Bezár

Hírarchívum

Untitled1

Továbbra is népszerű a diákmunka az SZTE-s hallgatók körében

Továbbra is népszerű a diákmunka az SZTE-s hallgatók körében

2021. július 20.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a munka világában is megállják a helyüket – nemcsak a vendéglátóegységekben - kisegítőként, felszolgálóként vagy futárként - teljesítenek jól, hanem az állami intézményekben és vállalkozásokban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A diákmunka hosszú évtizedek óta jól bevált módja a pénz és tapasztalatszerzésnek. Sőt, az elmúlt időszakban a közép-, illetve felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok körében is egyre közkedveltebbé vált Szegeden. Ezt jól bizonyítja, hogy az SZTE hallgatói között is akad jó néhány olyan diák, aki még a nyári szünet nagy részét is munkával tölti.


Mátó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója már akkor eldöntötte, hogy munkába áll, amikor befejezte a középiskolát és felvételt nyert az egyetemre.


- Szerencsére Szegeden rengeteg lehetőség van, így aztán ezek közül könnyen sikerült olyat választanom, amelyet össze tudtam egyeztetni a megkezdett tanulmányaimmal. Ebben egy szegedi diákszövetkezet volt a segítségemre, rajtuk keresztül vállaltam telefonos ügyfélszolgálati munkát. Feladataim közé a bejövő hívások fogadása, az ügyfelek tájékoztatása és az adatrögzítés tartozik – ismertette Mátó Gábor, az SZTE hallgatója.


Gábor kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok már diákként munkába álljanak. Egyrészt azért, mert értékes tapasztalatokat szerezhetnek, másrészt azért, mert egy kis szerencsével még a tanulmányaikhoz is kapcsolódhat az adott munka, amelyet bizonyos esetekben még szakmai gyakorlatként is elfogadhat az egyetem.


Mato_Gabor


Rozsi Brigitta még alapszakos hallgatóként vett részt egyszer az SZTE Karrier Iroda által szervezet Pályatervezési és álláskeresési tréningjén, melynek hatására úgy döntött: munkába áll. A legfontosabb számára a szakmai tapasztalatszerzés volt. A Gazdaságtudományi Kar, Vállalkozásfejlesztés szakos hallgatója ugyanis már akkor tudta, hogy friss diplomásként e nélkül sokkal nehezebb lesz elindulnia a munka világába.


- A Szegedi Tudományegyetem Projektmenedzsment Igazgatóságán dolgozom és adminisztratív feladatokat látok el. Az éppen futó pályázatok háttérmunkálataiban projektasszisztensként vállalok szerepet, segítve ezzel a projektmenedzser és a pénzügyi vezető munkáját. Úgy gondolom, hogy a már megszerzett munkatapasztalat az álláskeresés során sokat jelent. Szerintem azzal, hogy már diákként lehetőségünk nyílik kipróbálni magunkat bizonyos területeken, sokkal könnyebben rájöhetünk arra is, hogy képesek vagyunk-e helyt állni az általunk választott szakmában, hivatásban. Azt azonban el kell ismernem, hogy Gáborral ellentétben nekem nehezebb volt összeegyeztetnem a munkát a tanulmányaimmal – ismertette Rozsi Brigitta, az SZTE hallgatója.


Rozsi_Brigitta


A rutinszerzés mellett azonban az anyagikaról sem szabad megfeledkezni. Az alap órabér a legtöbb helyen1150 és 1500 forint között mozog. Akadnak viszont olyan állások is, ahol akár 5000 forint felett is lehet keresni alkalmanként.


A diákszövetkezetek azt tapasztalják, hogy a legnépszerűbb állások közé a vendéglátóegységekben és fesztiválokon végezhető munkák, a különböző adminisztrációs területeket magukba foglaló feladatok, valamint a ruhaboltokban, élelmiszerüzletekben és gyorséttermekben kínált szabad helyek a legkeresettebbek a diákok körében.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna/Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek