Karasz-atrium

Szent-Györgyi Albert Városa: Szeged

Város a városban – így is emlegetik a Szegedi Tudományegyetemet, amely mintegy 25 000 hallgatójával és egyetemi dolgozójával Szeged szerves részét képezi. Manapság már el sem tudjuk képzelni a Kárász utcát, a Dugonics teret, a kávézók teraszát és a kulturális programokat, fesztiválokat egyetemisták nélkül.

 
Szeged kárász utca

Szegeden jó egyetemistának lenni: Egyetemünk hallgatóit pezsgő kulturális élet várja. Az SZTE Kulturális Irodája nagyszabású rendezvényeket szervez az egyetemisták és a város lakóinak. Ezek közül kiemelkedő a nagy hagyományokkal rendelkező Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz programsorozat. Az Iroda számos öntevékeny csoportot is népszerűsít, így például a Szegedi Egyetemi Színházat, a Szegedi Egyetemi Énekkart, valamint az Universitas Szimfonikus Zenekart. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói kedvezményes diákbelépőt és Universitas-bérletet válthatnak az a Szegedi Nemzeti Színházba.

 
Kínai tajcsicsüan bemutató az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében a Dugonics téren az Európai Autómentes Napon 2014. 09. 19. / Chinese Taiji show at Dugonics square at the European Carless Day with SZTE Confucius Instutute! 19. september 2014

Szegeden jó egyetemistának lenni, mert bár az Egyetemnek nincs központi campusa, az egy évtizede megnyitott egyetemi könyvtár és a körülötte kiépült diáknegyed a hallgatók kedvenc találkozóhelyévé vált. Szegeden azért is jó egyetemistának lenni, mert az Egyetem nem csak támogatja, de szorgalmazza is a kerékpározást: ahogy beköszönt a tavasz, bringázó diákok százai lepik el az utcákat. Ebben a városban azért jó hallgatónak lenni, mert Szeged számos tekintetben a fővárossal vetekszik: korszerű troli és villamosközlekedési hálózat, uszodák és török fürdő, mozi, színház, rengeteg sportolási, szórakozási és kikapcsolódási lehetőség várja az egyetemistákat.

 

A városban tavasztól őszig tartanak a fesztiválok: tízezreket vonz a város alapítására megemlékező Szeged-napi ünnepségsorozat és Hídi vásár, a Borfesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a halászlé fesztivál és más gasztronómiai rendezvények, valamint a nyarat záró, külföldi sztárokat is felvonultató augusztusi Szegedi Ifjúsági Napok. Az éjszakai életet kedvelő fiatalokat hétköznap kari bulik és szakos rendezvények várják. A „legegyetemibbnek” tartott szórakozóhely, a JATE Klub a Rektori Hivatal épületének alagsorában működik. Szegeden azok is megtalálják a legjobb programokat, akik a tanulás és szórakozás mellett kikapcsolódásra, pihenésre vágynak. A REÖK Összművészeti Kulturális Központ, a Szegedi Vadaspark, az egyetemi polgárok számára kedvezményes belépővel látogatható SZTE Füvészkert mind-mind remek helyek a feltöltődésre, kikapcsolódásra. Világhírű a Szegedi Szabadtéri Játékok, a C-vitamin, a szegedi paprika és természetesen a halászlé. Mindezek alapján nem véletlen, hogy 2014-ben Szeged a 10 legjobb európai egyetemi város közé került a CondéNastTraveler portálon – olyan más rangos egyetemi városok mellett, mint Heidelberg, Krakkó, Leuven, Oxford. A Trivago nemzetközi utazási oldal 100-as listáján pedig – ami ár-érték arány alapján rangsorolja a világ legjobb úti céljait – városunk az 5. helyen végzett.

 
szent gyorgyi szobor

Az SZTE Sportközpont széles kurzuskínálatában a hagyományok mellett az extrém sportok szerelmesei is megtalálják a számukra legmegfelelőbb sportolási lehetőséget: például a vitorlázás és sárkányhajózás testnevelés kurzusok keretében. Egyetemünkön végzett Janics Natasa kajakozó és Vajda Attila kenus olimpiai bajnokunk. A Szegedi Tudományegyetem sokat tesz az élsportolók támogatásáért is, az egyetem nevét viseli a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabda csapat, a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem első osztályú női vízilabdacsapat, az Univeritas SC Tanárképző csapat és SZTE EHÖK SE csapatai. Az SZTE Tehetségpont „Jó tanuló, jó sportoló” ösztöndíjával a Szegedi Tudományegyetem nevét viselő egyesületekben sportoló, tanulmányaikat jó eredménnyel folytató hallgatókat támogatjuk. Fontos a tömegsport is: hallgatóink diákigazolványukkal kedvezményesen látogathatják a város különféle sporteseményeit, így például a Pick Szeged kézilabdameccseit is.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium