomázott doktorandusz, dr. Szadai Leticia és társai megköszönték a neves kutatónak, hogy részt vett legutóbbi online konferenciájukon. Ezt a köszönetet fejezi ki a közös fotó és a virágcsokor.


Kariko_interju_Pick_IMG_7206_UI


„Kézis mez” a sportcsarnokban

 

Tapsvihar fogadta Karikó Katalint a Pick-Szeged kézilabda mérközés előtt. Az mRNS alapú vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó Karikó Katalin adta át a sportolóknak a Pfizer-BioNTech oltás felvételét igazoló kártyákat.

 

A szegedi kézilabdások azzal is kifejezték köszönetüket az SZTE-ről indult kutatónak, hogy kézjegyükkel látták el a Karikó Katalin nevével ékesített mezt. Ezt a mezt magára öltve a csapattal közös fotózásra is vállalkozott a „kitüntetett”.

 

A sportklubnak adott interjúval zárult Karikó Katalin, az SZTE alumnájának első szegedi munkanapja.

 

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Sahon-Tóth István, Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek