Bezár

Hírarchívum

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

Néhány nap és kezdődik a 27. Őszi Kulturális Fesztivál

Néhány nap és kezdődik a 27. Őszi Kulturális Fesztivál

2023. szeptember 27.
5 perc

Komoly-, és könnyűzenei koncertek, fotó- és festménykiállítások, színházi előadások, könyvbemutatók, különböző élménybeszámolók és előadások, versmondás – 2023. október 3-án kezdődik a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiválja. A több mint egy hónapon át tartó eseménysorozat részleteit Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője ismertette 2023. szeptember 27-i sajtótájékoztatóján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sajtótájékoztatón az egyetem művészeti csoportjai is ismertették soron következő programjaikat, melyeknek egy részét az Őszi Kulturális Fesztivál idején rendezik meg. Az eseményen jelen volt Dr. M. Tóth Tivadar, az Universitas Szimfonikus Zenekar újonnan megválasztott vezetője, Száz Krisztina, a Szegedi Egyetemi Énekkar vezetője, Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője és Koncz Erika, a JATE Klub projektmenedzsere is.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

A programfüzet már elérhető.

Különleges találkozások

Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője ismertette: 2023. október 3-án, 12.10 órakor Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja mond először verset az Őszi Kulturális Fesztivál keretében szervezett, Vers délben című program részeként, majd 17.30-tól a Népzenei Kamaraműhely műsora lesz látható a Dugonics téren, 18 órától pedig Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektorának köszöntőjével, ezt követően pedig Dr. Feledy Balázs művészeti író közreműködésében, Cakó Ferenc, Különös találkozások című kiállításának megnyitójával indul útjára a fesztivál. A megnyitón közreműködik Dr. Kosztándi István, hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar tanszékvezető egyetemi docense.

19.00 órától a Docpiano Band ad koncertet, 19.30-kor pedig fénybe borul az SZTE rektori épülete, ez előtt köszöntőt mond Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. A fényfestés alatt énekel: Tóth Jonathan, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatója. 20.00 órától ismét a Docpiano Band koncertezik, 21 órától a Szegedi Egyetemi Színház ad koncertet, az 50. születésnapját ünneplő, nemrég újranyitott JATE Klubban.

Az SZTE NKI Kulturális Iroda vezetője zárásképp ajánlott néhány programot, amelyek online is megtekinthetők ide kattintva a programfüzetben.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

Tajti Gabriella ismertette a részleteket.

Több mint 3 évtizede az Universitas Szimfonikus Zenekarban

– 32 éve ülök az Universitas Szimfonikus Zenekarban ugyanazon a széken mint brácsás. Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy Gyimóti Zoltán lemondása után, – aki egyébként 18 évig volt a zenekar vezetője – engem választottak meg új vezetőnek. Nekem pedig egy célom van: méltó módon folytatni azt, amit ő igen méltó módon csinált. Sajnos a zenekar összetétele gyakran szemeszterenként változik, így aztán előre tervezni nem igazán lehet. Abban már viszont biztosak vagyunk, hogy a 2023/24-es tanév őszi félévében lesz egy koncertünk, december 14-én az Agórában, ahová a téli évszaknak megfelelő műsorral készülünk. Az egyik Jean Sibelius, finn zeneszerző Finlandia című szimfonikus költeménye lesz, amely Finnország második himnuszaként is igen jól ismert. A másik ugyancsak Sibelius Rakastava című darabja. Egy olasz művet is játszunk, Ottorino Respighi Régi dalok és táncok 3. Szvitjét – mondta Dr. M. Tóth Tivadar, az Universitas Szimfonikus Zenekar vezetője, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének vezetője.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

Dr. M. Tóth-Tivadar

Hamarosan centenáriumot ünnepel az egyetemi énekkar

– A Szegedi Egyetemi Énekkarnak jelenleg több mint 85 tagja van, ezek közül körülbelül 70 az SZTE hallgatója, ami azt is bizonyítja, hogy töretlen az énekkar iránti lelkesedés a fiatalok körében. A maradék több mint egy tucat tag pedig régi énekkarosból tevődik össze. Az Universitas Szimfonikus Zenekarához hasonlóan, nekünk is minden félévben újra kell terveznünk, hiszen ezek a hallgatók kreditért, általában egy félévet töltenek nálunk. Kohlmann Péternek és nekem mint karnagyoknak tehát minden félévben fel van adva a lecke, együtt vezetjük ugyanis a kórust 1996 óta. Célunk: maradandó élményt alkotni. Október 1-jén, a zene világnapján lesz az idei tanév első félévének, első hangversenye, november 6-án Sejben Lajos kiállításának megnyitóján is fellépünk majd, az Őszi Kulturális Fesztivál keretében, decemberben az egyetemi díjátadó gálán is ott leszünk, és az év végén adventi koncertet is adunk. Városi és egyetemi rendezvényeken egyaránt jelen vagyunk, emellett készülünk a hamarosan centenáriumát ünneplő énekkar műsorára, amelyre 2025-ben kerül sor, és ahová reményeink szerint sok-sok egykori énekkarost meg tudunk majd hívni. A karmesterek közül rajtunk kívül már csak Gyüdi Sándor tud majd részt venni ezen az eseményen, a részletekről azonban a későbbiekben számolunk be részletesen – osztotta meg Száz Krisztina, a Szegedi Egyetemi Énekkar vezetője.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

Száz Krisztina az énekkarról mesélt.

Koncertek, színdarabok a SZESZ tolmácsolásában

– A Szegedi Egyetemi Színháznak jelenleg 25 hallgató tagja, ennek köszönhetően olyan előadásokat is színre tudunk vinni, mint Szakonyi Károly: Adáshiba című darabja Nyéki Tamás rendezésében, október 12-én a Pinceszínházban, vagy Pintér Béla Kaisers Tv, Ungarn című műve, amelyet október 30-án adunk elő, ugyancsak a Pinceszínházban. És nem utolsó sorban ott leszünk október 3-án a JATE Klubban is, ahol koncertet adunk – mesélte Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház vezetője.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

Koncz Erika és Varga Norbert

50 éves a JATE Klub

– A fesztivál megnyitója után az egyik legnagyobb volumenű eseményünk a JATE Klub 50. születésnapja lesz, amelyet október 7-én ünneplünk. Ezt követően október 12-én vendégül látjuk Karikó Katalint, aki előadást tart a szegedi egyetemistáknak. Ezen felül pedig koncertekre és könyvbemutatókra, na meg persze különböző tematikára épülő bulikra is sor kerül majd. Örülünk, hogy a nemrég újra nyitott klub csatlakozni tudott programjaival a fesztiválhoz – emelte ki Koncz Erika, a JATE Klub projektmenedzsere.

Pósa Tamara

Borítókép: Néhány nap és kezdődik a 27. Őszi Kulturális Fesztivál.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek