Bezár

Hírarchívum

Kepkivagas

Regionális cselekvési tervtől az export radarig

Regionális cselekvési tervtől az export radarig

2020. október 12.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár 16 hónapja tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt megvalósítása. Regionális cselekvési tervről és szolgáltatás-export radarról is szól a projekt legfrissebb hírlevele.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

interreg_330x3301_230x154Az elmúlt hónapok egyik legfelkapottabb témája a Regionális Cselekvési Tervek kidolgozása volt. A terv célja, hogy lehetővé tegye a fejlett gyártók (AM-ek) és a vállalkozásokat támogató szervezetek (BSO-k) számára, hogy lépéseket tegyenek a szolgáltatásaik és azok tudatos használatának magasabb szintre emelése érdekében. A „Servitization” szó többé nem a nagy ismeretlent jelenti, hanem a megoldást az üzleti sikerhez.


Regionális Cselekvés - Hogyan növeljük szolgáltatási készségünket


A Regionális Cselekvési Jelentés ezért különböző dimenziókban foglalja össze a helyi szolgáltatási kihívásokat, és javaslatokat tesz a kihívások leküzdésére. Az egyik fő megállapítás az, hogy a szolgáltatás még mindig kevésbé fontos, mint maga - a nagyon kiemelkedő és jó - termékek, és a szolgáltatást végző - illetve a szolgáltatás - még mindig nem tekinthető egyedi garanciának a minőségre. Ez nagyon gyakran a teljesítménymutatók hiányát eredményezi, így a teljesítményt nagyon nehéz mérni. Például az árképzési szolgáltatások az összes érintett régióban problémát okoznak. A fizikai termék árának meghatározása nagyon egyszerű a vállalatok számára: anyag, előállításhoz szükséges idő, logisztika és természetesen a nyereség. Ehhez képest a szolgáltatásokat egy kicsit nehezebb kiszámítani.


A jelentés egy másik része bemutatja, hogy a regionális stratégiai programok hogyan foglalják magukban a szolgáltatásokat, és áttekintést ad a regionális hatóságok intézkedéseiről (vagy meg nem tett lépéseiről).

A Regionális Cselekvési Jelentések 2020 végéig elérhetők a www.interreg-central.eu/prosperamnet címen.


Radar – Szolgáltatási Platform


A Szolgáltatási Platform Jelenleg az úgynevezett „Szolgáltatás Platform és a Szolgáltatás-Export Platform” fejlesztésén dolgozik. Ez a platform elektronikus platformként szolgál az AM-ek és az érdekelt felek hozzáférésének megkönnyítésére, valamint az érintettek összekapcsolására a szolgáltatási teljesítmény és a szolgáltatásexport területén. A platform célja fejlett gyártók és szakértők támogatása ezen a területen tanácsadással, véleménycsere lehetőségével, a bevált gyakorlatokhoz való hozzáféréssel és az érdekelt felekkel történő összekapcsolással. A kifejlesztett eszközök (monitor & radar), a hálózati tabló és a szakértői központ egy platformon történő rendelkezésre bocsátása.


Szolgáltatás-Export Radar


A ProsperAMnet egyik fő eredménye a Szolgáltatás Export RADAR lesz. A radar megmutatja a vállalatoknak – mesterséges intelligencia segítségével -, hogy milyen könnyű vagy nehéz lesz szolgáltatásokat exportálni az új piacokra és régiókba.

Ennek az eszköznek a kifejlesztése érdekében a partnerség eddig több, mint 1000 céges weboldal annotációját készítette el. Ez a hatalmas mennyiségű annotáció szükséges ahhoz, hogy a Mesterséges Intelligencia megtanulja a helyes adatok gyűjtését. Továbbá, a projek BSO-i úgynevezett „felhasználói eseteket” gyűjtenek, amelyek megmutatják, hogy a vállalatok mit szeretnének megtudni a radartól, és amit utána hasznosítani is tudnak. Jelenleg a radar tervezésén és felhasználói felületén dolgoznak a projekt résztvevői.


Mivel a szolgáltatás-innováció olyasmi, ami a felhasználók részvételétől függ, nyílt részvételi felhívást tesznek közzé, amikor a radar első funkcionális prototípusa rendelkezésre áll. Ha ötlete van, vegye fel a kapcsolatot a helyi projektpartnerrel.


További információ a projekt októberi hírlevelében.


Korábban írtuk:


Mesterséges intelligencia algoritmusokra épülő radar szolgáltatáson dolgoznak az SZTE szakemberei


Innovatív eszközök a gyártástechnológiát alkalmazó gyártók támogatására

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek