Bezár

Hírarchívum

molnarjanka_borito

„Tudományra van-e nyitottság a TikTokon?” – interjú Molnár Janka Sárával

„Tudományra van-e nyitottság a TikTokon?” – interjú Molnár Janka Sárával

2023. szeptember 25.
3 perc

Molnár Janka Sára sokak számára lehet példakép, hiszen már az egyetemi évei alatt számos projekt fűződött a nevéhez, így bekerült a Forbes Next 30/30, tehetséges fiatalokat bemutató listájába. Idén új kihívás elé állította az élet, a nagy sikerű A híd című magyar reality sorozat szereplője lett. Jankával 2023. szeptember 26-án találkozhatunk, hiszen a "Vedd fel az algoritmust! ... avagy MI ez a felhajtás?" című előadás egyik résztvevője lesz, a TikTokról mesél közérthetően. (Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Sokan még nem látták a pár hete debütált, az HBO-n futó A híd című magyar gyártású reality sorozatot, amelynek egyik résztvevője voltál. Hogy érezted magad a forgatás közben, mennyire volt új számodra ez a szerep?

- Sosem voltam még korábban hasonló helyzetben, nagyon más volt, mint amihez hozzászoktam. Nem csak az állandó forgatásra gondolok, a kamerákat 1-2 napon belül annyira megszoktam, megszoktuk, hogy már fel sem tűnt, hogy ott vannak. Sokkal inkább az elképesztően nomád életstílus, a viszonylag kevés és egyhangú élelem, az állandó fizikai munka, a folyamatosan változó, szélsőséges időjárás, az otthon melegének hiánya volt nagyon furcsa és szinte megszokhatatlan. Elképesztően hálás vagyok azóta mindenért, tényleg még inkább megtanultam értékelni azt, ami adatott.

- Mi motivált arra, hogy a TikTokkal kezdj el foglalkozni, amely a tudományt és az értékteremtést helyezi fókuszba?

- Anno “lemaradtam” az Instáról, mert túl nagy volt az egóm, és túlságosan tele voltam sztereotípiákkal. Amikor megjelent Magyarországon az Instagram, annyira meg voltam győződve arról, hogy az csak a tökéletes testek és reggelik platformja, nekem pedig egyik sincs, hogy úgy gondoltam: semmi keresnivalóm ott. Aztán eltelt néhány év, és sajnáltam, hogy ennyi előítélettel álltam a platformhoz, hiszen szépen lassan egyre több és több értékteremtő tartalom jelent meg, én pedig „csak” egy külső szemlélő lettem, aki dühös magára, hogy anno meg sem próbálta. Amikor 2020 tavaszán először találkoztam a TikTokkal, nagyon hasonló gondolatok fogtak el: „A TikTok táncoló, tátogó, bugyuta fiatalok platformja, és nekem semmi keresnivalóm nincs ott”. Gyorsan rádöbbentem: lehet a nagy egómnak és a sok bennem lévő sztereotípiának köszönhetően újra egy nagy lehetőséget készülök kihagyni. Hónapokig győzködtem magam, hogy tudománykommunikációs csatornámat regisztráljam, hogy legalább megpróbáljam és megnézzem: tudományra van-e nyitottság a TikTokon. Az első csatornámat 2020 őszén indítottam el, azt a kísérleteim miatt szűk 1 hónap alatt teljesen letiltotta a TikTok, jelenlegi csatornámat 2021 januárjában indítottam el.

- Hogyan választod ki a témát és a tartalmakat a TikTok videóidhoz?

- Gimis korom óta szívem csücske a tudomány népszerűsítése. Összeállítottam saját tudománykommunikációs TikTok stratégiámat, melynek fő tartalompillérei a kísérletek - sajnos ebből ugye kevesebb van, mert mindig letiltanak -, hétköznapi tudomány és saját életem, projektjeim bemutatása, és ez alapján választom mindig aktuális altémáimat is. Például ennek köszönhetően egyáltalán nem vagyok hajlandó olyat posztolni, ami nagyon kilóg ebből a három témából, hiába tudnék, és akár még beszélnék is szívesen ezer más dologról.

- Miért érdemes a hallgatóknak részt venni a ChatGPT-ről és TikTokról szóló Alumni Uni – Tudásműhely előadáson?
- Talán az egyik legizgalmasabb az életben, amikor egymástól inspirálódhatunk, tanulhatunk, olyan témákba kapunk bepillantást, ami korábban talán teljesen távol állt tőlünk. Célom, hogy a résztvevőkhöz kicsit közelebb hozzam a TikTok világát, illetve bemutassam, hogy az ügyfeleim (és én is) hogyan tudják tartalomgyártási idejüket minimalizálni a ChatGPT segítségével.

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek