Bezár

Hírarchívum

apolok_napja_nyito

Ma az ápolókat ünnepeljük

Ma az ápolókat ünnepeljük

2021. május 12.
2 perc

Május 12-én világszerte az ápolókat ünnepeljük. A koronavírus járvány alatt óriási a nyomás rajtuk, és gyakran nem 12, hanem 16 órát is dolgoznak. De mindezt, egymást segítve, a betegekért teszik. Illésné Pál Erzsébet, az SZTE Járványügyi Ellátó Központ főnővére interjúban osztotta meg tapasztalatait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ápolók napját Florence Nightingale brit ápolónő születésnapján ünneplik az egész világon. A Lámpás Hölgyként is ismert ápolónő 1820. május 12-én született, és éjjel-nappal ápolta a betegeket, valamint megszervezte az éjjeli ellátásukat is.


Ő volt, aki megfogalmazta: "az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt".


A mai járványügyi helyzet hangsúlyosan rámutat, hogy a világban az ápolás szimbóluma méltán lett a Florence Nightingale-i lámpás! Az élet nehéz pillanataiban a remény lángját ma is az ápolók tartják a kezükben!


Illésné Pál Erzsébet, az SZTE Járványügyi Ellátó Központ főnővére foglalta össze a Covid osztályon tapasztaltakat, amely az MTVA videójában megtekinthető.


– Mindenki azt hangoztatja, hogy hősök dolgoznak az egészségügyben, de én azt gondolom, hogy ez a hős mindenkire vonatkozik. Vonatkozik ez arra a betegre, aki küzd az utolsó légvételéért, arra az ápolóra, aki fogja a beteg kezét, arra a beteghordóra, aki szállítja az oxigént a betegeknek, arra a takarítóra, aki takarítja a beteg után a mosdót, arra a karbantartóra, aki ha kiég a lámpa, kicseréli az izzót, vagy arra a buszvezetőre, aki hozza a dolgozót dolgozni a Covid osztályra – összegezte az SZTE Covid osztályának főnővére.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek