Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga


Tudnivalók a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáról

 

  A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát (FFSZV) a felsőoktatási intézmények szervezik. A vizsgát egy tárgyból csak egyszer, abban az intézményben kell letenni, amely a jelentkezéskor meghatározott elbírálási sorrendben előbb szerepel. A vizsga eredményét az érettségi pont számításánál a többi intézményben, szakon – ahol emelt szintű érettségivel kell rendelkezni – is figyelembe veszik.


A vizsga egyes tantárgyakból idegen nyelven is teljesíthető, ezeket ebben a táblázatban (pdf) lehet megnézni. A vizsgát egy adott tárgyból egy napon bonyolítják le valamennyi érintett felsőoktatási intézményben. A vizsga csak a behívó felsőoktatási intézményben és a vizsgabehívóban szereplő időpontban tehető le, pótlására, más vizsganapra vagy más intézménybe történő átkérésre nincs lehetőség.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgák lebonyolítására várhatóan 2024. július első hetében kerül sor.

A vizsgabehívót a felsőoktatási intézmények küldik meg, amely tartalmazza:

  • a vizsga napját, kezdetének időpontját,
  • lebonyolításának részletes szabályait,
  • a vizsgához esetleg szükséges segédeszközök felsorolását (ezeket a jelentkezőnek kell vinnie magával),
  • a vizsgaeredmény nyilvánosságra hozatalának módját, valamint
  • a betekintési és jogorvoslati lehetőség részleteit.

 

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga akkor sikeres, ha eléri a 25%-ot. Ebben az esetben a jelentkező teljesíti az emelt szintű érettségi feltételét. A pontszámítás során, a vizsgán elért százalékos eredményt veszik figyelembe akkor is, ha az adott tárgyból van érettségi vizsgaeredménye, és annak százalékos eredménye esetleg jobb!

 

További információk a felvételi tájékoztatóban találhatók.esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.


Amer BatshoneAmer Batshone – GTK – International economy and business

Nálam az elsődleges szempont az volt, hogy Európában szerettem volna tanulni. Így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre, hiszen nagyon jó hírnévvel rendelkezik. A képzési területemről is azt hallottam, és most már tapasztaltam is, hogy nagyon színvonalas az oktatás, és megbecsülik a diplomát, amit itt szerzünk. Emellett nagyon olcsó itt az élet, úgyhogy megéri itt egyetemistának lenni.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.