Bezár

Hírarchívum

IMG_0492

Plazmaadásra buzdít a Szeged Első Lions Club és az SZTE

Plazmaadásra buzdít a Szeged Első Lions Club és az SZTE

2021. március 12.
2 perc

A Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket. Az SZTE által is támogatott eljárással az intenzív osztályra került, kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegek gyógyulási esélyeit növelhetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon a koronavírus-járvány legnehezebb időszakát éljük, eddig már több mint 16 ezren vesztették életüket a COVID-19 fertőzésben. A járvány harmadik hullámában az egészségügyi ellátó rendszer és az abban dolgozók terhei folyamatosan növekednek. A Szegedi Tudományegyetem is támogatja a Szeged Első Lions Club vérplazma kampányát, melyben a fertőzésen átesett, de már meggyógyult embereket kérik, hogy adjanak vérplazmát. Az ő vérplazmájukból előállított készítmény ugyanis az intenzív osztályra került, súlyos állapotú koronavírus fertőzött betegek gyógyulási esélyeit növelheti. A készítmény kiemelt szerepe ellenére sajnos a mai napig nagyon kevesen jelentkeznek plazmaadásra.

 

A koronavírus elleni védekezéshez a vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat gyűjti. Plazmaadásra bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18, de még nincs 60 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot, de nem éri el a 140 kg-ot, valamint pozitív PCR-, antigén vagy laboratóriumi ellenanyag teszteredménnyel tudja igazolni a korábbi fertőzését. Aki átesett a koronavíruson, még nem feltétlenül alkalmas plazmaadónak. Egy előzetes vizsgálat alapján állapítja meg, hogy a donornak továbbra is elég magas-e az ellenanyag szintje (ezzel mindenképp információt kapva arról, hogy mennyire védett egy újabb fertőzéstől).

 

Szegeden az előzetes mintavétel és a plazmaadás is az OVSZ Regionális Vérellátó Központjában zajlik a Honvéd téren. Bővebb információ az alábbi linken elérhető:

https://www.ovsz.hu/hu/hirek/segitsd-plazmaadasoddal-fertozottek-gyogyitasat

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek