Bezár

Egyetemi élet

Sport

Kultúra, sport, szabadidő

Kultúra, sport, szabadidő

2014. november 07.
4 perc

Kulturális élet Szegeden

A fesztiválváros változatos rendezvényei közül kiemelkedik a nemzetközi hírű Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szeged napján rendezett Hídi Vásár, a gasztronómiai palettát színesítő Halászléfesztivál vagy a Borfesztivál. A hangulatos udvarokban és a várban tartott nyári színházi bemutatók – és még sorolhatnánk azokat az alkalmakat, melyek remek kikapcsolódást és szórakozást jelentenek – szintén hozzátartoznak Szeged miliőjéhez. A Szegedi Tudományegyetem nem csupán a saját, de a város polgáraira is gondol akkor, mikor Szeged színes kulturális életéhez programjaival hozzájárul. A fesztiválok sorát egészíti ki az egyetem Kulturális Irodája által 1995 óta minden évben megrendezendő Őszi Kulturális Fesztivál, és a hagyományait követő, 2004-ben indult Egyetemi Tavasz. Az egyetemi fesztiválok repertoárján a hangversenyektől az öntevékeny színházi csoportok bemutatójáig minden megtalálható.

 

A Szegedi Tudományegyetem kezdeményezésére a Mindentudás Egyeteme rendezvénysorozatot vidéki helyszínként először Szegeden rendezték meg. Öt félév során több mint 50 magas színvonalú előadást hallgathattak meg az egyetem és a város polgárai az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában. A rendezvény sikere bebizonyította, hogy igény van a tudományt népszerűsítő, értékes előadásokra. Ezt az igényt felismerve a Szegedi Tudományegyetem ezután is szélesre tárja kapuit, és szívesen látott vendégként fogadja a tudományok iránt fogékony közönséget. Az előadás-sorozat 2008-tól önállóan, SZTE Szabadegyetem címmel folytatódik.

 

A Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem hagyományosan jó együttműködést ápol. A színház prózai, balett- és operaelőadásaira a hallgatók kedvezményesen vásárolhatnak bérleteket, és a színház ad otthont az SZTE NKI Kulturális Iroda olyan kezdeményezéseinek, mint 2004-ben a hallgatók szereplésével színpadra vitt István, a király bemutatója, az Utazás című rockopera 2006-os premiere, vagy a 2014-ben bemutatott 12 dühös ember.

 

A városban található híres cukrászdák és kávéházak irodalmi estjei, kiállításai és koncertjei, a művészmozi programjai az egyetemisták kedvelt találkozóhelyei, csakúgy, mint az egyetemi klubok rendezvényei. A JATE Klub kari és szakestjei, nagy egyetemi bulijai hétről hétre várják az egyetemi ifjúságot és velük együtt oktatóikat.

A Szegedi Tudományegyetem kulturális életéről az SZTE Kulturális Iroda oldalán olvashat.


Sportolás a Szegedi Tudományegyetemen


A 2002/2003 – as tanévtől kezdve a Szegedi Tudományegyetem sportéletének elsődleges helyszíne a Hattyas sori komplexum. A sportlétesítmény biztosítja a nappali tagozatos hallgatók kötelező testnevelésének feltételeit, valamint támogatja, szervezi, és lebonyolítja az egyetemi polgárok szabadidős- és versenysportjait, rekreációs programjait.

A Sportközpont kínálata széleskörű és folyamatosan bővülő, több mint 50 sportágból közel 160 kurzussal biztosít lehetőséget a testnevelés teljesítésére.

A kritérium testnevelés azonban csak egy része a Sportközpont által kínált lehetőségeknek. Rekreációs sportprogramokon vehetnek részt a hallgatók, egyetemi polgárok térítésmentesen, úgy mint aerobik-, vízi-, ütős-, küzdő-, ésl tánc maraton, asztalitenisz és tollaslabda bajnokság. Ezen felül a Sportközpont kari bajnokságokat szervez kosárlabda és röplabda sportágakban. A sportprogramokon felül lehetősége van a sportolni vágyó egyetemi és városi polgárságnak használni a létesítmény termeit. A kosárlabda, röplabda, tollaslabda egyesületek edzésein felül megtalálható több különféle küzdősport (judo, karate, aikido), zenés sportok, tartáskorrekció, valamint falmászás, illetve műanyag borítású sípályán csúszhatnak az Egyetem polgárai.

A Hattyas sori létesítmények mellett az Újszegedi Erzsébet Ligeti Teniszközpont 6 db., kiváló minőségű salakos pályával, adogatófallal, öltözőkkel várja a sportolni vágyókat, a tenisz kurzust választókat.

A versenysport területén, egyetemi szinten komoly támogatási és ösztöndíj rendszer segíti a profi sportban is érintett hallgatókat. Hosszú távú és minden érintett fél számára gyümölcsöző kapcsolata van az SZTE-nek a férfi kosárlabda csapattal, valamint a OB1-es férfi és női vízilabda csapattal is. Ezeken felül számos sportágban segítséget és támogatást nyújt a Sportközpont az egyetemre érkező komoly sportmúlttal rendelkező hallgatók számára, mind sportági versenyeztetés, mind MEFOB és Egyetemi Európa- és Világjátékok szintjén.

Összességében az egyetem széleskörű kínálataiban mindenki számára lehetőséget biztosít a Sportközpont, hogy folytathassa, vagy elkezdhesse a rendszeres testmozgást. A folyamatosan bővülő lehetőségekről és felhívásokról a Sportközpont honlapja ad folyamatosan frissülő tájékoztatást.Szent-Györgyi Albert: „A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”


A sportolási lehetőségekről és az SZTE Sportkapcsolatairól itt olvashatnak.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek