Bezár

Hírarchívum

hoseg_viz

Vízfogyasztási kisokos kánikulában a Szegedi Tudományegyetem szakemberétől

Vízfogyasztási kisokos kánikulában a Szegedi Tudományegyetem szakemberétől

2021. július 16.
4 perc

A napi munkahelyi rohanás közben elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével erre még inkább oda kellene figyelnünk, hiszen ilyenkor több folyadékot veszít a szervezetünk. A Szegedi Tudományegyetem szakembere, Dr. Nagy-Grócz Gábor, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője, megoldást kínál erre a problémára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

 - Miért fontos, hogy eleget igyunk?


- A normál anyagcsere működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékmennyiség pótlása. A kiválasztás, vagyis a vizeletképzés akkor működik jól, ha a normál folyadékfogyasztás megtörténik. A szükséges mennyiség függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, illetve a hőmérséklettől. Azt szokták mondani, hogy télen 2 liter az az átlagos napi folyadékmennyiség, amit el kell fogyasztani, nyáron ez akár 3-6 liter között is lehet.

A leginkább elfogadott szám véleményem szerint a napi 2-3 liter, ami átlagban szükséges lenne. Ez egy télen és nyáron megcélzott középérték az átlagember viszont nem fogyasztja el ezt a mennyiséget. Jó példa: az előadásokon, szemináriumokon a hallgatóink jelentős részén azt látom, hogy van előttük egy palack víz, amiből a másfél órás előadások alatt többször is isznak. Erre, tehát a folyamatos folyadékpótlásra fontos lenne odafigyelnünk.


IMG_5397_Dr_Nagy-Grocz_Gabor


- Milyen eloszlásban érdemes ezt a 2-3 litert meginni?


- Segítheti a megfelelő folyadékpótlás nyomonkövetését, ha délelőtt és délután is elfogyasztunk egy-egy liter folyadékot. A legideálisabb, ha a nap folyamán többször iszunk kevesebbet, például fél óránkét. Ez segíthet abban, hogy elkerüljük a vízhiány tüneteit.


- Okozhat-e fejfájást a vízhiány a hőségben?


- A dehidratáció tüneteként megjelenhet akár a szédülés, valamint a fejfájás. Ezek biztos jelei annak, hogy folyadékot kell fogyasztani. Kutatásaink során állatkísérleteket végzünk, és az elsődleges fejfájások közé tartozó migrén kialakulását vizsgáljuk. A fejfájások azon csoportját, ahol van kiváltó oka a fájdalomnak, másodlagos fejfájásnak nevezzük. Okozhatja ezt a magas vérnyomás, de akár a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is.


- Van-e negatív hatása, ha egyszerre túl sokat iszunk?


- Nagyobb megterhelést jelent a szervezet számára a hirtelen, nagy mennyiségben elfogyasztott folyadék. Mindenképpen jobb megoldás, ha tudatosan, kis mennyiségben, folyamatosan biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges folyadékmennyiséget.

 

- Mit érdemes tennünk, hogy a párologtatás során elvesztett ásványi anyagokat pótolni tudjuk?


- Magyarországon a vezetékes víz minősége a legtöbb településen megfelelő. A csapvíz mellett a nagyobb ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizek fogyasztása is megfelelő lehet. Alkalmanként, például intenzív sportolás közben, főleg nyáron érdemes lehet a magasabb ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizek, illetve izotóniás italok fogyasztása is. Többen javasolják, hogy az ásványvizeket érdemes néhány havonta váltogatni, ne mindig ugyanazt a márkát fogyasszuk, hiszen a különböző vizeknek más és más az ásványianyag tartalma-tette hozzá az SZTE oktatója.


- A hideg italok csak hirtelen hűtenek le vagy védekezhetünk vele a hőség ellen?


- Nálunk közkedvelt a hideg italok fogyasztása, de több trópusi országban a meleg folyadékokat részesítik előnyben, kánikulában is. A meleg folyadék a szervezetet hőleadásra készteti, ami izzadásban, tehát párologtatásban valósul meg.

-Mi számít bele a napi folyadékbevitelbe?


- A folyadékfogyasztásunkba minden elfogyasztott étel és ital beleszámít. Vízszükségletünk 20-30 százalékát élelmiszerek, ételek fogyasztásával fedezzük. Részesítsük előnyben a nagy víztartalmú élelmiszerek fogyasztását. A teák közül nyáron inkább a gyümölcsteát és a zöldteát érdemes előnyben részesíteni. A kávéval kapcsolatban érdemes odafigyelni, mert a koffein nagy mennyiségben vízhajtó hatású lehet. A mértéktartó kávéfogyasztásnak nem lehetnek komoly, a vízháztartásunkra gyakorolt negatív hatásai egészséges embereknél. 



IMG_3535

Hasznos tippek a megfelelő folyadékfogyasztáshoz:


  • Fontos, hogy többször igyunk keveset, nem egyszerre sokat.
  • A legjobb választás a víz: azért, hogy ne legyen unalmas, ízesíthetjük mentával, citrommal, lime-al, gyömbérrel. Izgalmassá tehetjük akár gyümölcsök levével is 1:1 arányban. Fontos, hogy ebben az esetben 100%-os gyümölcstartalmú italt használjunk.
  • Használhatunk vizeink ízesítésére teafüvet, nyáron részesítsük előnyben a zöld teát és a gyümölcsteákat.
  • Egy színes vagy díszített űrmértékkel ellátott kulacs is motiválhat a folyamatos folyadékpótlásra, különösen gyerekeknél.
  • Legyen szem előtt a víz otthon, és a munkahelyen is!
  • Az étkezéseinket mindig egészítsük ki folyadékkal!
  • Fogyasszunk naponta többször lédús gyümölcsöt és zöldséget! Ez egyszerre járul hozzá a folyadékbevitelhez, a rost-és vitaminfogyasztáshoz.



















SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám
Fotó: Bobkó Anna
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek