Bezár

Hírarchívum

Bende_nyito

Sorstársaknak is segítséget nyújt az SZTE pszichológia szakos házaspárja

Sorstársaknak is segítséget nyújt az SZTE pszichológia szakos házaspárja

2021. március 15.
5 perc

Egy nyitott gerinccel született, 4 hónapos kisfiút fogadott örökbe a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakos házaspárja. Várkonyi Beáta és Gábor kendőzetlenül beszélt az örökbefogadás részleteiről, szülővé válásuk folyamatáról és Bende fejlesztéséről. Segítik-e őket egyetemi pszichológia tanulmányaik a helyzet kezelésében és feldolgozásában? – erről is kérdeztük a fiatal házaspárt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Hét éve alkotunk egy párt, már a kapcsolatunk kezdete óta biztosak voltunk benne, hogy gyermeket szeretnénk – kezdte el történetüket Várkonyi Beáta. A Szegedi Tudományegyetem pszichológia alapszakán végzős hallgató, és férje, Várkonyi Gábor először a Marie Claire hasábjain meséltek hosszan történetükről. Kendőzetlenül beszéltek arról, hogy a várt gyermekáldás elmaradt, a sikertelen próbálkozások után az örökbefogadás mellett döntöttek.


IMG_0221
Bende 4 hónapos korában került örökbefogadó szüleihez,
akik mindennél jobban vágytak egy gyermekre


A kórházban hagyta a vér szerinti anyja


2017-ben hívták be őket a TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) irodájába, hogy megtartsák az első beszélgetést és megkérjék a párt, határozzák meg, milyen nemű, korú, származású kisgyermeket szeretnének örökbe fogadni. Arról is dönteniük kellett, hogy elfogadják-e, ha a kicsinek egészségi problémái vannak. A házaspár a rendszer szemében igen elfogadó jelöltnek számított: nullától négyéves korig akár testvéreket is elfogadtak volna, származási és nemi kikötés nélkül.


Bende létezéséről aztán mégis egészen más úton értesültek, a szerencsés véletlennek köszönhetően. 2019-ben Gábor régi barátai, akik maguk is örökbefogadó szülők, meséltek a házaspárnak egy három hónapos, nyitott gerinccel született kisfiúról, aki a Péterfy Sándor Utcai Kórházban él, és akinek minél hamarabb örökbefogadókat kellene találni, hogy el lehessen kezdeni a fejlesztését. Bea és Gábor nem haboztak.


IMG_0339


Mivel a Péterfy Kórházban fekvő kisfiú történetéről a Baptista Szeretetszolgálat egyik e-mailjéből értesültek Beátáék ismerősei, ezen az úton indultak el ők is, és a találkozás másnapján már fel is vették a kapcsolatot a szervezettel. Egy ügyintéző segítségével eljutottak a kórház orvosaihoz, akikkel leegyeztetve engedélyt kaptak arra, hogy négy nap múlva, augusztus 22-én meglátogassák Bendét.


- A kórházban megtudtuk, hogy Fecókának hívják, májusban született Debrecenben. A terhesség 32. hetében derült ki róla, hogy nyitott gerinccel fog születni. A hír hidegzuhanyként érte a vér szerinti szüleit, akik kifejezetten várták a baba érkezését. Ezt a traumát azonban nem tudták feldolgozni, ezért döntöttek úgy, hogy lemondanak róla, és a kórházban hagyják – magyarázta Beáta, akitől megtudtuk, hogy Bende több ortopédiai nehézséggel született: térdficammal, dongalábbal, kétoldali csípőficammal, alsóvégtagi bénulással, ezeken kívül pedig agykamratágulata is volt. Élete első három hónapjában műtétek sorozatán kellett átesnie, amiknek köszönhetően a tágulatot tökéletesen megoldották, és bár látszódott, hogy Bende nem tipikus fejlődésű baba, mikor Beátáék meglátogatták, már bénulásról sem volt szó.


IMG_0360


A Bendét kezelő orvos felvázolta a házaspárnak a legjobb és a legrosszabb lehetőségeket is: a legoptimistább verzió szerint, ha segédeszközökkel is, de Bende felnőve képes lesz járni, míg a legrosszabb verzió szerint kerekesszékes lesz, és nem tudni, hogy a vizelet- és széklettartása, hogyan fog alakulni.


Beáta és Gábor beszélgetett a kisfiúról a szüleikkel, konzultáltak orvossal, végül döntöttek. – Úgy gondoltuk, elmehetünk mi a világ összes orvosához, próbálhat minket bárki jobb belátásra bírni és a realitás talaján tartani, Bende akkor is a mi gyerekünk lesz. Úgy éreztük, hogy ő nekünk született. Ezt pedig csak azt tudja megérteni, aki már átélt hasonlót. Eljátszottunk egyébként azzal a gondolattal, hogy vajon elbírunk-e egy ekkora kihívást. De ez sem Bendéről szólt, hanem rólunk, hogy vajon elég jó szüleivé tudunk-e válni – mondta Beáta.


IMG_0256
A kis Bende Dévény-terápiára jár, TSMT-tornázik,
konduktor, gyógytornász is foglalkozik vele és
az otthoni torna is rendszeres


Pszichológia és gyermeknevelés


- Segítenek-e a pszichológiai tanulmányaik a helyzet feldolgozásában, kezelésében és a gyermeknevelésben? – kérdeztük a házaspártól, akik határozott igennel válaszoltak.


- Az egyetemi pszichológia tanulmányaink során egyfajta szemléletet kaptunk. Tanultunk az örökbefogadásról, a kötődéssel kapcsolatos problémákról, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban. Rengeteg háttéranyagot olvastunk a gyermekneveléssel kapcsolatban. Az emberi lélekről tanultak olyan látásmódot adtak, amelynek segítségével jobban tudjuk segíteni Bende fejlesztését – magyarázta Gábor.


Beátától megtudtuk: az örökbefogadásról nem köntörfalazna Bende előtt. Nyíltan beszélgetnek vele arról, hogy egy másik néni pocakjában fejlődött, később került szerető szüleihez. A pszichológia meghatározza hétköznapjaikat és jövőbeli terveiket is. - Nagyon érdekel a gyermekpszichológia, és az egészségpszichológia vonal. Elképzelhető, hogy olyan családokkal szeretnék majd foglalkozni, ahol a mozgásproblémás gyermek miatti sokkot fel kell dolgozniuk a szülőknek – hallottuk Beától.


IMG_0310
Zsip zsup, Bende zsup...


Alapítvány létrehozását tervezik


Az, hogy egy nyitott gerinccel született kisfiút fogadtak örökbe, óriási felelősséget és egyben lehetőséget is jelentett a számukra: rajtuk állt, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy Bende a legjobb kezekbe kerüljön, és hogy a lehető legjobbat hozhassa ki magából. Tapasztalatikat és eredményeiket osztják meg a Bendéről szóló Facebook oldalukon, amely eredetileg a család számára jött létre, de egyre többen bekövették az ország különböző pontjairól. Itt hétről hétre figyelemmel kísérhetjük a kisfiú fejlődését, aki 19 hónapos kora óta folyékonyan beszél. József Attila altatóját fejből szavalja a szüleivel. A játék és hancúrozás mellett Dévény-terápiára jár, TSMT-tornázik, konduktor és gyógytornász is foglalkozik vele, és az elmúlt időben több műtéten is átesett. Az állapota folyamatosan javul, szülei pedig továbbra is töretlenül hisznek benne és támogatják mindenben.


IMG_0378


Jövőbeli terveik között szerepel, hogy más gyermekeknek is segítséget nyújthassanak, ennek érdekében egy alapítvány létrehozásán dolgozik a házaspár.


Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek