Bezár

Hírarchívum

20230928-9K2A6209bekesi

Felavatták a Békési Imre termet az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon

Felavatták a Békési Imre termet az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon

2023. szeptember 28.
3 perc

Békési Imréről, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara egykori főigazgatójáról nevezték el a fakultás felújított dísztermét, amelyet szeptember 28-án ünnepélyesen felavattak. Az előadótermet ékesíti Kovács Keve üvegművész alkotása, amelyet Dr. Döbör András, a kar dékánja adott át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 150. jubileumi tanévében megújult a Boldogasszony sugárúti épület díszterme, amelyet a kar egykori főigazgatójáról, Prof. Dr. Békési Imréről neveztek el. A szeptember 28-i avatóünnepségen az egyetem vezetőin, oktatóin, hallgatóin és vendégein kívül részt vettek a 2021-ben elhunyt professzor családtagjai is.

Békési Imre bölcs ember volt, olyan, aki nemcsak megértette környezetét, hanem tovább is gondolta az ismereteit – így jellemezte a volt főigazgatót emlékező beszédében Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Ismertük egymást, akkor találkoztunk többször, amikor a szegedi egyetem integrációja zajlott, az előkészítő tárgyalások a 90-es évek vége felé – mondta el az elnök. Békésiről azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy kari vezetőként tudta, mi az érdekük, de távlatokban is gondolkodott, és része volt abban, hogy ma már elmondhatjuk, az SZTE jó úton halad.

20230928-20230928-9K2A6236-2

Prof. Dr. Szabó Gábor, Prof. Dr. Széll Márta, Dr. Fendler Judit és Dr. Döbör András Prof. Dr. Békési Imre (1936-2021) emléktáblájánál.

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja elmondta, hogy a modellváltás lehetővé teszi, hogy ne csak azokra a területekre fókuszáljanak, amik nyereségesek, hanem azokra is, amik a jövőnk számára fontosak. Az egyik ilyen a pedagógusképzés. Hozzátette, az egyetem vezetése azokat a kisebb fejlesztéseket is fontosnak tartja, amelyekre nincs külön uniós forrás. Ilyen például a gyakorlóiskolák modernizálása. – Olyan társadalmi feladatot látnak el az itteni képzéssel, ami nemcsak nélkülözhetetlen, hanem a gyermekeink jövője függ ettől – hangsúlyozta a kancellár. A terem kivitelezését határidőre és szépen sikerült megvalósítani, ezért köszönetet mondott a műszaki kollégáknak.

Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes a terem névadójának bemutatásához azt fűzte hozzá, hogy Békési Imre igen hosszú ideig, húsz évig tagja volt a szegedi egyetem szenátusának. Olyan vezető volt, aki a határon túli fiatalság tagjait is meg tudta szólítani. – Nagy öröm az egész egyetemnek, hogy ebben az évben kiemelkedően nagy számban jelentkeztek a pedagógusképző karra, negyven százalékkal növelték az újonnan felvett hallgatói számot – beszélt a számokról a rektorhelyettes. Megemlítette a Zirzen Janka Ösztöndíjprogramot, amely azokat a pedagógusnak készülő hallgatókat segíti a diploma megszerzéséig, akik az első helyen jelölik meg a felvételinél az SZTE-t.


bekesiterem

Az eseményen készült képeinket a fotóra kattintva tekintheti meg.

A teremben lévő ólomüvegablak kompozíciót Dr. Döbör András, az SZTE JGYPK dékánja avatta fel. Kovács Keve művésztanár alkotása a Betűfároszok címet kapta. A mű eredetileg a Szilléri sugárúti felnőttképzési intézetben volt, de amikor a díszterem felújítását tervezték, elhatározták, hogy itt fogják elhelyezni. Az alkotás azt jelképezi, hogy az írásnak, az írott szónak az oktatásban milyen fontos szerepe van még a mai, médiumokkal teli világunkban is. A Betűfároszok különböző kultúrák, nyelvek betűit örökíti meg, és szimbóluma annak a 150 évnek, amit az intézmény története jelképez – jelentette ki a dékán.

Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták Békési Imre emléktábláját a díszterem bejáratánál.

SZTEinfo

Borítókép: Felavatták a Békési Imre termet az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek