Bezár

Hírarchívum

Kick-box, SZTE

A kick-boxban is remekelnek az SZTE hallgatói és oktatói

A kick-boxban is remekelnek az SZTE hallgatói és oktatói

2023. szeptember 19.
6 perc

Hogy mi köti össze Miklós Alexandrát, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rekreáció és életmód szak levelező tagozatának másodéves hallgatóját és Prof. Dr. Karsai Krisztinát, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetőjét? Hát a kick-box! Az SZTE hallgatóját és oktatóját sport iránti szeretetükről és nemrég elért, kimagasló eredményeikről kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A sport gyerekkorom óta az életem része. Első osztályos voltam, amikor édesapám levitt egy taekwondo edzésre, amit aztán úgy megszerettem, hogy sikerült 2. dan fekete öv fokozatot is szereznem. Idővel aztán elkezdtem kick-boxozni, a két sport ugyanis jól kiegészíti egymást. Ma már csak az utóbbival foglalkozom, de néha azért még indulok taekwondo versenyeken is – kezdte gondolatait Miklós Alexandra, az SZTE JGYPK hallgatója, akit társai eredményei motiváltak arra, hogy versenyezni kezdjen.

Alexandra 2007 óta méretteti meg magát, 2019 óta pedig már edzőként is dolgozik.

– A taekwondo klubban egy olyan klubnak váltam a részévé, ahol mindenki nagyon elszánt és motivált volt, és ahol jobbnál jobb eredmények születtek. Szerettem volna követni a társaimat, ezért az első adandó alkalommal megmérettettem magam. Ez azt jelenti, hogy 2007 óta szinte folyamatosan versenyzek. 2019-ben aztán lehetőségem nyílt elvégezni egy kick-boxedző képzést, és miután egy évvel később sikeresen levizsgáztam, és ezt kiposztoltam a közösségi felületemre, Kriszta, aki akkor már hozzám hasonlóan a Combat „D” SC Sportegyesület tagja volt, miután gratulált, azt kérdezte: tartok-e majd személyi edzést is? Én pedig egy rövid gondolkodás után, igent mondtam – mesélte Miklós Alexandra.

Az SZTE JGYPK hallgatója és az SZTE ÁJTK oktatója tehát öt éve edzenek együtt, és az idei évre komoly célokat tűztek ki maguk elé, amelyeket mindketten sikeresen el is értek.

Miklós Alexandra, SZTE

Miklós Alexandra

– Az idei évben együtt is, és külön-külön is nagy célokat tűztünk ki magunk elé, Kriszta ugyanis az év elején eldöntötte, hogy elindul élete első kick-box versenyén, szeptemberben. Minden papírt, ami az induláshoz kellett beszerzett, ezt követően nyár elején megbeszéltük a felkészülési tervet. Büszke vagyok rá, hiszen tényleg mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Ha kellett, külföldön is elvégezte az előírt futásokat és edzést. A felkészülésben segítségünkre volt Stricz Richárd, az egyesület mesteredzője, az SZTE Sportközpont óraadója is. Az eredmény pedig magáért beszél, hiszen Kriszta egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza, a kick-box tatamis magyar bajnokságról – osztotta meg a személyi edző, aki ugyancsak kiváló eredményeket tudhat maga mögött 2023-ban.

Alexandra részt vett a "EUSA European Universities Combat Championships Kickboxing 2023-as versenyén, ahol a Szegedi Tudományegyetem csapata, azon belül is Török Dorka Dóra PF +65kg 1. helyen, jómaga K1 -56kg 2. helyen, Karácsondi Réka KL -55kg 3. helyen végzett. Ezekkel az eredményekkel kick-box sportágban az egyetemek összesített versenyében az SZTE az előkelő 6. helyen zárt.

 

Prof. Dr. Karsai Krisztina már középiskolásként is kacérkodott a kick-box-szal

 

– A sport sokáig hétköznapi edzések szintjén volt csak jelen az életemben, csoportos aerobikkal és termi fitnesz edzésekkel, pár évvel ezelőtt elkezdtem futni, idővel részt vettem futóversenyeken is, a leghosszabb távom, amit lefutottam egy félmaraton volt. A kick-box "dojóba" pedig öt évvel ezelőtt tértem vissza. A testmozgás a mindennapok jó fizikai közérzetét biztosítja, egészségesen tart, ezen túlmenően befektetés az egészséges jövőbe is. Amit – véleményem szerint – nem elég ebben az életkorban elkezdeni. Persze lehet, mert sohasem késő, de valójában össztársadalmi szinten is látható lenne az eredménye, ha mindenki "testmozogna". Nekem a kick-box, mint testmozgás ragyogóan megadja ezeket az előnyöket, illetve még a hajlékonyságomat is meg tudom őrizni vele. Egyébként tinédzser koromban három évig űztem ezt a sportot, igaz, versenyeken nem vettem részt, az akkori mestereim inkább a küzdősport spirituális útján jártak és ezt igyekeztek nekünk is megtanítani. Be kell vallanom, én ezt ma is így fogom fel, szóval számomra a kick-box komplex, fejlesztés és fejlődés ma is. Nem utolsósorban a flowt is megadja. És bár a kick-box művelését ugyan abbahagytam az érettségi előtt, azonban az azt követő harminc évben nagyon sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen is lenne visszatérni. Amint a kép mutatja, erre nem került sor, egészen 2018-ig. Majd aztán öt évvel ezelőtt, lényegében egy bátor gondolat és egy nagyon jó ismerős ajánlása átlendített a hezitáláson és felkerestem az egyik szegedi kick-box dojót, a Combat "D" SC sportegyesület egyik edzését. Az első 10 perc után tudtam, hogy a visszatérésem nem csak futó próbálkozás lesz, az edzés minden szempontból nagyon jó volt: az edzők, a társak, a technikák felelevenítése, amiket a testem nem felejtett el és persze a kihívás, hogy a test – az életkoromnak megfelelően – képes legyen a technikákat meg is valósítani. Egy rövid idő után a hattyasi sportközpontban működő dojóba kezdtem el járni, ahol megismerkedtem Stricz Richárd mesterrel (5 dan) és Miklós Alexandrával (1 kyu). Szandi egyetemista nálunk, és éppen akkor kezdte meg edzői tevékenységét. Azóta már egyéni kick-box edzéseket és csoportos kick-box órákat is tart – csak csajoknak. Nem volt kérdés, ezekhez is csatlakoztam – kezdte gondolatait Prof. Dr. Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, a kick-box tatamis magyar bajnokságon elért eredménye kapcsán.


Kick-box, SZTE

 Egy oktató, egy hallgató közös siker.


Prof. Dr. Karsai Krisztina szerint a testmozgás nem úri huncutság, hanem befektetés a jövőbe, és jelenbe egyaránt. Úgy véli, a versenyszerű sport ezen túlmutat, de a mindennapos testedzés – a fizikai, a mentális és a lelki aspektust is magában foglalja – egészséges közérzetet biztosít, ez pedig a napi tanulás aktuális kihívásait is tényszerűen megkönnyíti. Így aztán mindenkit arra bátorít, hogy válasszon napi mozgásformát, olyat, amit szeret és, amit a teste is megenged.

– A versenyzés ötlete a mestereké kell, hogy legyen – akik látják a tudásodat, képességeidet és tudják azt is, hogy elegendő-e mindez arra, hogy másokkal megmérkőzzél. Nekem két évvel ezelőtt mondták először, hogy egyébként az életkor nem akadály, mivel a master class kategória éppen az ilyen "régebb óta fiatal" korosztályt célozza. Meg azt is mondták (Richárd és Alexandra is), hogy nekem ott lenne a helyem, ha akarnám. Már a jelzés, hogy "versenyre való" vagyok, nagyon sokat jelentett, de azért kellett némi idő, hogy el is higgyem, és hogy tényleg akarjam. Így aztán életem első igazi sportversenye ez a magyar bajnokság volt, szereztem egy ezüstérmet light contact és egy bronzot kick-light kategóriában. Az egész euforikus volt számomra. Nagyon örülök, hogy ott lehetettem, s szeretném folytatni. Egyszer egy bajnoki címet is jó lenne bezsebelni – mondta az SZTE ÁJTK oktatója.


Pósa Tamara

Borítókép: A kick-boxban is remekelnek az SZTE hallgatói és oktatói.

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek