weboldal_nyito_facebok_insta_miertszte_nemzetkoziosztondijjak_SZTE_WEB

A mobilitás útján: Külföldi ösztöndíj-lehetőségek az SZTE-n


LÉTFONTOSSÁGÚ, HOGY A HALLGATÓK HASZNÁLHATÓ NYELVTUDÁS BIRTOKÁBAN TÁJÉKOZÓDNI TUDJANAK A NAGYVILÁGBAN. A MEGFELELŐ NYELVI KÉSZSÉGEK NÉLKÜL UGYANIS HÁTRÁNYBA KERÜLHETNEK A MUNKAERŐPIACON. A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM EZEN A TÉREN IS MINDEN SEGÍTSÉGET MEGAD A FIATALOKNAK.

 

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak az egyetem 550 Erasmus+ partneregyetem-mel fennálló szerződése biztosítja azt, hogy Európa legrangosabb egyetemein tanulhassanak egy vagy két szemeszteren át, tandíjmentesen.


Az Erasmus+ ösztöndíjat számos okból érdemes igénybe venni: mert az Erasmusos hallgatók tanulmányaik során kiváló idegennyelv-tudásra tesznek szert, más kultúrákat ismernek meg, szélesedik a látókörük, szociális kapcsolataik bővülnek, önállóbbá válnak. Megtanulnak csapatban dolgozni, toleránsabbak, és későbbi karrierjük szempontjából is fontos képességeket, készségeket sajátítanak el. A hazatérő hallgatóknak, amellett, hogy sikeresek a tanulmányaikban, az önbizalmuk is megnő. Tehát a másik országban eltöltött idő nemcsak egy életre szóló kaland, de konkrét haszonnal is kecsegtet. Ahhoz, hogy külföldre már megfelelő nyelvtudással érkezzenek a hallgatók, az SZTE számoslehetőséget biztosít.


Az uniós programokon kívül az SZTE kiváló kapcsolatokat ápol több mint 80 partnerintézménnyel világszerte, ez szintén lehetőséget teremt a diákok számára, hogy különbözőcsereprogramokban vegyenek részt.

 

550 ERASMUS+ partneregyetem

17 CEEPUS-hálózat

400+ külföldre utazó hallgató tanévenként

 A világ legjobbjai között

A Coursera a világ legnagyobb online oktatási platformja, ahol a legjobb egyetemek-köztük a Yale, a Michigani Egyetem és olyan vállalatok, mint a Google, a Facebook és az IBM – kínálnak 6 ezernél is több kurzust. A Coursera és a Szegedi Tudományegyetemközötti együttműködés eredményeképpen a szegedi hallgatók ingyen juthatnak hozzátananyagokhoz és a tanfolyam elvégzését igazoló oklevélhez. Nemcsak az oktatás, a tudomány és a kutatás, hanem a művészetek, a kommunikáció és a kultúra terén is sokkal színesebb képet kaphatnak a világról.


Hogy miért érdemes a Courserán tanulni? Azért mert:

• a tananyagok önállóan elvégezhetők a rövid videóleckéknek, olvasmányoknak és gyakorlóteszteknek köszönhetően, amelyek úgy vannak összeállítva, hogy a kurzust záró online vizsga előtt bármennyiszer hozzá lehessen férni a tartalmukhoz

• a kurzusok elvégzéséről az online oktatási platform igazolást állít ki és jelzi azt a teljesítést az adott egyetem felé


Az SZTE a tudásra épülő szövetség része

A Szegedi Tudományegyetem nemcsak a világ legnagyobb online oktatási platformján van jelen, hanem tagja a 2019 őszén létrejött European University Alliance for Global Health szövetségnek is! A EUGLOH a Szegedi Tudományegyetem, a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem 210 ezer hallgatója, 23 ezer oktatója, kutatója és felsőoktatási munkatársa számára teszi lehetővé az öt egyetem közötti mobilitást és együttműködést. Az európai egyetemek közötti programok páratlan lehetőségeket kínálnak a tudás és a látókör kiszélesítésére, valamint az életre szóló emlékek és barátok begyűjtésére. Az SZTE hallgatói akár mind a négy partneregyetemen eltölthetnek egy-egy félévet a képzési idejük alatt.


A EUGLOH többek között lehetőséget biztosít arra, hogy:

• a hallgatók a külföldi egyetemeken elvégezzenek egy-egy félévet. (Egy hallgató egy képzés keretében két félévet tölthet az adott külföldi egyetemen, vagyis ha valaki BA és MA diplomát is szerez, összesen négy félévet tölthet külföldön. Ez pedig azt jelenti, hogy egy szegedi diák akár mind a négy partneregyetemen is tanulhat.)

• a hallgatók csak egy-egy tanegységet vegyenek fel a partneregyetemeken és, hogy részt vehessenek olyan külföldi programokon, mint egy nemzetközi konferencia, egy workshop, vagy egy karriernap.


www.u-szeged.hu/about-us/eugloh | www.u-szeged.hu/coursera/courseraforszteesza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.