Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_igaziherkules_kutatok

Herkules arcai – Ki is az igazi Hercules?

Herkules arcai – Ki is az igazi Hercules?

2021. március 11.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin Program hallgatója, Csapó Fanni előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mitológiai hős, Hercules tettei mindig is népszerű témának számítottak a különböző művészeti ágakban. Gondolhatunk itt Euripidész és Seneca drámáira, Rubens festményeire, Händel oratóriumára vagy az Adam Rammelmayer és Joseph Glanz által készített Herkules szoborra. Herkules alakja a filmipart is megihlette. Az előadás középpontjában a ’90-es években hat évadot megélt Herkules sorozat, az 1997-ben debütált Disney rajzfilm és a 2014-es film áll. Az előadó arra keresi a választ, hogy a három alkotás mennyire igyekszik a „történeti hűség” megtartására, valamint hogyan viszonyulnak a mitológiához, mennyire alakítják át az „eredeti” Herkules képet saját céljaiknak megfelelően.





Csapó Fanni az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának negyedéves hallgatója. Kutatási területe a 16. századi osztrák humanista, Wolfgang Lazius Magyarország-, valamint Erdély-leírása. A szűken vett kutatási témája mellett mindig is érdekelte az antik kultúra (étkezés, hétköznapi élet, vallás stb.) és az azokat feldolgozó regények, (rajz)filmek.


cikk_ajanlo_KE_video___tortenesz_Hercules


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek