Bezár

Hírarchívum

GreenMetric_nyito

Környezetvédelem a felsőoktatásban a pandémia előtt, közben és után

Környezetvédelem a felsőoktatásban a pandémia előtt, közben és után

2021. július 21.
3 perc

Online tanácskoztak a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról július 20-án a magyar felsőoktatási intézmények képviselői és az UI GreenMetric „zöld” rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját és aktuális kérdéssorát, továbbá megoszthatták egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az elmúlt időszak fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatosan.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink kulcskérdései. Az UI GreenMetric rangsorkiváló kezdeményezés arra, hogy az egyetemek minél inkább tudatosítsák és növelni tudják a környezettudatosság szempontjából is hatékony működésüket. A SZTE és az Indonéziai Egyetem július 20-ára szervezett online műhelymunkájának gazdag programja lehetővé tette, hogy a résztvevők megismerjék, egyrészt külföldön milyen eszközöket alkalmaznak a fenntarthatóság növelésére, másrészt a hazai egyetemek mit tesznek és tehetnek mindennek érdekében.


Az UI GreenMetric rangsor 2010-ben azzal a céllal indult, hogy felmérje és értékelje a résztvevő felsőoktatási intézmények fenntarthatósági törekvéseit. Nemcsak visszajelzést ad az intézményeknek a fenntarthatósági tevékenységükről, hanem fel is hívja a figyelmet az olyan fontos témákra, mint a hulladékgazdálkodás, a közlekedéspolitika, a vízgazdálkodás, illetve a fenntarthatósági témákkal kapcsolatos oktatási tevékenység. Emellett a rangsor készítői számos évközi programot szerveznek, amelyek a nemzetközi kapcsolatok erősödését és a jó gyakorlatok hatékony terjedését segítik elő. A hazai online workshop fontos célja volt, hogy megismertesse a GreenMetric rangsor kialakításának módszertanát, a rangsor aktuális – többek között pandémiára is reflektáló – kérdéssorát, valamint azokat a feltételeket és lehetőségeket, amelyekkel még zöldebbé válhatnak az intézmények.


greenmetric5


A rendezvényt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem által hazai intézmények számára 2019-ben rendezett első magyarországi GreenMetric workshop óta  az élet olyan fordulatokat vett, amelyeket elképzelni sem tudtunk korábban. Ilyen kihívás például a Covid-19 pandémia, annak számos aspektusával. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakot fontos a fenntarthatóság szempontjából is szemügyre venni, és a pandémia során használt megoldásokat értékelni. A Kancellár kiemelte: a workshop kiváló lehetőséget teremt, hogy megosszuk gondolatainkat arról, az egyetemek miként tudják a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat kezelni, és az ENSZ által közzétett 17 fenntartható fejlődési célt minél inkább támogatni.


A program során köszöntőt mondott Prof. Dr. Riri Fitri Sari, az UI GreenMetric elnöke is, illetve Jun Junaidi, az UI GreenMetric rangsor elnökhelyettese bemutatta a rangsort és a vonatkozó kérdőívet.


GreenMetric_2nd_National_Workshop_poster_07_20_2021


A workshop délutáni programját egy kerekasztal-beszélgetés alkotta. Ennek témái az elmúlt időszak fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatos gondolatok, tapasztalatok és jó gyakorlatok, valamint a fenntarthatóság iránti hallgatói és munkavállalói elkötelezettség növelésének lehetőségei voltak. A beszélgetést Dr. Mátyás Dénes, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóságának munkatársa moderálta , a szakmai program összeállításában és eredményes lebonyolításában Gyarmati László, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója működött közre. A délutáni beszélgetés keretében a résztvevő magyar egyetemek szakértői az indonéz kollégáikkal közösen megvitatták a környezeti terhelés tartós mérséklésének lehetőségeit is a pandémiát követően.


greenmetric12


SZTEinfo/Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek