SZTE Info

2021. Március

1 [2] 
2021. március 15.

Egy nyitott gerinccel született, 4 hónapos kisfiút fogadott örökbe a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakos házaspárja. Várkonyi Beáta és Gábor kendőzetlenül beszélt az örökbefogadás részleteiről, szülővé válásuk folyamatáról és Bende fejlesztéséről. Segítik-e őket egyetemi pszichológia tanulmányaik a helyzet kezelésében és feldolgozásában? – erről is kérdeztük a fiatal házaspárt.

2021. március 14.

Mire emlékezünk március 15-én? Mi történt 1848-ban Szegeden? Milyen érdekes sorsokra bukkanhatunk a forradalmárok között? Többek között ezekről kérdeztük Zakar Péter történészt, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét.

2021. március 12.

A magyar sajtó napját március 15-én ünnepeljük. Az 1848-as forradalom nyitányaként e napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit… 2021-ben a 100 éves szegedi egyetemi sajtóról és a tudományos újságírásról 15 érdekességet gyűjtöttünk össze március 15. alkalmából.

2021. március 12.

A EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda soron következő online Integrációs Klub előadását március 29-én 15 órától rendezik meg „Hogyan tovább Schengen? Biztonságpolitikai kihívások az Európai Unió előtt” címmel.

2021. március 12.

Online nyitórendezvénnyel hivatalosan is elindult az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogram tavaszi ciklusa. A nemzetközileg is kiemelkedő mentorprogramban az egyetemen végzett sikeres szakemberek támogatják szakmai kérdésekben és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi hallgatóit.

2021. március 12.

A Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket. Az SZTE által is támogatott eljárással az intenzív osztályra került, kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegek gyógyulási esélyeit növelhetjük.

2021. március 12.

A Bartók Béla Művészeti Kar hallgatóinak jelentős része Kínából érkezik Szegedre, ezért a Kar létrehozta honlapjának kínai nyelven is elérhető változatát.

2021. március 12.

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Ezúttal Dr. Szalai Tamás, az SZTE TTIK Fizikai Intézet munkatársának előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

2021. március 12.

Több százmillió forintos eszköz- és infrastrukturális fejlesztést hajtott végre a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs támogatásával a Járványügyi Ellátó Központban az elmúlt hónapok során. Ennek köszönhetően képessé vált arra, hogy a harmadik hullámban is fogadni és eredményesen kezelni tudja a fertőzötteket.

2021. március 11.

Kuli István a Szegedi Tudományegyetemen tanul programtervező informatikus szakon. Az MVM -Szeged kajakosa idén Tokióban, négyes hajóban képviselné egyetemét, klubját és hazáját az ötkarikás játékokon.

2021. március 11.

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin Program hallgatója, Csapó Fanni előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

2021. március 11.

Online indul újra a Mentor(h)áló Pedagógiai esték előadássorozata. 2021. március 16-án, kedden este kezdődik el a legújabb évad Böjte Csaba ingyenes nyitóelőadásával. Az idei előadássorozat napjaink legaktuálisabb témáit is érinti, így többek között szó lesz az újrakezdésről, családi mintákról, a különböző generációkról, dallamok útján pedig messzire is utazhatunk.

2021. március 11.

A fiatalok legrangosabb informatikai világversenyének megszervezését a kormány 1,6 milliárd forinttal támogatta, ezzel is erősítve Magyarország szerepét az információtechnológiai szektorban – jelentette be Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szegedi megrendezésének kiemelkedő célkitűzése, hogy egyre több magyar fiatal számára tegye vonzóvá a digitális világot, ezzel ösztönözve őket arra, hogy informatikai felsőoktatási képzéseken szerezzenek diplomát, ezen a területen helyezkedjenek el a munka világában.

2021. március 10.

Az M1 sorozatában orvosok, professzorok beszélnek arról, mennyire fontos, hogy a lehető legtöbb embert beoltsanak a koronavírus ellen. Ezúttal Prof. Dr. Várkonyi Tamás belgyógyászt kérdezték.

2021. március 10.

A fehér fagyöngy jótékony hatása egyelőre főleg gyógyteaként ismert, de a XXI. század végére nagy jelentősége lesz az immunrendszer kezelésében. Az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatója, Ormódi Márton kutatásában – hazai viszonylatban elsőként - arra kíváncsi, hogy a növény antioxidáns-kapacitása egyes fafajokon belül hogyan oszlik meg, és milyen a mértéke más növényekhez képest.

2021. március 10.

A Szegedi Tudományegyetemen mostantól elérhetőek a közösségi média óriás által ellenőrzött és jóváhagyott tartalmú kurzusok. Az egyetem polgárai a féléves képzéshez a Coursera for SZTE programon keresztül ingyenes hozzáférést igényelhetnek, és azok is részt vehetnek benne, akik nem hallgatói az SZTE-nek. Számukra magyar nyelvű bevezető készült a Coursera felületén. A képzés különlegessége, hogy Facebook Certified Digital Marketing Associate vizsgával zárul, ami Facebook-tanúsítással rendelkező digitálismarketing-szakember végzettséget igazol.

2021. március 10.

Mindenki számára elérhető, látványos térképeken mutatják be a leggyakoribb hazai özönnövények elfordulását a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A probléma természetvédelmi, egészségügyi és árvízvédelmi szempontból is jelentős. A fejlesztés segíti az idegenhonos inváziós növényfajok terjedése elleni védekezést, valamint a biológiai sokféleség megőrzését.

2021. március 09.

A résztvevő szám növekedése ellenére is megőrizte tavalyi pozícióját a Szegedi Tudományegyetem a THE 2021-es Emerging Economies rangsorában, így ismét a 201-250. helyet foglalhatja el. Ezzel az SZTE Magyarországon a vezető felsőoktatási intézmények táborához tartozik.

2021. március 09.

Saját készítésű olajfestménnyel és önkéntes munkával támogatja az SZTE-n tanuló testvérpár a járványhelyzet harmadik hullámában küzdő egészségügyi dolgozókat. Nagy Anna, III. éves rajz-média tanár szakos hallgató A pandémia rózsája című képét felajánlotta a klinikai központ dolgozóinak. A már több alkalommal önkéntes feladatokat vállaló orvostanhallgató testvérével, Nagy Kálmánnal másokat is segítségnyújtásra bíztatnak.

2021. március 09.

Oktatóként és kutatóként is maradandót alkotott Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna. A Szegedi Tudományegyetem docensének nanotechnológiával kapcsolatos munkásságát ismerték el, a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal. Eredményeit a növekvő népesség élelmezésével kapcsolatos kihívásokban is hasznosíthatja a mezőgazdaság.

2021. március 09.

A Szegedi Tudományegyetemre március 9-én Szputnyik V és Pfizer-BioNTech vakcinák érkeztek, melyekkel a héten a klinikai oltópontokon zavartalanul folytatódik tovább a lakosság és az egészségügyi dolgozók oltása.

2021. március 09.

Egyszerűsödik a kísérleti fizikai nagyberendezések informatikai vezérlése az SZTE kutatóinak fejlesztésével. Akár a lézerekkel vagy részecskegyorsítókkal dolgozó szakemberek is vizuálisan irányíthatják berendezéseik összetett informatikai folyamatait. A projekt eredményeit a szegedi Biológiai Kutatóközpont és a debreceni Atommagkutató Intézet is a gyakorlatban hasznosíthatja.

2021. március 08.

Hol vannak a nők a tudományban? – kérdezte Kondorosi Éva akadémikus 2016-ban, amikor egyetlen nő sem került be az MTA tagjai közé. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a szimbiózist és a fertőző betegségek gyógyszerét kutató, felfedezéseivel a mezőgazdaság és az orvostudomány fejlődéséhez is hozzájáruló tudománydiplomatától a nemzetközi nőnapon azt is megkérdeztük, hogy miért a pillangósvirágú növények a kedvencei.

2021. március 08.

Egy-egy problémától hogyan jutnak el a megoldásig a medior és szenior szakemberek? – erre a kérdésre keresik a választ abban a kutatásban, amely a szoftverfejlesztők gondolkodásmódját térképezi fel a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetének Szoftverfejlesztés Tanszékén. A kísérletben hat olyan szoftverfejlesztő gondolkodását monitorozzák, akik legalább 3 éve dolgoznak a szakmában. Többen közülük az SZTE-n végeztek.

2021. március 08.

A világ első nemzeti parkja, a Yellowstone, március elsején ünnepelte 149. születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk dr. Karancsi Zoltánnal, az SZTE oktatójával, aki ott készített fotóit, videóit az óráin is felhasználja.

2021. március 05.

Szinte személyes ismerőse lett a Szegedi Tudományegyetem óriási alumni közösségének és egész Magyarországnak a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett dr. Karikó Katalin. Az új típusú koronavírus ellen elsőként engedélyezett vakcinák kifejlesztését megalapozó kutatóbiológus portréját nyilatkozatai alapján színesítjük 2021 márciusában.

2021. március 05.

Mérlegre tette a 2020. évi teljesítményt, meghatározta idei programját az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. 2658 személy alkotja a dél-alföldi régió tudományos közösségét. A virtuális térben tartott 2021. február 25-i közgyűlésen hirdették ki a „7. SZAB Médiapályázat” eredményét.

2021. március 05.

Tökéletes program nincs, a NASA 44 éve fejleszti a Voyager-en használt szoftverét és még mindig vannak benne hibák. Csuvik Viktor azért kapott Innovációs díjat, mert a programozás automatikus javítására talált újtípusú megoldást. Bemutatjuk az SZTE Innovációs Díj nyerteseit, ezúttal Csuvik Viktort.

2021. március 05.

Mennyire felkészültek az egyetemek a hallgatók új generációjára? Milyen stratégiai megközelítései vannak a hallgatóbarát egyetemi felfogásnak? Milyen eszközökkel növelhető a hallgatói motiváció és elköteleződés? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe az egyetemek képviselői.

2021. március 05.

A Gazdaságtudományi Karon közel 10 éve töretlenül működik a tehetséggondozás céljából alapított ösztöndíjrendszer. Mára már, a Kar mellett több mint 30 partner – köztük volt hallgatók is - segíti ösztöndíj formájában a leendő közgazdászok tanulmányait. A kezdeményezésnek köszönhetően részben vagy egészben mentesülhetnek a tandíjkötelezettség alól a sikeres pályázók.

2021. március 04.

A VII. Pénz7, avagy a pénzügyi és vállalkozó témahét megnyitóját március 1-jén tartották a Pénzügyminisztérium épületében, ahova a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja, Dr. Kovács Péter is meghívást kapott, mint díjazott.

2021. március 04.

Van egy jó ötleted, amivel felpörgetnéd a hazai agrárfejlesztéseket? A mezőgazdaságban számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik az agrár területen túl is. Ha úgy érzed, hogy szívesen vinnél új lendületet a hazai agrárszektorba, akár annak ismerete nélkül is, ne habozz és jelentkezz a NAK TechLab egyetemi ötletversenyére!

2021. március 04.

Új aspektusba helyezheti a migrént az a közlemény, amelyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói, Dr. habil Nagy Attila vezetésével publikáltak a fejfájáskutatás vezető folyóiratában. A tanulmány egyik ábrája a Cephalalgia folyóirat legutóbbi, 2021 februári számának címoldalára került.

2021. március 04.

A Szegedi Tudományegyetem a QS összegyetemi világrangsorában Magyarország legjobb egyeteme, mely a most megjelent, 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A március 3-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján, magyarországi viszonylatban, az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit Quacquarelli Symonds listáján. Összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel.

2021. március 03.

A Szegedi Tudományegyetem 2012 óta rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen két napon át 170-200 diák vesz részt felkészítő tanáraival együtt. Nemcsak a tudásukról adnak számot, de részt vesznek az SZTE szakmai programjain is. A szegedi egyetem oklevéllel ismeri el azon felkészítő tanárok munkáját, akik több éve visszajárnak versenyünkre, időt és energiát fordítanak arra, hogy a tehetséges diákokat felkészítsék, kísérjék. Sorozatunkban elsőként Veszpréminé Sarusi Klárát, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium biológia-kémia szakos tanárát mutatjuk be, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját.

2021. március 03.

Egyre meghatározóbb és sikeresebb sport Szegeden a kosárlabda. A Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata ebben a szezonban kiemelkedő eredményeket ért el. Az alapszakaszban megszerzett 14 győzelemmel új klubrekord is született. Szrecsko Szekulovics vezetőedzővel beszélgettünk a csapatról, az elért eredményekről és a jövőbeli tervekről is.

2021. március 03.

Újabb 114.660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra 2021.02.02-án és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága.

2021. március 02.

Érteni a mesterséges intelligenciát a vállalati stratégiában, az üzleti és piaci folyamatokban betöltött szerepét olyan tudás, amely a jövő gazdasági szakemberei és vezetői számára is nélkülözhetetlen. Ez a felismerés indította útjára a Microsoft kezdeményezését, az AI Business School-t, amely februártól a Szegedi Tudományegyetemen is elérhető.

2021. március 02.

Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára nyilatkozott az M1 Híradójában arról, hogy allergiások is kérhetik a vakcinát. Videó a cikkben.

2021. március 02.

A Szegedi Tudományegyetemen sport- és rekreációszervezés szakon másodéves hallgató a Bajnokok csapatának tagja volt a TV2 vetélkedőjében. Csoporttársai mellett tanáraitól is kapott biztatást a műsorral kapcsolatban, amiben életre szóló élményekkel gazdagodott.

2021. március 02.

Rendkívül fontos, hogy kérjék a koronavírus elleni védőoltást a kezelt krónikus betegek – hangsúlyozta Prof. Dr. Lengyel Csaba diabetológus, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója.

2021. március 01.

Hiteles és érdekes tájékoztatónak tartja „A vakcina: a legyőzött Covid” című dokumentumfilmet Karikó Katalin biológus. A Nobel-díjra jelölt kutatónő, az SZTE alumnája is megszólal a Discovery 120 perces dokumentumfilmjében.

2021. március 01.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületszárnnyal gazdagodik. A közelmúltban megkezdődtek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

1 [2] 

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.