Bezár

Hírarchívum

2021. Március

1 2 

Bende_nyito

2021. március 15.
5 perc

Egy nyitott gerinccel született, 4 hónapos kisfiút fogadott örökbe a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakos házaspárja. Várkonyi Beáta és Gábor kendőzetlenül beszélt az örökbefogadás részleteiről, szülővé válásuk folyamatáról és Bende fejlesztéséről. Segítik-e őket egyetemi pszichológia tanulmányaik a helyzet kezelésében és feldolgozásában? – erről is kérdeztük a fiatal házaspárt.

marcius_15_interju

2021. március 14.
9 perc

Mire emlékezünk március 15-én? Mi történt 1848-ban Szegeden? Milyen érdekes sorsokra bukkanhatunk a forradalmárok között? Többek között ezekről kérdeztük Zakar Péter történészt, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét.

Nyito_SZE_cimlapok

2021. március 12.
6 perc

A magyar sajtó napját március 15-én ünnepeljük. Az 1848-as forradalom nyitányaként e napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit… 2021-ben a 100 éves szegedi egyetemi sajtóról és a tudományos újságírásról 15 érdekességet gyűjtöttünk össze március 15. alkalmából.

ajtk11_1170x445

2021. március 12.
1 perc

A EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda soron következő online Integrációs Klub előadását március 29-én 15 órától rendezik meg „Hogyan tovább Schengen? Biztonságpolitikai kihívások az Európai Unió előtt” címmel.

alma_mater_nyito

2021. március 12.
2 perc

Online nyitórendezvénnyel hivatalosan is elindult az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogram tavaszi ciklusa. A nemzetközileg is kiemelkedő mentorprogramban az egyetemen végzett sikeres szakemberek támogatják szakmai kérdésekben és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi hallgatóit.

IMG_0492

2021. március 12.
2 perc

A Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket. Az SZTE által is támogatott eljárással az intenzív osztályra került, kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegek gyógyulási esélyeit növelhetjük.

kinai_nyito

2021. március 12.
1 perc

A Bartók Béla Művészeti Kar hallgatóinak jelentős része Kínából érkezik Szegedre, ezért a Kar létrehozta honlapjának kínai nyelven is elérhető változatát.

eso0644a

2021. március 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Ezúttal Dr. Szalai Tamás, az SZTE TTIK Fizikai Intézet munkatársának előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

IMG_7229

2021. március 12.
3 perc

Több százmillió forintos eszköz- és infrastrukturális fejlesztést hajtott végre a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs támogatásával a Járványügyi Ellátó Központban az elmúlt hónapok során. Ennek köszönhetően képessé vált arra, hogy a harmadik hullámban is fogadni és eredményesen kezelni tudja a fertőzötteket.

Kuli_Istvan_nyito

2021. március 11.
2 perc

Kuli István a Szegedi Tudományegyetemen tanul programtervező informatikus szakon. Az MVM -Szeged kajakosa idén Tokióban, négyes hajóban képviselné egyetemét, klubját és hazáját az ötkarikás játékokon.

weboldal_nyito_igaziherkules_kutatok

2021. március 11.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin Program hallgatója, Csapó Fanni előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Pedagogiai-estek-logo-szlogennel-hosszu

2021. március 11.
1 perc

Online indul újra a Mentor(h)áló Pedagógiai esték előadássorozata. 2021. március 16-án, kedden este kezdődik el a legújabb évad Böjte Csaba ingyenes nyitóelőadásával. Az idei előadássorozat napjaink legaktuálisabb témáit is érinti, így többek között szó lesz az újrakezdésről, családi mintákról, a különböző generációkról, dallamok útján pedig messzire is utazhatunk.

eli_kiemelt

2021. március 11.
1 perc

A fiatalok legrangosabb informatikai világversenyének megszervezését a kormány 1,6 milliárd forinttal támogatta, ezzel is erősítve Magyarország szerepét az információtechnológiai szektorban – jelentette be Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szegedi megrendezésének kiemelkedő célkitűzése, hogy egyre több magyar fiatal számára tegye vonzóvá a digitális világot, ezzel ösztönözve őket arra, hogy informatikai felsőoktatási képzéseken szerezzenek diplomát, ezen a területen helyezkedjenek el a munka világában.

Screenshot_2021-04-01_Biztonsagos_hatekony_vakcinak

2021. március 10.
1 perc

Az M1 sorozatában orvosok, professzorok beszélnek arról, mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb embert beoltsanak a koronavírus ellen. Ezúttal Prof. Dr. Várkonyi Tamás belgyógyászt kérdezték.

Feher_fagyongy_nyito

2021. március 10.
3 perc

A fehér fagyöngy jótékony hatása egyelőre főleg gyógyteaként ismert, de a XXI. század végére nagy jelentősége lesz az immunrendszer kezelésében. Az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatója, Ormódi Márton kutatásában – hazai viszonylatban elsőként - arra kíváncsi, hogy a növény antioxidáns-kapacitása egyes fafajokon belül hogyan oszlik meg, és milyen a mértéke más növényekhez képest.

Coursera-Facebook

2021. március 10.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen mostantól elérhetőek a közösségi média óriás által ellenőrzött és jóváhagyott tartalmú kurzusok. Az egyetem polgárai a féléves képzéshez a Coursera for SZTE programon keresztül ingyenes hozzáférést igényelhetnek, és azok is részt vehetnek benne, akik nem hallgatói az SZTE-nek. Számukra magyar nyelvű bevezető készült a Coursera felületén. A képzés különlegessége, hogy Facebook Certified Digital Marketing Associate vizsgával zárul, ami Facebook-tanúsítással rendelkező digitálismarketing-szakember végzettséget igazol.

nyito_webterkep

2021. március 10.
2 perc

Mindenki számára elérhető, látványos térképeken mutatják be a leggyakoribb hazai özönnövények elfordulását a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A probléma természetvédelmi, egészségügyi és árvízvédelmi szempontból is jelentős. A fejlesztés segíti az idegenhonos inváziós növényfajok terjedése elleni védekezést, valamint a biológiai sokféleség megőrzését.

weboldal_nyito_rank

2021. március 09.
1 perc

A résztvevő szám növekedése ellenére is megőrizte tavalyi pozícióját a Szegedi Tudományegyetem a THE 2021-es Emerging Economies rangsorában, így ismét a 201-250. helyet foglalhatja el. Ezzel az SZTE Magyarországon a vezető felsőoktatási intézmények táborához tartozik.

IMG_8938

2021. március 09.
2 perc

Saját készítésű olajfestménnyel és önkéntes munkával támogatja az SZTE-n tanuló testvérpár a járványhelyzet harmadik hullámában küzdő egészségügyi dolgozókat. Nagy Anna, III. éves rajz-média tanár szakos hallgató A pandémia rózsája című képét felajánlotta a klinikai központ dolgozóinak. A már több alkalommal önkéntes feladatokat vállaló orvostanhallgató testvérével, Nagy Kálmánnal másokat is segítségnyújtásra bíztatnak.

Ordogne_Dr._Kolbert_Zsuzsanna_Nyito

2021. március 09.
2 perc

Oktatóként és kutatóként is maradandót alkotott Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna. A Szegedi Tudományegyetem docensének nanotechnológiával kapcsolatos munkásságát ismerték el, a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal. Eredményeit a növekvő népesség élelmezésével kapcsolatos kihívásokban is hasznosíthatja a mezőgazdaság.

IMG_8429

2021. március 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemre március 9-én Szputnyik V és Pfizer-BioNTech vakcinák érkeztek, melyekkel a héten a klinikai oltópontokon zavartalanul folytatódik tovább a lakosság és az egészségügyi dolgozók oltása.

szoftverfejlesztes_nyito

2021. március 09.
3 perc

Egyszerűsödik a kísérleti fizikai nagyberendezések informatikai vezérlése az SZTE kutatóinak fejlesztésével. Akár a lézerekkel vagy részecskegyorsítókkal dolgozó szakemberek is vizuálisan irányíthatják berendezéseik összetett informatikai folyamatait. A projekt eredményeit a szegedi Biológiai Kutatóközpont és a debreceni Atommagkutató Intézet is a gyakorlatban hasznosíthatja.

Nyito_Kondorosi_Eva

2021. március 08.
10 perc

Hol vannak a nők a tudományban? – kérdezte Kondorosi Éva akadémikus 2016-ban, amikor egyetlen nő sem került be az MTA tagjai közé. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a szimbiózist és a fertőző betegségek gyógyszerét kutató, felfedezéseivel a mezőgazdaság és az orvostudomány fejlődéséhez is hozzájáruló tudománydiplomatától a nemzetközi nőnapon azt is megkérdeztük, hogy miért a pillangósvirágú növények a kedvencei.

Szoftverfejleszto_nyito

2021. március 08.
2 perc

Egy-egy problémától hogyan jutnak el a megoldásig a medior és szenior szakemberek? – erre a kérdésre keresik a választ abban a kutatásban, amely a szoftverfejlesztők gondolkodásmódját térképezi fel a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetének Szoftverfejlesztés Tanszékén. A kísérletben hat olyan szoftverfejlesztő gondolkodását monitorozzák, akik legalább 3 éve dolgoznak a szakmában. Többen közülük az SZTE-n végeztek.

Grotto

2021. március 08.
6 perc

A világ első nemzeti parkja, a Yellowstone, március elsején ünnepelte 149. születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk dr. Karancsi Zoltánnal, az SZTE oktatójával, aki ott készített fotóit, videóit az óráin is felhasználja.

weboldal_nyito_drkarikokatalin2

2021. március 05.
9 perc

Szinte személyes ismerőse lett a Szegedi Tudományegyetem óriási alumni közösségének és egész Magyarországnak a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett dr. Karikó Katalin. Az új típusú koronavírus ellen elsőként engedélyezett vakcinák kifejlesztését megalapozó kutatóbiológus portréját nyilatkozatai alapján színesítjük 2021 márciusában.

Nyito_SZAB_szekhaz

2021. március 05.
4 perc

Mérlegre tette a 2020. évi teljesítményt, meghatározta idei programját az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. 2658 személy alkotja a dél-alföldi régió tudományos közösségét. A virtuális térben tartott 2021. február 25-i közgyűlésen hirdették ki a „7. SZAB Médiapályázat” eredményét.

Csuvik_Viktor_a_dijjal

2021. március 05.
4 perc

Tökéletes program nincs, a NASA 44 éve fejleszti a Voyager-en használt szoftverét és még mindig vannak benne hibák. Csuvik Viktor azért kapott Innovációs díjat, mert a programozás automatikus javítására talált újtípusú megoldást. Bemutatjuk az SZTE Innovációs Díj nyerteseit, ezúttal Csuvik Viktort.

EUGLOH

2021. március 05.
3 perc

Mennyire felkészültek az egyetemek a hallgatók új generációjára? Milyen stratégiai megközelítései vannak a hallgatóbarát egyetemi felfogásnak? Milyen eszközökkel növelhető a hallgatói motiváció és elköteleződés? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe az egyetemek képviselői.

67_osztondijas_hallgato

2021. március 05.
1 perc

A Gazdaságtudományi Karon közel 10 éve töretlenül működik a tehetséggondozás céljából alapított ösztöndíjrendszer. Mára már, a Kar mellett több mint 30 partner – köztük volt hallgatók is - segíti ösztöndíj formájában a leendő közgazdászok tanulmányait. A kezdeményezésnek köszönhetően részben vagy egészben mentesülhetnek a tandíjkötelezettség alól a sikeres pályázók.

penzugyi_kultura_nagykovete_dij
2021. március 04.
1 perc

A VII. Pénz7, avagy a pénzügyi és vállalkozó témahét megnyitóját március 1-jén tartották a Pénzügyminisztérium épületében, ahova a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja, Dr. Kovács Péter is meghívást kapott, mint díjazott.

Screenshot_2021-03-04_NAK_TechLab_Egyetemi_Otletverseny

2021. március 04.
1 perc

Van egy jó ötleted, amivel felpörgetnéd a hazai agrárfejlesztéseket? A mezőgazdaságban számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik az agrár területen túl is. Ha úgy érzed, hogy szívesen vinnél új lendületet a hazai agrárszektorba, akár annak ismerete nélkül is, ne habozz és jelentkezz a NAK TechLab egyetemi ötletversenyére!

nyito_migren

2021. március 04.
3 perc

Új aspektusba helyezheti a migrént az a közlemény, amelyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói, Dr. habil Nagy Attila vezetésével publikáltak a fejfájáskutatás vezető folyóiratában. A tanulmány egyik ábrája a Cephalalgia folyóirat legutóbbi, 2021 februári számának címoldalára került.

qsnyito

2021. március 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a QS összegyetemi világrangsorában Magyarország legjobb egyeteme, mely a most megjelent, 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A március 3-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján, magyarországi viszonylatban, az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit Quacquarelli Symonds listáján. Összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel.

SZGYTV_nyito_3

2021. március 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2012 óta rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen két napon át 170-200 diák vesz részt felkészítő tanáraival együtt. Nemcsak a tudásukról adnak számot, de részt vesznek az SZTE szakmai programjain is. A szegedi egyetem oklevéllel ismeri el azon felkészítő tanárok munkáját, akik több éve visszajárnak versenyünkre, időt és energiát fordítanak arra, hogy a tehetséges diákokat felkészítsék, kísérjék. Sorozatunkban elsőként Veszpréminé Sarusi Klárát, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium biológia-kémia szakos tanárát mutatjuk be, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját.

Kosaras__1_of_1

2021. március 03.
2 perc

Egyre meghatározóbb és sikeresebb sport Szegeden a kosárlabda. A Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata ebben a szezonban kiemelkedő eredményeket ért el. Az alapszakaszban megszerzett 14 győzelemmel új klubrekord is született. Szrecsko Szekulovics vezetőedzővel beszélgettünk a csapatról, az elért eredményekről és a jövőbeli tervekről is.

1412210302

2021. március 03.
2 perc

Újabb 114.660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra 2021.02.02-án és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága.

IMG_0158

2021. március 02.
7 perc

Érteni a mesterséges intelligenciát a vállalati stratégiában, az üzleti és piaci folyamatokban betöltött szerepét olyan tudás, amely a jövő gazdasági szakemberei és vezetői számára is nélkülözhetetlen. Ez a felismerés indította útjára a Microsoft kezdeményezését, az AI Business School-t, amely februártól a Szegedi Tudományegyetemen is elérhető.

Kemeny_Lajos_M1-en

2021. március 02.
1 perc

Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára nyilatkozott az M1 Híradójában arról, hogy allergiások is kérhetik a vakcinát. Videó a cikkben.

Exatlon_nyito

2021. március 02.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen sport- és rekreációszervezés szakon másodéves hallgató a Bajnokok csapatának tagja volt a TV2 vetélkedőjében. Csoporttársai mellett tanáraitól is kapott biztatást a műsorral kapcsolatban, amiben életre szóló élményekkel gazdagodott.

IMG_9877

2021. március 02.
2 perc

Rendkívül fontos, hogy kérjék a koronavírus elleni védőoltást a kezelt krónikus betegek – hangsúlyozta Prof. Dr. Lengyel Csaba diabetológus, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója.

weboldal_nyito_kariko_diskovery

2021. március 01.
5 perc

Hiteles és érdekes tájékoztatónak tartja „A vakcina: a legyőzött Covid” című dokumentumfilmet Karikó Katalin biológus. A Nobel-díjra jelölt kutatónő, az SZTE alumnája is megszólal a Discovery 120 perces dokumentumfilmjében.

Gyermekklinika_TiszaLajos_felol

2021. március 01.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületszárnnyal gazdagodik. A közelmúltban megkezdődtek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek