Bezár

Hírarchívum

Nyito_Szent-Gyorgyi_sakkparti_medenceben

Hogyan nyaralt Szent-Györgyi, „a Prof.”? – Földön, vízen, levegőben

Hogyan nyaralt Szent-Györgyi, „a Prof.”? – Földön, vízen, levegőben

2021. július 12.
6 perc

A nyár közepe, július 15. alkalmából 5 történettel illusztráljuk, miként töltötte a nyarakat Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetemhez kötődő éveiben. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitóriumaiban is fellelhető újságok híreit böngésztük. Kiderült: a 90 évvel ezelőtti július 12-én is „kánikulai hőség köszöntött a városra”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ELŐADÓKÖRÚT ÉS/VAGY KONGRESSZUS


Ha nyár, akkor kongresszus. Ez a kutatói lét jellemzője. Szent-Györgyinek szinte minden nyári vakációjához hozzátartozott egy vagy több kongresszus. Mert mások előadásának meghallgatása, a beszélgetés ugyanúgy alkalmas a kapcsolatépítésre, mint a maga szervezte előadókörút. Például 1930 augusztusában, amikor Szent-Györgyi Albert és családja elhagyta Angliát, Szeged felé haladtában lelassított Franciaországban: előadókörútja szüneteiben feleségével és kislányával együtt kiránduláson ismerkedett a környékkel.


Kongresszuson_Szent-Gyorgyi_Magyar_Elettani_Tarsasag


Vagy: például 1934. július 12-én is arról számolt be a szegedi Délmagyarország, hogy „Szent-Györgyi professzor a londoni vitamin-kongresszusról” hazatért. „– Közös irányelveket, mérőegységeket állapítottunk meg – folytatta Szent-Györgyi professzor –, és ez most már kötelező lesz az egész tudományos világra. A londoni értekezlet teljes mértékben elfogadta a C-vitaminra vonatkozó vizsgálataim eredményeit” – mondta.

 


KÁNIKULAI HŐSÉGBEN MEDENCÉS SAKKPARTI


90 éve, Szent-Györgyi Albert első szegedi egyetemi tanéve végén, 1931. július 12-én: „kánikulai hőség köszöntött a városra. Már a kora reggeli órákban érezni lehetett a nagy hőséget, aki csak tehette, menekült a megolvadt aszfaltról, a hőséget sugárzó házak közül az enyhülést adó helyekre. A legnagyobb közönsége természetesen a Tiszának volt, de sok ember kereste fel a vendéglők árnyas kertjeit is. A zöldvendéglők zsúfolásig megteltek, rengeteg sör, málna, limonádé, fagylalt, szódavíz fogyott el ezen a vasárnapon.


Kanikula_dm_1931_157_pdf


A Tisza strandjai, fürdőházai roskadásig megteltek. (…) Közel kétezerötszáz vízijármű szelte a vizet (…).


szeged-szegedi-csolnakazo-egylet_j


A legtöbb ember a tisztviselőstrandon volt: 2600. A további sorrend igy alakult: nagystrand 2200, Szőnyi-fürdő 900, Regdon 800, munkásstrand 800, leventék 500, katonák 500, postások, vasutasok 350-350, Turul-csónakház, Takács-fürdő 300-300, Stefánia 300, KEAC-strand 200, bírák, ügyészek 150—150. Ezeken kívül a klubházakban, regattákban is sok ember üdült. A többi nyolcezer ember szétszórtan, a strandok fölötti szabad helyeken fürdőzött. Különösen nagy volt az érdeklődés a Sárga iránt és a tápéi víz iránt, ahol reggeltől estig közel 5000 ember fürdött meg a Tiszában” – adott leltárt a vendégforgalomról a „Vasárnap 20.000 ember menekült a Tisza hullámaiba a kánikulai hőség elől” című tudósítás szerzője.


szeged-szegedi-csolnakazo-egylet-csonakhaz_j


Szent-Györgyi hol hűsölt a szegedi nyári forróságban? A visszaemlékezők szerint az egyik kedvenc helye a „Szőnyi-fürdő” volt. Ez a – napilapos hirdetés szerint – „a Pick szalámigyár előtt” ringatózó csónakház „berendezésével minden igénynek megfelel és csekély összegért mindenkinek szórakozást nyújt. Rádió, nyugágy, ártézi víz-tuss. Díjtalan villany és telefon használat.” jellemzi.


Sakkparti_medenceben


A test kényeztetését a szellemi tornával egészítette ki „a Prof.”: például egy 1937-re datált fénykép tanúsága szerint nyári vakációja idején a medencében hűsölve is sakk-játszmát vívott. Ilyen elszántság után nem csoda, hogy – a Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Timesban című cikkgyűjtemény szerint – 1938. május 23-i közgyűlésén Szent-Györgyi Albertet választotta elnökének a Szegedi Sakk Kör.

 


FIX PROGRAM NÉLKÜL


Hogy nyaralt „a Prof.”? „Néhány év előtt – amikor még nem tellett autóra – a természetnek és szabad mozgásnak ez a rajongója motorkerékpáron – hátizsákkal és sátorponyvával – járta be Olaszországot és Schweizot és ott vert sátort, ahol az éjszaka érte – írta 1937. december 25-i összeállításában Várnay Erzsébet. Folytatta: „Két évvel ezelőtt már az új szerzeményű kis autón kóborolt fix program nélkül a családjával. Felváltották egymást a volánnál a feleségével. Takarékosságból – és talán a függetlenség és a romantika kedvéért is (…) Ha egy patak partja, vagy egy erdei tisztás megtetszett, ott ütöttek tábort.”


Szent-Gyorgyi_Dom_teren


„Idén nyáron néhány angol és skandináv tudós családjával együtt egy kis vitorlás hajót béreltek és azzal bolyongták végig a dalmát partokat. Napsütés, víz, levegő, sportlehetőség, vidámság, tánc, komoly eszmecsere lehetőség volt elegendő” – folytatta a történetet a Naplóban Várnay ErzsébetSzent-Györgyi professzor dalmáciai víkendjéről”. „Azonban véletlenül alkalmam nyílt a ’Nirvana’ nevű kis dalmát yacht megtekintésére: bizony nem mindegyik szegedi polgár elégedett volna meg azzal a kényelemmel két hétig, amelyet az nyújtott...”

 


PILÓTAKIKÉPZÉS ALGYŐN


A hármashatár-hegyi repülőtáborban lelt a vitorlázó repülő vizsgát tett professzorra az újságíró. A „Szent-Györgyi professzor, a sportrepülő” című, 1940. augusztus 8-i cikk szerint: „Arra a kérdésre, hogyan jutott eszébe, hogy repülni tanuljon, a professzor így felelt: – Semmi különösebb célom nincs vele. Csak nyaralok és sportolok. (…)


Szent-Gyorgyi_repulovel


– Szép nyaralás ez itt, kint a hegyoldalban. Ha esik az eső, bemegyünk a sátorba, és várjuk, amíg eláll. Ha süt a nap, ha jó szél van, repülünk. Ez a foglalkozásunk most valamennyiünknek. Itt lakunk, itt sportolunk, itt is alszunk. A sátrakban persze nincs világítás, olvasni sem lehet, tehát: teljes a pihenés. Megvan a manapság sokat hangoztatott teljes „kikapcsolódás” is, mert a tudományt lehelő rideg górcsövek bizony nagyban különböznek a fantáziadús hófehér, impregnált vászonnal bevont repülőszárnyaktól.

A tudományos kísérletekre terelte ezután az újságíró a szót, de a szegedi paprika világhírű tudósa mereven elzárkózott.

– Csak semmi tudomány! – mondotta. – Most csak sporttal foglalkozom, semmi egyébbel. Minden erőmmel, minden ambíciómmal azon vagyok, hogy mielőbb jó repülő váljék belőlem. Ősszel aztán újra bevonulok az egyetemre, és folytatom a megkezdett új kísérleteimet. (…)”

Folytatta a pilótakiképzést is „a Prof.”: 1941. augusztus 2-ától Algyőn, az ottani reptéren…

 


TÚRÁZÓ A HAVASI KUNYHÓBAN


A Biológiai Kutató Intézet kongresszusról, „Tihanyból (…) július végén eltávozott. Azóta egyszerűen nyoma veszett…” – állította „Az ősnomádok életét éli egy havasi kunyhóban Szent-Györgyi Albert” című cikk szerzője.


Havasi_kunyhoban_dm_1943_190_pdf


Az 1943. augusztus 24-i beszámoló szerint: „akkor az a vélemény alakult ki tudományos körökben, hogy Szent-Györgyi Albert valószínűleg Svájcba utazott, ahol a lausanne-i egyetemen díszdoktorrá avatják. Ezek után elképzelhető, milyen nagy volt néhány szegedi turista meglepetése, amikor a Radnai-havasokban járva, egy primitív kis menedékházban, 1650 méter magasságban felfedezték Szent-Györgyi professzort, világhírű Nobel-díjasunkat, amint az ősnomádok életét éli, és hajnali 6 órától napáldozatig turistáskodásnak, a levegő és napfény élvezetének szenteli magát. (…)”

 

SZTEinfo – Összeállította: Újszászi Ilona

Fotók, forrás: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Contenta repozitóriumok

 

Korábban írtuk Szent-Györgyi Albertről:

 

„Zsakettben, motorkerékpáron érkezett az ünnepségre” az SZTE Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert

 

Sétáljon az SZTE Nobel-díjas rektora nyomában! Járjuk be Szent-Györgyi szegedi helyeit!

 

Hol a „C-vitamin szülőhelye”? – Próbáld ki a Szent-Györgyis online játékokat!

 

A 33 évvel ezelőtti ünnepségen is Szent-Györgyi neve ragyogta be a szegedi egyetemi orvosképzést

 

A szegedi egyetem rekorder rektora a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert

 

November 11. az Egyetem Napja: ünnep az SZTE három „első rektorával”

 

A szegedi professzorok és Szent-Györgyi Albert 1956 novemberi segélykiáltása a világ egyetemeihez

 

Temetői és tudománytörténeti séta: az első szegedi rektor és Szent-Györgyi édesanyja sírjánál is jártunk

 

Nobel-díjas médiaszemélyiségként népszerűsítette Szent-Györgyi a szegedi egyetemet

 

Szent-Györgyi Nobel-díjával „világmárkává vált Klebelsberg szegedi egyeteme”

 

„15 perc zéróig”? – Szent-Györgyi Albert és a vírusok

 

A cikkeket és könyveket író Szent-Györgyi Albert „utcára vitte a tudományt”

 

„Izgalmas belátni a történelem kulisszái mögé” – véli a PhD-értekezést író Szent-Györgyi-kutató könyvtáros

 

Megmentette a Szent-Györgyi labort Banga Ilona

 

Versek a havasi esküvőn és Az őrült majom függelékeként

 

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

 

„Szent-Györgyi Szegeden az egyetemi ifjúságnak is ideálja lett”

 

Mester és tanítvány: Szent-Györgyi Albert, az iskolateremtő tudós

 

*

 

További cikkek, információk: SZTE Szent-Györgyi Albert Emlékoldal

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek