Bezár

Hírarchívum

Gyermekklinika_TiszaLajos_felol

Új épületet kap a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai osztály

Új épületet kap a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai osztály

2021. március 01.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületszárnnyal gazdagodik. A közelmúltban megkezdődtek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megkezdődtek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika új Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegének építési munkálatai. A tervek szerint a jelenleg három telephelyen működő osztály 2022-ben költözne át integráltan az új épületbe. A 2,3 milliárd forintos EFOP 2.-27. pályázati támogatásból megvalósuló beruházás jóvoltából a Gyermekgyógyászati Klinika Korányi fasor 14-15. szám alatti főépületének Tisza Lajos körút felüli oldalához kapcsolódik majd egy nyaktaggal a látványos szárny.


Dr. Bereczki Csaba egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója emlékeztetett dr. Vetró Ágnes munkásságára. A korábbi, már nyugdíjba vonult gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályvezetőnek jelentős szerepe volt a szegedi műhely kialakításában, amely nagymértékben hozzájárult a magyar gyermekpszichiátria fejlődéséhez. Az egykori osztályvezető nagy álma volt egy korszerű és modern épület.

 
– Örömünkre szolgál, hogy a komoly tudományos teljesítménnyel, és magas színvonalú betegellátással működő gyermekpszichiátriai részleg jövőre már a méltó, új földszintes + 4 szintes épületben láthatja el a feladatát. Dr. Kapornai Krisztina egyetemi adjunktus, jelenlegi osztályvezető szakmai útmutatásai is komolyan segítették a tervező munkát – fogalmazott a klinika igazgatója. A közel 2500 négyzetméteres épületszárnyban az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézetét alakítják ki.


Az osztály és a járóbeteg egységek ellátási területe korábban kizárólag Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki, de 2012 óta kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye dél-keleti részével és Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma. A gyermek, serdülő és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága már eléri a népbetegség szintjét.


Pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre nő. Ezért is kiemelten fontos a Szegedi Tudományegyetem beruházása.


Dr. Bereczki Csaba tájékoztatása szerint Balogh László Árpád építészmérnök vezetésével a Dél-Konstrukt Zrt. munkatársai már a földmunkálatoknál tartanak. A Tisza közelsége miatt egy speciális alapozási módszert alkalmaznak. A szintenként 500 négyzetméteren, a nemzetközi szakmai normatíváknak és orvostechnológiai elvárásoknak is megfelelve, modern és korszerű infrastrukturális háttér, tágas kubatúra áll majd a betegellátás szolgálatába. Az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak az anya-gyermek kapcsolat és az együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, a szakmailag ideális belső betegutak kidolgozására, valamint a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.


SZTEinfo - Lévay Gizella

Látványterv: Dél-Konstrukt Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek