Bezár

Bemutatkozás

Karasz-atrium

Szent-Györgyi Albert Városa: Szeged

Szent-Györgyi Albert Városa: Szeged

2008. szeptember 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem város a városban: mintegy 25 ezer hallgatójával és 11 ezer egyetemi dolgozójával Szeged szerves részét képezi. Manapság már el sem tudjuk képzelni a Kárász utcát, a Dugonics teret, a kávézók teraszát és a kulturális programokat, fesztiválokat egyetemisták nélkül.

 
Szeged kárász utca

Szeged egyetemi város, ahol jó egyetemistának lenni: egyetemünk hallgatóit pezsgő kulturális élet várja. Az SZTE nagyszabású rendezvényei közül kiemelkedő az Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz programsorozat. Öntevékeny csoportjaink a Szegedi Egyetemi Színház, a Szegedi Egyetemi Énekkar, valamint az Universitas Szimfonikus Zenekar. Az SZTE hallgatói kedvezményes diákbelépőt és Universitas-bérletet válthatnak a Szegedi Nemzeti Színházba.

 
Kínai tajcsicsüan bemutató az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében a Dugonics téren az Európai Autómentes Napon 2014. 09. 19. / Chinese Taiji show at Dugonics square at the European Carless Day with SZTE Confucius Instutute! 19. september 2014

Szegeden jó egyetemistának lenni, hiszen a József Attila Tanulmányi és Információs Központ környékén kialakult diáknegyed a szórakozás központja, másik fő helyszíne pedig a rektori hivatal épületében működő legendás JATE Klub. Egyetemünk nem csak támogatja, de szorgalmazza is a kerékpározást: ahogy beköszönt a tavasz, bringázó diákok ezrei lepik el az utcákat. Nem véletlen, hogy az SZTE Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye. Ebben a városban azért jó hallgatónak lenni, mert Szeged számos tekintetben a fővárossal vetekszik: korszerű troli és villamosközlekedési hálózat, uszodák és törökfürdő, mozi, színház, állatkert és füvészkert, csillagvizsgáló, rengeteg sportolási, szórakozási és kikapcsolódási lehetőség várja az egyetemistákat.

 

Szeged egyike Európa 168 kulturális és kreatív városának. Tavasztól őszig tízezreket vonz a Szeged-napi ünnepségsorozat és Hídi vásár, a Borfesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Halászlé Fesztivál és más gasztronómiai rendezvények, valamint a nyarat záró, külföldi sztárokat is felvonultató Szegedi Ifjúsági Napok. A „legegyetemibbnek” tartott szórakozóhely a rektori épület alagsorában működő JATE Klub. A Rock Klubban és a Jazz Kocsmában rendszeresek a koncertek, a Millenniumi Kávéházban rendre táncházakat szerveznek, számos programot kínál a Nyugi Kert. Szinte minden este szakos rendezvények és kari bulik várják az egyetemistákat és a bulikedvelőket a JATE Klubban és a JUGYU Klubban. A diákokat rendszeresen akciókkal és kedvezményekkel várják. Az extrémebb szórakozást kedvelőknek a szabadulóképességet próbára tevő ParaParkot és EXIT-et érdemes kipróbálni.

A REÖK (Regionális Összművészeti Központ), a Szegedi Vadaspark, az egyetemisták számára kedvezményes belépővel látogatható SZTE Füvészkert remek helyek a feltöltődésre, kikapcsolódásra. Izgalmas kiállítások színtere a Móra Ferenc Múzeum, a Vármúzeum, a Fekete-ház, a Kass János nevét viselő galéria. Szegeden három mozi, a Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelye várja a közönséget. A MASZK Egyesület a Régi Zsinagóga szakrális terében tavaszi, nyári és őszi fesztiváljain látja vendégül a hazai és a külföldi független alkotókat. Egyetemünk Kulturális Irodája szervezi az Egyetemi Tavasz programsorozatot és az Őszi Kulturális Fesztivált.

 
szent gyorgyi szobor

A Szegedi Tudományegyetemen a tanulás és a sport kitűnően megfér egymás mellett. Ezt bizonyítja az is, hogy 2018-ban a Szegedi Tudományegyetem nyerte el a Legizmosabb Egyetem címet. Számos sportág közül választhatsz, így például vitorlázhatsz és sárkányhajózhatsz, atletizálhatsz, úszhatsz, teniszezhetsz, jógázhatsz, járhatsz társastáncra és korcsolyázni, választhatsz a labdajátékok közül, vagy űzhetsz önvédelmi sportot is.A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjában labdás-, falmászó-, küzdősport-, rekortán borítású asztalitenisz-, kondicionáló-, tükrös zenés termek állnak a hallgatók rendelkezésére. Az Újszegedi Erzsébet ligeti SZTE Teniszközpont 6 db salakpályával, adogatófallal, öltözőkkel várja a sportolni vágyókat, a tenisz kurzust választókat. Az SZTE hallgatói ingyen vagy kedvezményesen látogathatnak számos szegedi sportlétesítményt. Ezek közül csak néhány: SZTE Teniszközpont, városi jégkorcsolyapálya, sportuszoda, Napfényfürdő Aquapolis. Sikeres csapatunk a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapat, a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női vízilabdacsapat, az SZTE Vívó Klub, az Universitas SC futballcsapata. Kitűnő eredményekkel büszkélkedhet a Szegedi Tudományegyetem sárkányhajós csapata is. Számos ingyenes sportfoglalkozás érhető el az SZTE-s hallgatók számára. Az SZTE Sportközpont, illetve a Sportiroda a tanév során számos sporteseményt kínál a hallgatók számára, melyek célja a hallgatók sportaktivitásának növelése mellett a közösség építése.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek