Bezár

Hírarchívum

Amigok, SZTE

Amigók a gyerekekért

Amigók a gyerekekért

2023. szeptember 18.
3 perc

Immár 5 város 16 kórházi egységében, közel 190 önkéntessel, heti 38 foglalkozás keretében segíti és fejleszti az Amigos a gyerekekért Alapítvány azokat a gyerekeket, akik valamilyen okból kifolyólag kórházba kényszerültek. Az alapítvány az Amigókkal, azaz önkéntes egyetemistákkal igyekszik vidámabbá tenni a kis betegeket úgy, hogy közben még egy idegen nyelv elsajátítására is ösztönzi őket, ezzel is kiszakítva a kórházi közegből, megmutatva nekik egy új világot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyelvtanulás célja, hogy a kontroll visszakerüljön a gyerekek kezébe, és a szigorú kórházi szabályok közt is lássák: van olyan, amit ők irányítanak. Új nyelvekkel, kultúrákkal pedig felfedezhetik a kórházon kívüli világot. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói között is akadnak páran, akik e küldetést a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ betegei körében hajtják végre. Közülük ketten el is mesélték, hogyan zajlik mindez.


Füstös Fruzsina, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar másodéves pszichológus szakos hallgatója az első év végén döntött úgy, hogy csatlakozik az Amigos a gyerekekért Alapítványhoz.


– Véleményem szerint nagyon jó, hogy az alapítványon belül szakmai tapasztalatokra is szert tudunk tenni, emellett pedig kommunikációs, szervezői, vezetői készségeink is fejlődnek; ami pedig a legfontosabb, hogy megtanulunk egy közösség részeként alkotni, dolgozni. Nekem többször is volt például szerencsém a különböző workshopok szervezésében és moderálásában részt venni, tarthattam a storytelling és a tanulás ötvözéséről, illetve módszertanáról előadást. De az alapítvány szakmai táborának szervezésében is részt vettem már, melynek célja az Amigók edukációja és fejlesztése volt. Emellett lehetőségem nyílt az előadókkal kommunikálni és programterveken is dolgozni, mindezt egy nagyon lelkes és kreatív csapattal. Az utóbbi félévben az alapítvány LinkedIn kommunikációs csapatát erősítem, illetve Városfelelősként a szegedi, 30 fős csapat koordinálásáért, egyben tartásáért és a közösség fejlesztéséért felelek – mesélte az SZTE BTK hallgatója.


Amigok, SZTE

Amigók.

Elmondása szerint azzal a céllal lépett be az alapítványba, hogy a kórházban lévő gyermekek életébe színt vigyen, közben érdekessé és izgalmassá tegye számukra az idegen nyelvek elsajátítását, ám ők jóval többet adnak neki, mint azt várta: rengetek alázatot és figyelmet tanult már tőlük.


– A gyerkőcök valóban a bátorság, kíváncsiság és életerő képviselői. Elmondhatatlanul sok energiát ad egy-egy „bevetés”, ahol velük együtt elveszünk a foglalkozásban, és megszűnnek körülöttünk a kórházi falak. A legmeghatározóbb élmény talán látni a foglalkozás elején a félénk vagy épp szomorú szempárokat, ahogyan csillogókká alakulnak át, és végül hangos nevetésekben törnek ki. Az Amigo-közösség részének lenni nagyon értékes és különleges élmény. Rengeteg különböző fiatal tesz egy közös célért, más-más erősségekkel és személyiségjegyekkel. Mégis, ha arról van szó, két Amigo – tartózkodjon akár az ország bármely pontján – megérti egymást, és úgy beszélget, mintha régi barátok lennének. Máshol még nem tapasztaltam ekkora közvetlenséget, nyitottságot, elfogadást és fejlődési lehetőséget, mint itt, ebben a közösségben – osztotta meg Füstös Fruzsina.


„Egyetemista éveid alatt keresed azt a közösséget, ahol nemcsak barátokra, de élményekre is szert tehetsz, és közben még egy jó ügyet is képviselsz? Mindig is szerettél volna önkénteskedni, de eddig nem volt megfelelő az alkalom? Szeretsz nyelveket beszélni, és szívesen segítenél vidámmá tenni a beteg gyerekek hétköznapjait? Csatlakozz az Amigók baráti közösségéhez! A felvételi folyamat minden városban ugyanaz: először egy írásbeli feladatlapot kell kitölteni, majd a második körben egy szóbeli beszélgetésre várunk, ahol még inkább megismerhetjük egymást. Mindkét feladatban rád, a véleményedre és gondolataidra vagyunk kíváncsiak. Arra kérünk, figyelj rá, hogy a megfelelő város feladatlapját és formáját töltsd ki, tehát ahová jelentkezni szeretnél!”

 

További információk ezen az oldalon érhetőek el: https://amigos.hu/felveteli/ 


Pósa Tamara

Borítókép: Amigók a gyerekekért Szegeden is.

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek