Bezár

Hírarchívum

EUGLOH

Kreatív egyetemi fejlesztéseket mutattak be a EUGLOH egyetemek képviselői

Kreatív egyetemi fejlesztéseket mutattak be a EUGLOH egyetemek képviselői

2021. március 05.
3 perc

Mennyire felkészültek az egyetemek a hallgatók új generációjára? Milyen stratégiai megközelítései vannak a hallgatóbarát egyetemi felfogásnak? Milyen eszközökkel növelhető a hallgatói motiváció és elköteleződés? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe az egyetemek képviselői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) egyetemek három képviselője mesélt a portói, a lundi és a szegedi jó gyakorlatokról Luke Millard, a skóciai Abertay Egyetem dékánjának közreműködésével. Ahogyan az a beszélgetésből kiderült, az egyetemek mindegyike arra törekszik, hogy megkönnyítse a hallgatók számára a beilleszkedést, és olyan programokat kínáljon, amelyek hozzájárulnak a hallgatók sikeréhez.


A Portói Egyetem mentorprogramját Isabel R. Pinto, a program tudományos és pedagógiai bizottságának tagja mutatta be. Ezt az egész intézményre kiterjedő programot, amelynek célja a hallgatók akadémiai integrációjának támogatása, egy önkéntes tanárcsoport koordinálja az idősebb diákokkal kialakított kapcsolatok fejlesztése révén. Ezek a kapcsolatok demokratikusak és a szolidaritás élteti őket. „A program hallgatóközpontú módszertanának záloga a kortárs mentorok aktív részvétele” – hangsúlyozta Isabel Pinto, aki beszámolt a program legfontosabb céljairól is: többek között az empátia, a társadalmi és polgári felelősségvállalás fejlődésének elősegítéséről. A program sikerét jelzi, hogy 90 oktató, 1756 mentor és 2427 mentorált vett benne részt, csatlakozott az összejövetelekhez, tréningekhez és workshopokhoz.


A Lundi Egyetemen alkalmazott mentorprogramot, a Supplemental Instruction (SI) programot mutatta be a Joakim Makl, aki az SI vezetők képzéséért és felügyeletéért, valamint a monitoringért felelős, emellett az SI módszertanának svéd oktatója és az SI nemzetközi irányító bizottságának tagja. Az SI-Pass program egy nemzetközi mintán alapul, amely 10 ország 75 felsőoktatási intézményében működik, és kifejezetten a kooperatív tanulást segíti erre felkészített kortárs segítők közreműködésével. A program célja többek között, hogy fejlessze a kritikus gondolkodást, csökkentse a lemorzsolódást és a hallgatóknak megadja a csoporthoz tartozás élményét. „Világszerte 1500 egyetemi kurzus elvégzésében segítenek a program mentorai” – emelte ki Joakim Makl. És milyenek a hallgatói visszajelzések? Nagyra értékelik a felsőbbéves hallgatótársak támogatását és a remek hangulatot, ami az összejövetelekre jellemző.


A Szegedi Tudományegyetem SZTE+ programjáról az Oktatási Igazgatóság munkatársa, Kocsis Lilla beszélt. „Ez a program segített a hallgatói lemorzsolódás csökkentésében” – árulta el, hiszen a kihívások, programok lényege, hogy átsegítse az egyetemi tanulmányaikat épp csak megkezdő hallgatókat a kezdeti – adminisztratív, tanulmányi, beilleszkedési – nehézségeken. Az SZTE+ olyan tevékenységeket kínál, amelyek felhívják a figyelmet a hallgatói szolgáltatásokra, a tanulmányokkal összefüggő és azokon túli programokra, és támogatják a beilleszkedést egy új közösségbe. Az SZTE+ gamifikálja a tanulmányok megkezdésekor jelentkező, hatalmas mennyiségű információ feldolgozását, és négy területen jelent játékosan-komoly kihívásokat: professzionális, ötletgyáros, megvalósító és felfedező. A különböző skillek fejlődésével együtt lehet a bronzról az ezüst, majd az arany szintre lépni, oklevelet, kitűzőt és nem utolsó sorban plusz pontokat nyerni a kurzusfelvételhez.


A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a hallgatói életút és siker támogatása olyan kreatív kihívása a felsőoktatásnak, amely sok pozitív élményt és jó tapasztalatot ad minden résztvevőnek, a hallgatóknak és a szervezőknek egyaránt. A jó gyakorlatok megosztása pedig közelebb hozza egymáshoz ezeket a törekvéseket a EUGLOH szövetségen belül.


A beszélgetés itt megtekinthető:



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek